125 mediefolk med en iværksætter i maven mødes i København til april. Målet er på 52 timer at opfinde nye medier og nye måder at tjene penge på. »Man arbejder hele natten, og mange sover bare på en luftmadras,« siger en af de fem idefolk Signe D. Jepsen
I april 2013 mødes 125 mennesker for at nytænke mediebranchen. Fem danske mediefolk – til sammen med en meget bred baggrund – er gået sammen om at arrangere en såkaldt Start-up Weekend i København for at udvikle nye medieideer.
Start-up Weekend er et nonprofit-koncept, som har været afholdt mange steder i verden, også i København. Men ifølge arrangørerne er det første gang, medier er temaet.
De 125 mennesker skal selv have ideer med, som de kan file på og diskutere i 52 timers gruppearbejde. Til sidst vil et dommerpanel, der endnu er hemmeligt, kåre den bedste ide. Arrangementet har et internationalt sigte og foregår på engelsk.
Målet er at starte nye virksomheder
En af arrangørerne er Signe D. Jepsen, tidligere redaktionschef i Berlingske Media. I dag er hun strategisk rådgiver og udvikler af digitale fortælleformer.
Hvad skal der komme ud af det her?
»Vi håber, at der kommer nogle gode medieideer ud af det – og i sidste ende konkrete virksomheder og konkrete produkter. Men det er ikke altid, der gør det. Det, der altid kommer ud af det, er helt ny læring og ny information, som er meget produktrettet og innovativt,« siger Signe D. Jepsen.
»Deltagerne får en oplevelse, de aldrig har haft før. Mange af dem, der har deltaget i Start-up Weekends før, er ikke gået videre med det projekt, de dannede. Men så er de måske blevet smittet med iværksætter-bacillen, som gør, at de får lyst til at kaste sig ud i noget helt nyt.«
Hun understreger, at iværksætter-lejren skal udtænke ideer til mediebranchen »i meget bred forstand«, og ikke kun i forhold til journalistik. Førhen er flere virksomheder blevet født efter en Start-up Weekend, eksempelvis danske Memolane.
»Man arbejder hele natten«
Signe D. Jepsen fortæller, at det er en meget intens proces at arbejde igennem i en hel weekend. Folk deler åbent deres ideer og arbejder sig frem mod en virksomhedside, der kan vinde dommernes gunst.
»Man arbejder hele natten, og mange sover bare på en luftmadras. Mange er virkelig blevet bidt af iværksætteri efter sådan et arrangement.«
Billetsalget er startet, men Signe D. Jepsen understreger, at man ikke skal købe en billet, hvis man ikke er klar på netop at arbejde igennem hele weekenden og dele sine ideer.
»Det er ikke en bagsæde-plads, man køber sig til. Man skal virkelig arbejde for det og have noget at komme med, ellers fungerer det ikke. 125 mennesker bliver fordelt på 10 teams, som skal udvikle ideerne. Så man skal virkelig komme med al sin positive energi, al sin vilje og alt sit drive.«
Krisen skal ikke spænde ben for iværksætterne
Signe D. Jepsen afviser, at krisetider og faldende annonceindtægter skal spænde ben for iværksætteri i mediebranchen netop nu. Tværtimod.
»Det er rigtigt, at mange i den journalistiske del af mediemarkedet taler om, at der ikke er læsere nok, det går ned ad bakke, annoncemarkedet bliver dårligere og så videre. Det er jo lige præcis grunden til, at man ikke skal gøre, som man plejer. Vi skal tænke fuldstændigt anderledes. Hvad "fuldstændigt anderledes" så betyder, finder vi forhåbentlig ud af til april.«
»På verdensplan er der jo masser af virksomheder, der arbejder inden for mediemarkedet og har succes – fx Huffington Post. Jeg siger ikke, at vi skal lave et nyt Huffington Post. Men hele opgaven går ud på at lave noget, som kan blive en succes på nogle nye præmisser. Hvis den afledte effekt er, at nogle folk i den danske mediebranche samtidig får nogle nye ideer, er det jo bare dejligt.«
De fem arrangører er:
- Johan Winbladh, rådgiver om forretningsudvikling. Har arbejdet med strategi og
innovation i blandt andet DR og TV 2.
- Nikolaj Opstrup, serieiværksætter, har stiftet Infopaq, Newspaq og Mediawatch. Ansat i Peytz & Co som kontaktdirektør med speciale i Mobility.
- Ernst Poulsen, journalist og rådgiver om digitale medier. Tidligere nyhedsredaktør
i chefredaktionen på dr.dk og stifter af foreningen for webjournalister, DONA.dk.
- Signe D. Jepsen, journalist, tidligere redaktionschef i Berlingske Media, nu
strategisk rådgiver og udvikler af nye digitale fortælleformer.
- Claus Blicher, iværksætter og stifter af AdZuki Mobile og AdScan, arbejder for
chefredaktionen på dr.dk samt SDU.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Rigtig spændende projekt.
Jeg forventer mig meget af denne 'lejr' - særligt på baggrund af de 5, der står bag.