»Jeg annoncerede Trumps valgsejr til hans egen valgfest, det er simpelthen så bizart«

I morges kunne USA-korrespondent Stéphanie Surrugue breake Trumps valgsejr for den republikanske valgfest, som ikke havde hørt resultatet endnu. Det afsluttede en historisk korrespondent-tjans, fortæller hun og kollega Johannes Langkilde

»Yeeees, whuuuuuuu!«

»Is that, that’s for sure? You knew before us?«

Sådan jublede republikanske vælgere på DR P1 i morges. DR's USA-korrespondent Stéphanie Surrugue havde netop fortalt den republikanske valgfest, at Donald Trump havde vundet præsidentvalget. Resultatet var ikke kommet på deres egen storskærm endnu.

»Folk begynder at skrige af glæde, og jeg har ingen idé om, hvordan det må have lydt i radioen. Det begynder at sprede sig i rummet, og så begynder folk at feste inde i den store sal, hvor jeg ikke må komme ind,« siger hun, der ligesom alle andre udenlandske journalister var blevet forment adgang til selve festen.

»Folk aner ikke, han har vundet« 

Hun fortæller, at hun konstant tjekkede nyhederne på sin telefon, og der kunne flere medier fortælle, at svingstaten Wisconsin var gået til Trump, og at han derfor havde fået de 270 valgmænd, det kræver at vinde præsidentvalget. P1 bekræftede det også over for Stéphanie Surrugue, som besluttede sig for at fortælle det videre til de spændte Trump-vælgere på Hilton Hotel i New York, hvor Trumps valgfest blev afholdt.

»Jeg står ved hans sejrsfest, og folk aner ikke, at han har vundet. Vi bliver enige om, at vi skal fortælle dem det, og først tror de ikke på mig, så jeg må vise dem kilder på det. Det er så surrealistisk, at folk står der uden at vide det,« siger hun.

Hvordan føles det at have breaket valgsejren til Trumps valgfest?

»Jeg er jo journalist, så jeg kan ikke ønske mig andet end at være på den ultimativt bedste historie,« siger Stéphanie Surrugue, som ikke kan lade være med at drille sin kollega Johannes Langkilde lidt.

»Når jeg møder Johannes Langkilde i morgen, kommer han også til at ærgre sig lidt over, at jeg var til vinderfesten. Men jeg véd, at han er glad på mine vegne,« siger hun.

Mange vilde øjeblikke

Stéphanie Surrugue har dækket valget mellem Hillary Clinton og Donald Trump, både i nyhederne og i programserien ‘Mød Amerika’ sammen med Johannes Langkilde.

Det har været et usædvanligt forløb, som har budt på mange vilde øjeblikke, før hun altså breakede valgresultatet til en valgfest.

»Der har været så mange vilde øjeblikke, men det er klart, det her tager prisen. Da jeg flyttede til Washington, lærte jeg, at man aldrig må gå udenfor uden kameramand. På et tidspunkt så jeg Bernie Sanders på en parkeringsplads, og der havde jeg ikke kameramand med, og så kunne jeg ikke interviewe ham. Det var i hvert fald et vildt irriterende øjeblik,« siger hun.

De seneste tre døgn har Stephanie Surrugue sovet cirka 10 timer i alt, fortæller hun. Det er først nu, det begynder at gå op for hende, hvad der er sket.

»Lige inden vi lavede TV Avisen klokken 12, kiggede jeg på Andreas Vingaard, som er fotograf, og sagde: ”Gud, hvor er det vildt”, og så tænkte jeg: ”Hvis jeg først siger den sætning nu, så har jeg simpelthen haft for travlt til at reagere på det privat og som menneske. Det er en vild historie, der kommer til at præge os flere år frem,« siger hun.

En anden stemning hos Demokraterne 

I den demokratiske lejr var stemningen en helt anden. Det fortæller Johannes Langkilde, der var DR’s korrespondent på den anden side, hvor han rapporterede fra demokraternes valgfest i nat.

Han tweetede i formiddags:

”Jeg har aldrig i min tid som journalist dækket noget, der kommer i nærheden af det her. Aldrig har 'historisk' været så meget på sin plads.”

For ham var det mest historiske øjeblik, da hele salen ventede på, at Hillary Clinton ville komme og holde tale. De havde hørt, at hun kørte rundt i en bil udenfor. Men i stedet kom hendes kampagneleder, John Podesta, ind og meddelte, at folk måtte gå hjem uden at høre kandidaten.

»Der nåede stemningen et nulpunkt, for folk indså, at de havde tabt. Der kunne man mærke, at Hillary Clinton havde tabt. Vi havde forventet, at hun i hvert fald ville komme hen og holde en tale. Det er usædvanligt, for man holder som regel en tale og lykønsker vinderen, men det tyder jo på, at de stadig havde et spinkelt håb,« siger han.

