Jakob Elkjær: B.T.-journalist blev kontaktet stribevis af gange

Politikens medieredaktør Jakob Elkjær fik forleden smæk af sin egen 'Læsernes Redaktør' på Politiken, fordi han skrev om Pressenævnets gentagne kritik af B.T.-journalisten Lars Fogt - uden at vente på svar. Men redegørelse viser, at Lars Fogt blev kontaktet adskillige gange.

Politikens medieredaktør Jakob Elkjær fik forleden smæk af sin egen 'Læsernes Redaktør' på Politiken, fordi han skrev om Pressenævnets gentagne kritik af B.T.-journalisten Lars Fogt – uden at vente på svar. Men redegørelse viser, at Lars Fogt blev kontaktet adskillige gange.

Sagen udspringer af en artikel om Pressenævnet og Lars Fogt, der blev bragt i Politiken i tirsdags, hvor Øllingegaard Mejeri kræver millionerstatning efter B.T.-historien fra Lars Fogt om lort i fløden.

Her oplyses det samtidig, at den navngivne B.T.-journalist havde fået kritik af Pressenævnet hele tre gange – på et år. Og at det er "helt usædvanligt".

Samtidig gøres der i web-udgaven af samme historie opmærksom på, at Politiken forgæves har forsøgt at få en kommentar fra B.T.'s journalist Lars Fogt. Men altså uden held.

Politikens egen Læsernes Redaktør, Bjarne Schilling, går dog i rette med Politiken og kritiserer Jakob Elkjær fordi han i printudgaven ikke havde afventet svar fra Lars Fogt. Eller i det mindste havde undladt at nævne hans navn i artiklen.

En efterfølgende redegørelse fra medieredaktør Jakob Elkjær viser, at Lars Fogt er blevet forsøgt kontaktet adskillige gange – samt på mange forskellige måder. Og det både torsdag og fredag, men Elkjær fik altså intet svar. I webudgaven af artiklen står der: "Politiken har forgæves forsøgt at få en kommentar fra B.T.'s journalist Lars Fogt."  Dette fremgår dog ikke af den trykte artikel. Og også har Læsernes Redaktør reageret på.

Ifølge redegørelsen, var forløbet som følger:

  • Torsdag formiddag den 9. juni kontakter Politiken B.T. s Peter Brüchmann for kommentarer til historien. Han henviser til chefredaktør Olav Skaaning Andersen, som vi interviewer senere på dagen.
  • Klokken 16.09 ringer jeg til B.T. for at tilbyde Lars Fogt et interview. Politiken bliver stillet om til en telefonsvarer og indtaler besked.
  • Fredag 11.05 sender jeg citater til Olav Skaaning Andersen for tjek af faktuelle fejl og misforståelser.
  • Fredag 11.10 ringer jeg til B.T. igen for at få kontakt med Lars Fogt. Han er på ferie får jeg besked om – jeg beder om hans mobilnummer, som jeg får udleveret.
  • Fredag 11.18 ringer jeg til Lars Fogts mobil og efterlader besked.
  • Fredag 11.24 skriver jeg en sms til Lars Fogt. Der står: 'Hej Lars Fogt, jeg er i gang med en historie om de tre historier med din byline, som B.T. har tabt det seneste år samt om Søren Pinds nye udfald mod dig. Jeg har talt med Olav Skaaning, men hører selvfølgelig også gerne fra dig. Ring på 33471785.' Mvh Jakob Elkjær
  • Fredag 11.18 skriver jeg til Lars Fogt per mail:

Fra: Jakob Elkjær
Sendt: 10. juni 2011 11:18
Emne: Artikel i Politiken om tre sager i Pressenævnet
Kære Lars Fogt,
Har lagt besked til dig på telefonsvarer, men har ikke hørt fra dig. Nu forstår jeg, at du har ferie.
Jeg arbejder på en historie om de tre pressenævnssager med din byline, som B.T. har tabt inden for det seneste år samt Søren Pinds stempel af dig som en løgnhals.
Jeg har interviewet Olav Skaaning Andersen, men vil selvfølgelig også gerne tale med dig. Jeg har deadline i dag.

  • Fredag 12.06 taler jeg med Olav Skaaning om citater. Jeg spørger, hvordan jeg kan få fat i Lars Fogt og han siger, at jeg må prøve på mobilen.
  • Fredag klokken 19.51 skriver jeg igen en mail til Lars Fogt med tilbud om, at han kan ringe til mig i løbet af weekenden. Jeg modtager ingen opkald fra ham lørdag, søndag eller mandag.
  • Fredag aften tilbyder jeg per mail Lars Fogt at ringe i løbet af weekenden:

Fra: Jakob Elkjær
Sendt: 10. juni 2011 19:51
Emne: VS: Artikel i Politiken om tre sager i Pressenævnet
Kære Lars,
Du er velkommen til at ringe til mig på min mobil i løbet af weekenden på (XX XX XX XX, red), så strækker vi deadline!
Mvh
Jakob Elkjær
 

Journalisten.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Jakob Elkjær, men han ønsker ikke at udtale sig i sagen. Læsernes Redaktør på Politiken, Bjarne Schilling, har i øvrigt gjort Journalisten.dk opmærksom på, at han ikke er redaktør for Jakob Elkjær, men derimod er uafhængig af både Politikens chefredaktion og de ansatte på bladet.

Spørgsmålet er, om Jakob Elkjær burde have ventet med at skrive artiklen (eller undladt navnet på B.T.-journalisten) sådan som Læsernes Redaktør på Politiken efterlyste? Hvad mener du ?

