Ja – gid det var så vel …

REGLER. "Så meget må du tjene". Under denne rubrik forklares efterløns- og pensionsreglerne i forbindelse med lønnet arbejde i en faktaboks til artiklen "Glæd dig til du bliver gammel" i Journalisten nummer 18.

REGLER. "Så meget må du tjene". Under denne rubrik forklares efterløns- og pensionsreglerne i forbindelse med lønnet arbejde i en faktaboks til artiklen "Glæd dig til du bliver gammel" i Journalisten nummer 18. Og her står, at lønnet arbejde modregnes i efterlønnen time for time. Ja – gid det var så vel. Men nej. Der findes nemlig også et begreb, der hedder 'ukontrollabelt arbejde'; aktuelt for alle freelancere for eksempel, som udfører deres opgaver i marken og/eller fra hjemmekontoret. For os modregnes efterlønnen krone for krone – efter en given omregningsfaktor, som jeg ikke skal trætte med her.
Det indebærer naturligvis, at det økonomiske incitament for at fortsætte i faget ikke er prangende – selv om det dog stadig kan skæppe ganske lidt i kassen. Og det er måske en del af forklaringen på, at kun 149 ud af 737 DJ-medlemmer arbejdede ved siden af efterlønnen i 2008. Et forbavsende lavt tal i forhold til, hvor relativt nemt det er at samle spændende opgaver op. Jeg er selv en af de 149 og planlægger da at fortsætte med at arbejde, så længe jeg kan – og så længe nogen har lyst til at betale mig for det. Men det er hovedsagelig for glædens skyld; den bærer en stor del af lønnen i sig selv.
Men kom ikke her og sig, at lønindtægt modregnes time for time, når man er på efterløn. Der må være rigtig mange, der som jeg er aldeles ukontrollable. Sjovt begreb …
Og nu jeg er her … Jeg savnede i alderstemaet en lang liste over alle de spændende og udfordrende arrangementer, Dansk Journalistforbund – i lighed med mange andre fagforbund – holder for aldrende medlemmer.

Line Siert, freelancejournalist

0 Kommentarer