Ja, men altså … prøv lige at fortælle mig

PRÆCISION. Jeg er efterhånden ved at være godt ærgerlig over at høre professionelle formidlere på tv og i radio, som indleder alle svar med: 'Ja, men altså'. Jeg er sikker på (læs: håber), at det kun drejer sig om dårlige vaner, der smitter, og ikke en udvikling af sproget efter laveste fællesnævner.

PRÆCISION. Jeg er efterhånden ved at være godt ærgerlig over at høre professionelle formidlere på tv og i radio, som indleder alle svar med: 'Ja, men altså'. Jeg er sikker på (læs: håber), at det kun drejer sig om dårlige vaner, der smitter, og ikke en udvikling af sproget efter laveste fællesnævner.

Jeg kan måske godt forstå, hvis diverse eksperter og andre, som bliver interviewet – og som ikke er uddannet i formidling – kan fristes til et 'ja, men altså', men det lyder hverken særlig godt eller professionelt fra en journalistisk formidler, som er trænet i interviewteknik.

Det var svarene – hvad med spørgsmålene? Er det mon muligt at stille en person, som interviewes, et spørgsmål uden at så tvivl om personens evner til at svare? 'Prøv lige at fortælle mig …'?! Man kan eventuelt 'lige prøve' med et: 'Fortæl mig …' eller måske gå mere direkte til sagen: 'Fortæl' efterfulgt af et hv-spørgsmål eller 'Fortæl om'.

Det er rigtig ærgerligt at høre dygtige journalister forfalde til disse irriterende talemåder, og jeg krydser fingre for, at I, som er på tv og i radio, vil gøre jeres til at få det sproglige niveau op igen.

– Henriette Bendix, kommunikationsrådgiver, forfatter

0 Kommentarer