Jakob Elkjær: B.T.-journalist blev kontaktet stribevis af gange

Politikens medieredaktør Jakob Elkjær fik forleden smæk af sin egen 'Læsernes Redaktør' på Politiken, fordi han skrev om Pressenævnets gentagne kritik af B.T.-journalisten Lars Fogt - uden at vente på svar. Men redegørelse viser, at Lars Fogt blev kontaktet adskillige gange.

Politikens medieredaktør Jakob Elkjær fik forleden smæk af sin egen 'Læsernes Redaktør' på Politiken, fordi han skrev om Pressenævnets gentagne kritik af B.T.-journalisten Lars Fogt – uden at vente på svar. Men redegørelse viser, at Lars Fogt blev kontaktet adskillige gange.

Sagen udspringer af en artikel om Pressenævnet og Lars Fogt, der blev bragt i Politiken i tirsdags, hvor Øllingegaard Mejeri kræver millionerstatning efter B.T.-historien fra Lars Fogt om lort i fløden.

Her oplyses det samtidig, at den navngivne B.T.-journalist havde fået kritik af Pressenævnet hele tre gange – på et år. Og at det er "helt usædvanligt".

Samtidig gøres der i web-udgaven af samme historie opmærksom på, at Politiken forgæves har forsøgt at få en kommentar fra B.T.'s journalist Lars Fogt. Men altså uden held.

Politikens egen Læsernes Redaktør, Bjarne Schilling, går dog i rette med Politiken og kritiserer Jakob Elkjær fordi han i printudgaven ikke havde afventet svar fra Lars Fogt. Eller i det mindste havde undladt at nævne hans navn i artiklen.

En efterfølgende redegørelse fra medieredaktør Jakob Elkjær viser, at Lars Fogt er blevet forsøgt kontaktet adskillige gange – samt på mange forskellige måder. Og det både torsdag og fredag, men Elkjær fik altså intet svar. I webudgaven af artiklen står der: "Politiken har forgæves forsøgt at få en kommentar fra B.T.'s journalist Lars Fogt."  Dette fremgår dog ikke af den trykte artikel. Og også har Læsernes Redaktør reageret på.

Ifølge redegørelsen, var forløbet som følger:

  • Torsdag formiddag den 9. juni kontakter Politiken B.T. s Peter Brüchmann for kommentarer til historien. Han henviser til chefredaktør Olav Skaaning Andersen, som vi interviewer senere på dagen.
  • Klokken 16.09 ringer jeg til B.T. for at tilbyde Lars Fogt et interview. Politiken bliver stillet om til en telefonsvarer og indtaler besked.
  • Fredag 11.05 sender jeg citater til Olav Skaaning Andersen for tjek af faktuelle fejl og misforståelser.
  • Fredag 11.10 ringer jeg til B.T. igen for at få kontakt med Lars Fogt. Han er på ferie får jeg besked om – jeg beder om hans mobilnummer, som jeg får udleveret.
  • Fredag 11.18 ringer jeg til Lars Fogts mobil og efterlader besked.
  • Fredag 11.24 skriver jeg en sms til Lars Fogt. Der står: 'Hej Lars Fogt, jeg er i gang med en historie om de tre historier med din byline, som B.T. har tabt det seneste år samt om Søren Pinds nye udfald mod dig. Jeg har talt med Olav Skaaning, men hører selvfølgelig også gerne fra dig. Ring på 33471785.' Mvh Jakob Elkjær
  • Fredag 11.18 skriver jeg til Lars Fogt per mail:

Fra: Jakob Elkjær
Sendt: 10. juni 2011 11:18
Emne: Artikel i Politiken om tre sager i Pressenævnet
Kære Lars Fogt,
Har lagt besked til dig på telefonsvarer, men har ikke hørt fra dig. Nu forstår jeg, at du har ferie.
Jeg arbejder på en historie om de tre pressenævnssager med din byline, som B.T. har tabt inden for det seneste år samt Søren Pinds stempel af dig som en løgnhals.
Jeg har interviewet Olav Skaaning Andersen, men vil selvfølgelig også gerne tale med dig. Jeg har deadline i dag.

  • Fredag 12.06 taler jeg med Olav Skaaning om citater. Jeg spørger, hvordan jeg kan få fat i Lars Fogt og han siger, at jeg må prøve på mobilen.
  • Fredag klokken 19.51 skriver jeg igen en mail til Lars Fogt med tilbud om, at han kan ringe til mig i løbet af weekenden. Jeg modtager ingen opkald fra ham lørdag, søndag eller mandag.
  • Fredag aften tilbyder jeg per mail Lars Fogt at ringe i løbet af weekenden:

Fra: Jakob Elkjær
Sendt: 10. juni 2011 19:51
Emne: VS: Artikel i Politiken om tre sager i Pressenævnet
Kære Lars,
Du er velkommen til at ringe til mig på min mobil i løbet af weekenden på (XX XX XX XX, red), så strækker vi deadline!
Mvh
Jakob Elkjær
 

Journalisten.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Jakob Elkjær, men han ønsker ikke at udtale sig i sagen. Læsernes Redaktør på Politiken, Bjarne Schilling, har i øvrigt gjort Journalisten.dk opmærksom på, at han ikke er redaktør for Jakob Elkjær, men derimod er uafhængig af både Politikens chefredaktion og de ansatte på bladet.

Spørgsmålet er, om Jakob Elkjær burde have ventet med at skrive artiklen (eller undladt navnet på B.T.-journalisten) sådan som Læsernes Redaktør på Politiken efterlyste? Hvad mener du ?

(opdateret 15:08)