»Jeg frygter ikke døden. Jeg bliver jo til intet, hvordan kan jeg frygte det?«

- foto: Sara GalbiatiAage Büchert


– foto: Sara Galbiati
Aage Büchert
f. 1932. Uddannet cand.polit. 1960.
Chefredaktør Samvirke 1973, bortvist 1989. Medstifter af Dansk Center vedrørende Alkoholisme og andre Afhængighedssygdomme. I dag pensionist.

Den største chance, jeg fik i mit arbejdsliv:
»Jeg har altid skabt mine chancer selv. Men jeg fik en appelsin i turbanen, da FDB tilbød mig en ansættelse dels som pr-medarbejder, dels som journalist på Samvirke. Forinden havde jeg skrevet et par freelanceartikler for Samvirke. 10 år efter blev jeg chefredaktør.«

 

Det sværeste valg, jeg har truffet:
»Efter 27 år i FDB rettede jeg en bredside mod min bestyrelsesformand, vel vidende at jeg risikerede mit job. En morgen fik jeg en håndskrevet seddel stukket i hånden. Der stod, at Samvirkes udgivelser skulle skæres med halvdelen, men ingen havde rådført sig med mig. Tidligere talte vi demokratisk om vigtige beslutninger, nu kom der en ny ledelsesstil, hvor de traf den slags afgørelser og blot forventede, at jeg rettede ind. Det gjorde mig rasende. Jeg skrev et internt notat, hvor jeg kritiserede formanden sønder og sammen – og blev fyret fra den ene dag til den anden. Men jeg har ikke fortrudt det. Ledelsesstilen chokerede mig faktisk mere end fyringen.«

Det ville jeg gøre om, hvis jeg kunne:
»Jeg ville vælge et liv med mindre druk. Rent journalistisk var jeg glad for alkohol. Som journalist er du altid på jagt efter noget, og du finder det lettere, hvis du er fuld, end hvis du er en pæn dreng, som går tidligt i seng. Jeg var meget sammen med dagbladsjournalister i min tid på Samvirke, og der var meget druk. Jeg kender flere drøngode journalister, som har drukket sig ihjel. Poul Dalgaard var en af mine gode venner, han vandt Cavling to gange. Jeg havde selv en rem af huden. Normalt tog jeg antabus for at undgå at drikke på arbejde. Det er 30 år siden, jeg tog min sidste drink, men jeg husker den endnu.«

Mine tanker om fremtiden:
»Jeg frygter ikke døden. Jeg bliver jo til intet, hvordan kan jeg frygte det? Jeg har haft et privilegeret liv, bedre end jeg fortjente. Jeg er endda sluppet gennem farlige runder og har haft det pragtfuldt de seneste 20 år. Derfor er jeg ikke ked af, at jeg synger på sidste vers.«

0 Kommentarer