Stor splittelse i det amerikanske folk

Johannes Langkilde fortæller, at han under produktionen af DR-serien ‘Mød Amerika’ har fået en forståelse af, hvorfor valget endte, som det gjorde.

»Der er en vrede i det amerikanske folk og en stor splittelse. De er splittede på så mange parametre – køn, race, økonomi, land og by. Der er så mange kiler i det her samfund, og det har i sig selv været en vild opgave at dække,« siger han og tilføjer, at det i sig selv er historisk, at en mand, der aldrig har haft et politisk tillidshverv, bliver præsident.

Der har været meget snak om, at medierne ikke tog Trump seriøst. Har du oplevet, at det var svært at dække ham seriøst?

»Det har ikke været svært at dække ham seriøst, men det har været en udfordring at dække ham både som person og politiker, fordi han er så kontroversiel. Han har jo overskredet nogle grænser, vi slet ikke er vant til. Det er ikke normalt at skulle forholde sig til, at en præsidentkandidat kalder andre for øgenavne, at han forholder sig til fotomodellers vægt, og at han taler om at befamle kvinder de mest intime steder,« siger Johannes Langkilde.

 

8 Kommentarer

Morten Brun
12. NOVEMBER 2016
Glæder mig til at Stephanie
Glæder mig til at Stephanie kaster sig over det franske valg. Hun er en af de få DR/TV2 journalister som behersker det franske sprog. (O:
Liselotte Hausgaard
12. NOVEMBER 2016
Utroligt hvad du må lægge øre
Utroligt hvad du må lægge øre til, Stephanie! Godt svar fra dig.
Sjovt nok er der ikke nogen der ustandselig nævner Johannes' udseende og at han nok må være dum og selvoptaget når han er en pæn mand?
Stéphanie Surrugue
11. NOVEMBER 2016
Kære Jørgen Øllgaard. Jeg har
Kære Jørgen Øllgaard. Jeg har dækket det amerikanske valg i døgndrift i et år. Jeg har rejst på kryds og tværs af delstater for at tale med amerikanere fra alle samfundslag og etniciteter - vise, hvordan de lever, hvad der optager dem, hvad de frygter og hvad de stræber efter. At du konstaterer, at jeg er "mest optaget af", hvordan jeg "tager mig ud på skærmen", er ikke bare forkert, det er også ekstremt nedladende. Jeg kender dig ikke, så jeg kan ikke vurdere, om du er stinkende sexistisk eller om du bare mangler indsigt i mit arbejde. Men uanset hvad, så vil jeg give dig helt ret i én ting: Du ER grov. Hilsen Stéphanie Surrugue
Stéphanie Surrugue
11. NOVEMBER 2016
Kære Chr Rifbjerg. Jeg var
Kære Chr Rifbjerg. Jeg var tilstede under interviewet og kan oplyse dig om, at kvinden rent faktisk takkede os, fordi vi overbragte hende nyheden. Efter at have dækket Donald Trump og den amerikanske valgkamp i et år, skal du vide, at jeg opfatter din kommentar som helt utrolig nedladende. Det er du givetvis fuldstændig ligeglad med, men nu véd du det. Desuden staves det "Trumps heritage" og ikke Trump's Hermitage", men det er du givetvis også fuldstændig ligeglad med, men nu véd du også det. Hvad jeg mener, du udstiller dig selv som på "mest utrolige måde", for nu at citere dig - det vil jeg holde for mig selv. Kollegiale hilsener, Stéphanie Surrugue
Chr Rifbjerg
11. NOVEMBER 2016
Stéphanie Surrugue udstillede
Stéphanie Surrugue udstillede på mest utrolige måde, manglende viden om hovedpersonen, Trump’s, baggrund og samtidig egen selvoptagethed. Da Surrugue fortalte en af de Republikanske gæster at AP havde skrevet at Trump havde vundet valget, svarrede gæsten med en tak til Tyskland og Skotland. Stéphanie Surrugue rettede kvinden og fortalte at det var Danmark hun kom fra, uden at fatte at det ikke handlede om hende selv men om Trump’s ”Hermitage” altså oprindelse som søn af en Tysk far og Skotsk mor. P1 værterne fattede heller intet, til trods for at den interviewede kvinde selv omtalte Trumps oprindelse og hvorfor hun takkede Tyskland og Skotland, de fremturede blot med den naive forestilling om at det skulle være Journalistens nationalitet det optog de republikanske Trumpstøtter. Skyldes det journalistisk selvoptagethed eller manglende kendskab til den person man dækker, eller er det mon en kombination?

Flere