»Jeg bliver helt hysterisk, hvis nogen vil røre mit raske øje«

Lars Horn har kun et fungerende øje og er freelance pressefotograf. »Jeg passer meget på mit raske øje«

Da Lars Horn var 16 år i 1979, skød han og hans bror efter hinanden med papirkramper affyret med en elastik.

»Jeg blev ramt i venstre øje. På hospitalet sagde de, at det nok skulle gå over. Men der kom en blodsamling, som i dag bare ville blevet fjernet, men det kunne de ikke dengang.«

Blodsamlingen medførte, at en mælkehvid hinde lagde sig på øjet og svækkede synet. Lars Horn gik på gymnasiet, men uheldet med øjet gjorde, at han kom bagefter. Han kom ud med et lavt gennemsnit, og drømmen om at blive dyrlæge blev ikke til noget.

[[nid:33366]]

»Jeg var begyndt at fotografere lidt. Jeg var så heldig at få muligheden for at læse fotojournalistik på St. Cloude State University i Minnesota.«

Da han kom hjem, fik han arbejde på Vendsyssel Tidende og senere Ude og Hjemme.

»Jeg fortalte ikke noget om mit øje. Normalt har man syn svarende til en 50 mm linse på begge øje, men mit raske øje har med årene udviklet sig til noget, der minder om en vidvinkel. Det er lidt svært for mig at fotografere sportsbegivenheder, hvor andre har et øje på banen og det andet på kameraet.«

Siden blev han freelance pressefotograf og er i dag en del af Baghuset i Aalborg, der tæller en fotograf mere og en sekretær.

»I det daglige tænker jeg ikke så meget over det. Men jeg passer ekstra meget på mit raske øje. Hvis der sker noget med det, så er det jo slut med at arbejde som fotograf. Så jeg bruger altid sikkerhedsbriller, hvis jeg er ude på en opgave, hvor der er risiko for, at der kan ske noget med mit øje. Jeg kan også blive helt hysterisk, hvis andre rører ved mit raske øje.«

Foto: Mathilde Bech

Fik fjernet øjet

Lars Horn oplevede, at folk havde svært ved at fokusere, fordi det ene øje var hvidt og det andet brunt, når han var ude på en opgave. Samtidig gjorde kalkaflejringer i øjet, at han havde smerter i det.

»Jeg har jo altid haft håbet om, at jeg ville kunne komme til at se igen med det venstre øje. Der sker jo hele tiden fremskridt i lægeverdenen. Men da lægerne forsikrede mig om, at det ikke ville komme til at ske, tog jeg beslutningen om at få øjet fjernet.«

I stedet fik han indopereret en bold, hvor der blev sat en skal på, så øjet ikke er statisk som et glasøje.

»Det gjorde en stor forskel, når jeg møder folk i mit arbejde, og smerterne forsvandt.«

Ser frem til nye udfordringer

Hans kunder er primært ugeblade og fagblade, og så har han fundet en niche med at fotografere teaterforestillinger, hvor det indtil videre er blevet til næsten 200 forestillinger.

Han samarbejder også med sit gamle uddannelsessted St. Cloude State University i Minnesota, hvor han tager pressefotografer med over og underviser dem i video.

»Jeg har fået det arbejdsliv, som jeg kunne ønske mig, og jeg ser frem til nye udfordringer som freelance pressefotograf, selv om vi er er ekstremt pressede på priserne,« siger Lars Horn.

Der er også et par fordele ved kun at have et øje.

»Jeg behøver ikke lukke det ene øje, når jeg fotograferer. Uanset, hvor fuld jeg bliver, så kan jeg ikke se dobbelt.«

[[nid:33372]]

0 Kommentarer