Jan Grarup laver indsamling for somaliske drenge

Reportagefotograf Jan Grarup har under en rejse til Somalia startet en indsamling til fordel for to somaliske drenge på et hospital. Medier kan støtte projektet ved at hyre stjernefotografen.

Reportagefotograf Jan Grarup har under en rejse til Somalia startet en indsamling til fordel for to somaliske drenge på et hospital. Medier kan støtte projektet ved at hyre stjernefotografen.

Jan Grarup har vundet et hav af internationale fotopriser. Og han har dækket krige og katastrofer i Sierra Leone, Rwanda, Kosovo, Afghanistan, Irak, Iran, Darfur og Haiti. Men søndag fik han idéen til noget, han ikke har prøvet før – nemlig at starte en indsamling.

Søndag mødte han to små drenge på Medinahospitalet i den somaliske hovedstad Mogadishu. På Facebook skriver Jan Grarup, at drengene arbejdede som skopudsere, og at deres indtægt var den eneste indkomst for deres familier. Begge drenge var voldsomt kvæstet på grund af vejsidebombe på et marked i byen.
»Jeg har betalt for at de kan være på hospitalet, men de ryger snart ud,« skrev Jan Grarup mandag.

Han vurderer, at der er behov for omkring 1.000 dollars til at sikre to måneders ophold, behandling og medicin på hospitalet. Jan Grarup har selv givet familien 130 dollars.

»Jeg ved ikke hvordan jeg skal gribe det an, for jeg har aldrig prøvet det før. Men jeg kan ikke holde ud at se disse drenge blive sparket ud på gaden, hvor de vil dø.«
Hans opfordring om hjælp har ført til at der nu er oprettet en Paypal konto, hvor man kan indbetale penge til drengene.

Peter Hove Olsen, fotograf på Politiken, har dækket krige og katastrofer på Haiti, Afrikas Horn, Irak og Afghanistan. Han synes det er en glimrende idé, at Jan Grarup har lavet en indsamling.
»Jeg synes det er flot og al ære værd. Som fotografer kan vi ikke redde verden barn for barn. Vi må stole på at vores arbejde giver mening. Men der er bare nogle situationer, hvor man føler man er nødt til at gøre noget selv."

Peter Hove Olesen siger, at han godt kan genkende følelsen af, at han personligt er nødt til at gøre en forskel, når han møder menneskelige tragedier. Sidst han var på Haiti, gik han for eksempel forbi en lille afkræftet dreng på gaden. Begge hans forældre var døde. Nu ventede han sammen med sin bedstemor på at få et lift til det næste hospital.
»Jeg vidste, at de netop havde lukket hospitalet, så jeg kørte dem hen til et andet hospital, hvor jeg vidste, at han kunne få behandling. Jeg ved ikke, hvorfor jeg lige besluttede mig for at hjælpe ham. Men der var et eller andet, der trickede mig til at gøre det. Måske var det bare, fordi det hele havde været for meget.«

Det er muligt at støtte drengene på Jan Graups Facebookside. En anden mulighed er at man som medie hyrer Jan Grarup i fire dage og indbetaler 20.000 kroner til de to drenge.

0 Kommentarer