Iværksætter vil lave smiley-ordning til nyheder

’Faktamærket’ skal hjælpe læserne med at troværdighedstjekke nyheder. ”Der er behov for at give forbrugeren en retning på, hvor man skal være opmærksom henne, og hvor man kan læne sig mere tilbage og tro nogenlunde på, hvad der bliver serveret for en,” siger manden bag

Et nyt initiativ skal gøre det nemmere for medieforbrugere at troværdighedstjekke nyheder på nettet.

Bag projektet 'Faktamærket' står udviklingsredaktør hos Nordisk Film TV og iværksætter Roald Bergmann.

”Jeg har været enormt irriteret over, at ting bliver vægtet meget ligeligt i medierne. At begge sider af en sag skal have lige taletid, og at man som medieforbruger kan have svært ved at finde kildekritikken i nyheder,” siger han om, hvordan idéen startede.

Han nævner et tv-indslag, hvor en såkaldt ’flatearther’, som mener, at jorden er flad, i en debat var sat over for en professor i geografi. Begge fik lige taletid.

”De blev vægtet på samme måde, og så var det op til seerne at vurdere, hvad der var sandt. Som forbruger af medier bliver man nogle gange overladt for meget til sig selv i forhold til at vurdere, hvad man skal stole på. Det ville kræve, at man brugte tid på hver enkelt historie. Det er der behov for at finde en løsning på," siger Roald Bergmann.

Nøglehulsmærket til nyheder

Roald Bergmann sammenligner sit bud på en løsning med mærkningsordninger på varer eller serviceydelser som nøglehulsmærket eller smiley-ordningen, der giver forbrugeren et hurtigt overblik.  

Der er behov for at give forbrugeren en retning på, hvor man skal være opmærksom henne, og hvor man kan læne sig mere tilbage og tro nogenlunde på, hvad der bliver serveret for en,” siger han.

Faktamærket har fået støtte af Europa-nævnet til at lancere den første del af projektet, som bliver en mulighed for at faktatjekke nyheder om EU.

”Det regner vi med at lancere inden årets udgang. Og det bliver på baggrund af det, vi videreudvikler efterfølgende, så det ender med at være en løsning, som kan inkludere alle nyheder,” siger han.

”Den ambitiøse endelige udgave kommer til at være langt mere avanceret med flere features end den, vi lancerer om lidt om EU. Den kommer for eksempel ikke til at være på en platform for sig.”

Ikke en adskilt platform

At Faktamærket ikke skal være på en platform for sig, er det, der ifølge stifteren skal adskille det fra initiativer som Mandag Morgens faktatjekside 'TjekDet' og 'Detektor'.

”'TjekDet' og 'Detektor' er fantastiske tilbud, men de kræver, at man går ind på lige netop de medier. Det, vi ønsker at lave, er en mærkningsordning, som bliver brugt, uanset hvor du konsumerer dine nyheder,” siger Roald Bergmann.

Han har det sidste halve år arbejdet sammen med et hold journalister på at finde ud af, hvordan initiativet skal skrues sammen. Holdet bag Faktamærket er derudover i dialog med Journalistforbundet, SDU’s Center for Journalistik og Journalisthøjskolen om projektet.

Snart begynder de at tage kontakt til medierne. Og det er vigtigt, at de er med på samarbejdet også under udviklingen, fortæller Roald Bergmann.

”Vi har programmører på, som kigger på, hvordan det kan blive en fed oplevelse for brugerne, så det sker automatisk og organisk. En idé er at lave mærkningsordning på medierne. En anden at gøre det på artikelniveau. Vi har ikke lagt os fast på det endnu, for det er noget, medierne selv skal være med til at byde ind til,” siger han.

Nationalt dækkende formular

Hvilke kriterier der skal tjekkes, er heller ikke faldet på plads endnu.

"Vi bliver nødt til at snakke med interessenter om, hvordan man vægter troværdighed i historier. Det er en spændende udfordring: Hvordan finder man definitionen af troværdighed? Det bliver interessant at se, om vi kan blive enige om en nationalt dækkende formular," siger han.

Det er ikke første gang, en mærkningsordning for journalistik har været oppe og vende.

Pernille Tranberg, tidligere fellow ved journalistuddannelsen på Syddansk Universitet, foreslog i 2014 en mærkningsordning af uafhængig journalistik, som skulle hjælpe læserne med at kende forskel på advertorials og journalistik, som ikke er sponsoreret.

Hovedbestyrelsesmedlem i DJ Rasmus Mark Pedersen har foreslået en mærkning af journalistik, hvor udgiveren og journalisten respekterer de vejledende presseetiske regler og dansk lovgivning. Det initiativ afviste medierne dengang over for Journalisten.

Det er Roald Bergmann ikke bekymret for.

”Jeg er fuldstændigt overbevist om, at de større medier er interesserede i at differentiere sig fra medier, som måske har en mindre troværdighed end dem selv,” siger han.

 

1 Kommentar

Martin Kirchgässner
26. SEPTEMBER 2017
Det er muligt at man kan måle
Det er muligt at man kan måle fedtprocenten i en frikadelle men ligefrem rangordne journalistik efter en smiley-ordning? Hvem skal afgøre det? Og hvordan skal det praktiseres?