search

Jeg hader pensionsordninger

Jeg er en flakke. Det fremgår med al tydelighed af mit cv, men jeg mærkede det især på mine pensionsordninger.

Jeg er en flakke. Det fremgår med al tydelighed af mit cv, men jeg mærkede det især på mine pensionsordninger. De var spredt for alle vinde, PFA, Danica, Lån & Spar Bank, ATP og hvad ved jeg. Noget gigantisk roderi. Totalt uoverskueligt. Og da jeg godt kunne læse i erhvervssektionerne, hvad pensionsselskaberne tjente på mig, men ikke kunne læse, hvad jeg tjente på dem i de uforståelige breve, de sendte mig om min egen pension, tog jeg den svære og møjsommelige beslutning:

Jeg samlede alle pensionerne i min bank, nu Jyske Bank, for selv at kunne lege lidt med, og for dog at have et vist overblik over, hvad jeg får af leve af, når jeg holder op med at arbejde som 117-årig.

Men med min seneste ansættelse, deltids-, midlertidig ansat på Syddansk Universitet, er jeg IGEN tvunget ind i en pensionsopsparing, som jeg ikke kan se det fornuftige i. Denne gang oven i købet med livrente.

Jeg forstår ikke, hvorfor man gerne må vælge fagforening selv, men man må ikke selv vælge sin pensionsordning. Fagforeningen er en form for solidarisk støtte til kolleger landet over, så man hjælper hinanden, hvis arbejdsgiverne bliver helt urimelige. Også vores fælles gruppelivsforsikring er solidarisk og et forsøg på at hjælpe kolleger og sig selv, hvis uheldet er ude. Men det er ikke pensionsordningernes funktion, og jeg tvivler på, at jeg får mere for pengene ved at lade Danica tage sig af mine småbitte bidrag, end hvis jeg lader min bank gøre det.

Men jeg kan jo lade det komme an på en prøve.

Jeg giver det samme beløb, som jeg er tvunget til at lade Danica forvalte, til min bank, der opretter en særlig konto, og så ser jeg, hvordan de forvalter pengene hver især og vender tilbage en gang i 2037. Eller også søger jeg – igen – om særlig tilladelse til at flytte pengene ud af Danica, så snart jeg kan.

Men jeg kan ikke se vitsen. Selv om jeg gerne påtager mig det fulde ansvar for mit flakkeri og deraf afledte konsekvenser. Hvorfor skal det være så svært at skabe sig et sjovt og afvekslende arbejdsliv?

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen