"det er sgu slående, at vi har en lokal og regional presse i Danmark, der i mange tilfælde sætter sig ned og laver forsvarsjournalistik for store virksomheder i deres nærområder, når de er under angreb."
UKRITISK. Der findes historier, som er så gode, at Radioavisen og de store aviser flittigt citerer dem. Dem er vi gode til at lave på Fagbladet 3F. Faktisk er vi blandt de 15 mest citerede medier herhjemme.
Og derfor er vi også meget opmærksomme på, hvem der citerer os. Og for hvilke historier. Vi har også opdaget, at der er historier, der er så gode, at de kan blive citeret af store, landsdækkende medier, mens de lokale og regionale medier nærmest demonstrativt vender ryggen til og tier historien ihjel.
Som historierne om Borris Landbrugsskole i Vestjylland, der ifølge Undervisningsministeriet på forkert grundlag fik udbetalt millioner af kroner i tilskud. Ikke en sag for TV2 Midt-Vest, DR Midt & Vest eller Dagbladet Ringkjøbing-Skjern. Jo, hvis der skulle bringes lange forsvarstaler, eller den lokale Venstre-borgmester skulle til orde for at forsvare skolen. "Offerlammet" var den sigende rubrik, da skolens forstander på et opslag ikke fattede, hvad der var sket.
Vi har igennem en del år skrevet kritiske historier om Mærsk. Historier, som vi har vundet FUJ-prisen for. Mange af dem handler om sikkerheden på olie- og gasfelter i Nordsøen. Her har Mærsk ifølge det britiske arbejdstilsyn den kedelige rekord at være det firma med flest brud på sikkerhedsreglerne. Og Danmark var, ifølge Energistyrelsen, det land med flest ulykker på Nordsøen. Historier, som Radioavisen og de store dagblade jævnligt citerer.
Hvad gør JydskeVestkysten? Stort regionalt medie med hovedsæde i Esbjerg: Får fat i borebisser ansat i Mærsk Oil, der kalder det for en smædekampagne.
Jeg ved ikke, om hele redaktioner fra de samme medier kan have været fraværende, da der i sin tid blev undervist i en af journalistikkens grunddyder: Den frie presses uafhængighed. Men det er sgu slående, at vi har en lokal og regional presse i Danmark, der i mange tilfælde sætter sig ned og laver forsvarsjournalistik for store virksomheder i deres nærområder, når de er under angreb.
Sjællandske gjorde det blandt andet, da Fagbladet 3F afslørede timelønninger på ned til 30 kroner hos bryggeriet Harboe. Her stod der på lederplads: "Det er dybt beklageligt, at en af Sjællands mest betydende virksomheder, den højtrespekterede Harboe-koncern i Skælskør, ser ud til at være ramt af en slags hadekampagne."
Der er mange lignende tilfælde. Alle viser de det samme billede. Så jeg anklager lokalpressen: For kammerateri. Misforstået loyalitet over for store arbejdspladser. For at sove i timen og for ikke at være deres opgave voksen. Jeg tør næsten ikke tænke på, hvor mange historier om danske virksomheder lokalpressen sidder på, men aldrig skriver, fordi redaktørerne i stedet vælger at stryge dem med hårene. Skræmmende og trist
– Jonas Højlund, nyhedschef, Fagbladet 3F
4