Jagten på de virkelige forbrydere

Trickjournalistik begået lige for næsen af danske seere. Vi gyser over programmet Station 2 i fjernsynet eller på internettet. Studieværten dækker for et bredt og kritisk udsyn.

Trickjournalistik begået lige for næsen af danske seere. Vi gyser over programmet Station 2 i fjernsynet eller på internettet. Studieværten dækker for et bredt og kritisk udsyn.

Imens smutter hans kollega af sted for at vise et tricktyveri af cigaretter for 17.000 kroner i Netto i Vanløse. Programmets magi består i, at seerne får indtryk af et land i kriminel opløsning. Der fremtrylles et billede af, at det står værre til end nogen sinde i Danmark.

Voldtægt, røverier, overfald. Falske penge, graffiti, narko. Masser af utydelige billeder af påståede gerningsmænd. Ofte så uklare, at ansigtet under tørklædet også kunne ligne en tv-direktør eller rigspolitichefen.
Ingen sag er for lille, bare der er billeder! Og med det antal overvågningskameraer, butikkerne sætter op for at spare personale, er det ren kagemand.

Kan nogen afsløre de to trickjournalister, så vil kriminalpolitiet i Valby helst ikke høre om det. Betjentene har nemlig også en interesse i at opretholde usikkerhed, så der kommer ekstra bevillinger på næste års finanslov.

Station 2 er det kriminalmagasin, der har været på fri fod længst, men der findes adskillige medsammensvorne. Hvis det ikke alene var strafbart at stjæle ældre kvinders tasker, men også an-svarspådragende at gøre dem utrygge, så ville listen over efterlyste vokse.

Kriminalreportere hjælper givetvis med at få fængslet adskillige forbrydere. Men de sørger også for at fange mange ældre mennesker og andre i deres hjem. Den ensidige fokuseren på kriminalitet gør folk utrygge, så de ikke tør gå ud om aftenen. I stedet må de se Station 2 – og så bliver de endnu mere bange.

Selvfølgelig skal kriminalitet bekæmpes og forbrydere fanges, men det går faktisk også temmelig godt! Kriminaliteten falder.

Antallet af anmeldte ejendomsforbrydelser, det vil sige tyveri, indbrud, cykel- og biltyverier, hærværk m.v., lå i 1. kvartal i år på i alt 105.565 mod 119.701 i 4. kvartal sidste år. Korrigeret for sæsonudsving svarer det til et fald på 7,2 pct.
105.565 anmeldelser er det laveste antal anmeldte tyverier i mere end ti år! I 1990erne har antallet svinget mellem 136.000 og 111.000, med et gennemsnit på ca. 125.000 anmeldelser i kvartalet. Tendensen til nedgang har været tydelig.

For eksempel er brugstyverier af biler og cykler faldet fra 4. kvartal sidste år til 1. kvartal i år med henholdsvis 7,2 pct. og 12,8 pct. Antallet af anmeldte røverier gik i samme periode fra 874 til 691.

Indbrud, volds- og sædelighedsforbrydelser. Alle slags overgreb er på vej nedad.

Tallene er ikke stjålet. De stammer fra Danmarks Statistik. Ritzaus Bureau har fortalt om dem i en kortfattet artikel, som nogle aviser har gengivet blandt deres noter.

Station 2 har oven i købet på sin hjemmeside selv en lille omtale af, at kriminaliteten falder. Den er fra februar 1999! Allerede dengang var udviklingen positiv, men her kommer programmet tilsyneladende ikke tilbage med flere oplysninger.

Det hjælper heller ikke, at kriminologer som professor Flemming Balvig fortæller, at en lang række andre lande i den industrialiserede del af verden er belemret med mere alvorlig kriminalitet. Det gælder for eksempel Canada, USA, Polen, Sverige, Australien, England, New Zealand og Italien.

Kriminalreportage skal selvfølgelig beskæftige sig med kriminalitet, ligesom erhvervssiderne skriver om firmaer. Men selv om journalister får skyld for at være negativt anlagte, så er det ikke konkurser, der præger de lyserøde sider. Det går nemlig generelt godt for firmaerne i Danmark, ligesom det går fint med det kriminalpræventive arbejde.

Journalister bryder sig ikke om at få pålagt et samfundsmæssigt ansvar. De vil gerne nøjes med at beskrive virkeligheden. Men så gør det! – Også når sandheden er, at kriminaliteten er historisk lav.

Lad os følge Flemming Balvig, der i bladet Lov og Ret opfordrer til at fokusere på, hvor exceptionelt lovlydige danskerne faktisk er. Efterlad ikke danskerne, sådan som Balvig frygter: "Som et knuget og frygtsomt folkefærd bekæmpende en monsterstruktur af bander og galninge."

Station 2 holder ferie i øjeblikket. En enestående chance for nervøse danskere. Kom ud og oplev sommeren – og et af verdens mest fredelige samfund.

Hvis vi er flere på gaderne i stedet for foran fjernsynsskærmen, så forebygger det også kriminalitet. Det er de øde steder, der må-ske i sjældne tilfælde kan være farlige.

Jo flere, der ser kriminalmagasiner i tv, des mere kriminalitet?

 

0 Kommentarer