Jan laver rock’n’roll-tv fra valget

Videojournalist Jan Vinholdt Petersen går bag kulisserne på DR Nyheder og viser bagsiden af valgdækningen med rå reportage. »Man kan sige, at jeg tænder kameraet, når de andre slukker deres,« siger han til Journalisten.dk.

Videojournalist Jan Vinholdt Petersen går bag kulisserne på DR Nyheder og viser bagsiden af valgdækningen med rå reportage. »Man kan sige, at jeg tænder kameraet, når de andre slukker deres,« siger han til Journalisten.dk.

Udstyret med en GPS-tracker og et lille Panasonic P2-kamera har VJ Jan Vinholdt Petersen den seneste uge været i hælene på nogle af folketingskandidaterne under valgkampen for lave reportage om det, der sker i kulissen. I går fulgte han for eksempel Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen.

»Jeg var med før pressemødet på Christiansborg, da de diskuterede deres oplæg med nogle af kandidaterne, som er ret grønne. Og da Per Ørum Jørgensen kom ud fra pressemødet fulgte jeg ham igen. Man kan sige, at jeg tænder kameraet, når de andre slukker deres,« siger Jan Vinholdt Petersen, der er uddannet journalist, men har arbejdet som VJ "on-off" siden slutningen af 90'erne.

Hans optagelser bliver brugt på i valgprogrammet Kandidaterne efter TV-Avisen klokken 21.25. Når han er ude, er han udstyret med en GPS-tracker, så seerne på skærme i studiet kan se, hvor kandidaterne har været i købet af dagen. Kandidaternes færd kan også følges live på dr.dk

Han bruger et lille Panasonic P2 kamera, og er også selv lydmand på optagelserne, som han som hovedregel selv redigerer.

»I gamle dage blev det opfattet som et semiprofessionelt kamera. Men i dag bruger mange professionelle VJs det. Det har et råt udtryk, der giver en dokumentarisk effekt. Og det er så nemt at betjene, at jeg hurtigt kan dreje mig, hvis der pludselig sker noget interessant. Det er bliver lidt rock'n'roll.«

For at være med på nyhedsstrømmen bruger Jan Vinholdt og de andre reportagehold desuden Scribblelive, hvor han i kort tekstform på sin mobiltelefon kan følge med i DRs nyhedsstrøm.

»Hvis der kommer en interessant udmelding, kan jeg konfrontere kandidaten med spørgsmålet og få et svar med det samme,« forklarer han.

Konceptet betyder at DR i flere tilfælde har været før hovedkonkurrenten TV 2.

»Nyhedsmæssigt er vi hurtigere end TV 2, fordi hele apparatet er kørt i stilling. TV 2 har selvfølgelig også forberedt sig, men de er ikke dér, hvor kandidaterne er, og det har betydet, at vi har været først på mange af de store udmeldinger.«

Til dagligt er Jan Vinholdt Petersen tilknyttet DR Udland, men er udlånt til at dække valgkampen.

»Modsat de politiske journalister omgås jeg jo ikke politikerne til dagligt, men jeg synes det er fantastisk at møde mennesket bag politikerne. For eksempel er Pia Kjærsgaard kendt for at være en skrap moster, men når hun ikke er på, er hun medgørlig og sød. Det er en rar oplevelse,« siger Jan Vinholdt Petersen, der hidtil har fulgt Pia Kjærsgaard, da hun skulle interviewes af Berlingske og to gange har været i hælene på kristendemokraten Per Ørum Jørgensen.

»Jeg synes, det er interessant at være så tæt på. Set i helikopterperspektiv er valget jo nogle vigtige dage for demokratiet, så det er en fed oplevelse at være med, hvor det sker. Det er meget hårdt men også super sjovt.«

Se eksempler på DRs valgreportager her

STUEGANG: Op til valget går Journalisten løbende stuegang hos journalister, kommunikationsfolk, redaktører og kandidater til folketinget.

0 Kommentarer