(opdateret 15:08)

4 Kommentarer

Søren Nielsen
16. JUNI 2011
Re: Jakob Elkjær: B.T.-journalist blev kontaktet stribevis
Har Journalisten nu også husket at indhente en kommentar fra B.T.-fyren for ellers er den da helt gal.

I øvrigt morsomt at Jakob Elkjær, der ikke vil udtale sig - bruger kræfter på at sende redegørelser og fotografere sin iphone. Hvor man i øvrigt offentliggør den angrebne journalists mobilnummer som illustration, mens man sætter krydser hen over Politikens medieredaktørs samme. Ups, kære fagblad! Journalistens tidligere redaktør, som i dag er på Politiken, forsøger tydeligvis at spille syndebuk. Tør så de øjne Elkjær.
Peter Andreas
16. JUNI 2011
Koherens
Ville BT have ventet med at bringe historien, hvis en politiker/forretningsmand/xfactordeltager/realitykendis/pornostjerne/indvandrer/heste-skænder/landsholdsspiller havde undladt at reagere på 8 henvendelser?
Kurt Lassen
16. JUNI 2011
Elkjærs dagsorden

EN MAILUDVEKSLING:

Dato: Tue, 14 Jun 2011 15:44:57 +0200
Til: <chefredaktionen@pol.dk>
Cc: Jakob Elkjær <Jakob.Elkjaer@pol.dk>

Til chefredaktionens orientering,

Nedenstående mailudveksling skal naturligvis læses fra bunden. Jeg ser frem til, at Jakob Elkjær vender blikket indad i forlængelse af den jagt, han har indledt på B.T.s journalistik i forbindelse med sagen om økomejeriet Øllingegaard. Hvad mejeriet har lidt af skade på en enkeltstående histories frie omløb i seks timer, kan han passende vende 180 grader mod sig selv og stille spørgsmålet, hvad hans personlige og journalistisk angribelige konklusioner koster enkeltpersoner – i nedenstående tilfælde undertegnede. Elkjærs DJ-dogmatiske tilgang til sine egne mærkesager klæder ikke Politiken. Og jeg gør mig da mine overvejelser, også i forhold til Pressenævnet...

mvh kurt lassen


p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Geneva}
mandag den 13. juni 2011 14.07

Hej Jakob,

Jeg skal undlade en lang polemisk diskussion af kildebeskyttelsen, som jeg fremdeles insisterer på, ikke er gældende i Plummer-kontekst. Kildebeskyttelsen var rettet mod mine øvrige kilder. Plummer korrumperede og udnyttede den. Og gjorde sig selv til historien, der skulle afdækkes. Hvilket du aldrig i din perception helt har fattet. Skal afholde mig fra at linke til Journalistens toptendentiøse interview med Kenneth Plummer og din leder i samme nummer. Også holde mig fra i øvrigt at kommentere det standpunkt, du på selvsamme tidspunkt tog til Rådhuspladsen for at implementere. Stik imod de fleste i den redaktionelle ledelse – og især Tøger.

Men til den konkrete indvending polemiserer du, og sniger dig uden om. Du runder artiklen af som citeret:
Kurt Lassen fik en meget ublid medfart af sine kolleger på journalisternes fagfestival, hvor han i utvetydige vendinger blev opfordret til at finde et andet erhverv.” Det direkte spørgsmål faldt fra Kurt Strand til DIG og af alle, Søren Espersen, i paneldiskussionen med mig på fagfestivalen. Og det er journalistisk tilsnigelse af rang at konkludere, at jeg på den baggrund i utvetydige vendinger blev opfordret til at finde et andet erhverv. Samt direkte uvederhæftigt ikke at nævne, at det var bylinen på historien, der udtalte sig således på festivalen – og Søren Espersen...

mvh kurt


Den 13/06/11 09.54 skrev "Jakob Elkjær" <Jakob.Elkjaer@pol.dk> følgende:

Kære Kurt Lassen,

Nu har jeg desværre ikke en fuldstændig båndoptagelse fagfestivalen, men spørgsmålene og kritikken fra dine kolleger barske. Det er det, jeg afspejler i artiklen.

Se for eksempel nedenstående debattråd fra Journalisten.dk, hvor kritikken fra dine kolleger også er barsk, og hvor flere af dine kolleger foreslår dig smidt ud af DJ. Jeg mener derfor ikke, at jeg refererer den 'almene journaliststemning' forkert i artiklen, selv om den selvfølgelig er svær at gøre op. Jeg gør det for at sige, at der er rigtig mange journalister, som i modsætning til Dohm, mener at selv manipulation og snyd ikke er nok til at bryde kildebeskyttelsen. Man kan jo med rette tolke Dohms udsagn som en blåstempling af din handlemåde.

https://journalisten.dk/kurt-lassen-erkender-loftebrud-i-forhold-til-plummer

Med venlig hilsen
Jakob Elkjær, medieredaktørHej Jakob,

Tænk at du som medieredaktør på Politiken på så inhabil vis vælger at beklikke din egen byline med konklusionen på historien om Falbert og Tøger:

Kurt Lassen fik en meget ublid medfart af sine kolleger på journalisternes fagfestival, hvor han i utvetydige vendinger blev opfordret til at finde et andet erhverv.”

“De utvetydige vendinger” faldt sådan lidt famlende fra DIG og DFs spindoktor par excellence. Tyndt og journalistisk angribeligt i enhver henseende.

mvh kurt

Jonas Højlund
16. JUNI 2011
Jakob Elkjær: B.T.-journalist blev kontaktet stribevis af gange

Hvis der i bunden af artiklen havde stået:

"Politiken har i flere dage forsøgt at få en kommentar fra Lars Fogt, men uden held."

 Hvis man ikke har kunne få fat i modparten, gør man selvfølgelig opmærksom på det.