Ivrige kommunikationsfolk bremser gode historier

Journalist Peter Ernstved, Jyllands-Posten, gav på DEL13 en opsang til kommunikationsfolk, der oversælger historier. Vejen til omtale går gennem en ærlig og ydmyg snak med kilden selv, lød rådet

»Der er mange gode historier, som kommunikationsfolk forsøger at sælge, der aldrig kommer videre, fordi de bliver bremset i den der overtalelsesfase. Hvis der er en kommunikationsmand, der bare er så irriterende, så bliver de afvist eller sendt videre af mig.«

Sådan lød det fra Peter Ernstved, journalist på Jyllands-Posten, på DEL13. Han bombarderes som mange andre journalister med store mængder pressemeddelelser, der er sendt mere eller mindre hovedløst til en stor gruppe journalister.

»Pressemeddelelser er noget, Fanden har skabt! Der er en tro blandt kommunikationsfolk på, at hvis man vil i kontakt med journalister, skal man bare skrive en pressemeddelelse. Men 9 ud af 10 ryger direkte i skraldespanden,« lød det fra Peter Ernstved.

»Et eksempel fra Region Midtjylland, der viser, at selv de største aktører har problemer med at ramme journalisterne: ”Patienttilfredsheden topper …” Men det nytter ikke med reklamesprog, det største, det bedste …!«

»Hvis man tror, at vores indbakke ikke har nogen limit, tager man fejl. Jeg modtager op til 20 gigabytes med ligegyldige billeder. Min indbakke går ned.«

Peter Ernstved understregede flere gange, at han var sikker på, at kommunikationsfolk godt kender spillereglerne.

Men han understregede alligevel, at selv de mest banale kriterier for omtale bliver ignoreret af kommunikationsbranchen:

»Som journalist sætter man en ære i ikke at lave historier, der står i alle andre medier. Tænk på, hvordan I får en historie ud solo i et enkelt medie. Er det en lokal, regional eller national historie? Hvis det er en landsdækkende historie, så tænk på, at den, der har og kender historien, er det rart for journalisten at tale direkte og personligt med. Hvis nogen ringer fra et kommunikationsbureau, så tænker jeg, at der er nogen, der bruger rigtigt mange penge på at få omtale.«

Peter Ernstveds primære budskab og råd er, at kommunikationsstrategien skal være usynlig – ikke anmassende:

»Lad det være en fagmand, der ringer ydmygt og ærligt og præsenterer sin mulige historie, så jeg kan vurdere det, så er chancerne større. Det er den personlige kontakt, der gør, om jeg vil gå videre med en historie.«

1 Kommentar

Henrik Rath Paulsen
31. MAJ 2013
Fuldstændig enig i Peter
Fuldstændig enig i Peter Ernstveds budskab - målret pressemeddelelser, hvis de skal have en værdi. Jeg falder heller ikke på halen over reklamesprog, der sælger på størst, højest og bedst.