search

Jeg har fået bank

Både her og der - over mit blogindlæg den 11. juni om VM-slutrunden og det eksklusive herrerum, der skabes på diverse medieplatforme i den forbindelse.

Både her og der – over mit blogindlæg den 11. juni om VM-slutrunden og det eksklusive herrerum, der skabes på diverse medieplatforme i den forbindelse.

En del af tævene forekommer mig helt relevante. Blandt andet bøjer jeg mig uden protester for, at der sidder mange kvinder rundet om i landet, der er præcis lige så høje på begivenheden som deres mandlige partnere og venner. Ligesom der omvendt findes mænd i verden, for hvem fodbold er ligeså ligegyldigt, som det idag er for mig. Man kan med andre ord ikke – som flere kommentarer her på bloggen har påpeget – gennemtvinge et kønsperspektiv, når det drejer sig om tilskuersiden af sagen. Helt enig. Lad mig derfor linkhenvise til en sag af lidt ældre dato, jeg har skrevet om selv samme emne på Forum.dk. http://www.kvinfo.dk/side/562/article/606/

Da de entusiastiske, kvindelige tv-seere jo altså findes, rejser det for mig at se et andet interessant spørgsmål, der ikke desto mindre handler om køn, og som min kære kollega Erik Jensen fra Politiken, nævnte i en kommentar i avisen for et par dage siden. Hvorfor pokker er man ikke på de danske tv-sportsredaktioner mere bevidst om alle de kvindelige entusiaster, der kipper med flaget, når Danmark triller ind på plænen? Hvorfor uafladeligt fylde tv-studierne med mandlige eksperter, der taler med mandlige studieværter om de mandlige gerninger på banen? Hvorfor dog ikke mere eksplicit invitere de entusiastiske, kvindelige tv-seere indenfor, få dem til at føle sig hjemme og velkommen, og som en del af showet ved at have kvindelige eksperter til stede, eller kvindelige tv-værter, hvis funktion er andet end at pynte i sofaen?

Jeg glæder mig over svenskernes helt anden tankegang. På den anden side af sundet har man for længst opdaget, at der findes kvindelige fodboldeksperter, ja i det hele taget kvindelige elitesportsudøvere, der kan tænke og tale begavet om sport og fodbold – også på TV. Er det for meget forlangt, at de kvindelige tv-seere, der bakker drengene op også bliver repræsenteret, værdsat og talt til i øjenhøjde, selvom det er mænd, der triller med bolden? Det mener jeg naturligvis ikke. Især ikke når vi taler public-service tv. Det vil gøre mig til en mere tilfreds licensbetaler, men det vil dæleme også gøre sports-tv til et mere demokratisk sted at være.

Bonusoplysning: læs idrætsprofessor Hans Bondes udmærket essay om fodbolduniverset som arena for maskulinitetskonstruktioner. http://www.kvinfo.dk/side/559/article/968/

Forsat god kamp!

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen