Iværksætter filmede Kontant-konfrontation

Det viser ikke virkeligheden, når Kontant klipper indslag og konfrontation for stramt, mener iværksætter Magnus Kjøller. Han hyrede derfor et privat tv-hold til at filme programmets konfrontation med ham. Kontant afviser Magnus Kjøllers kritik 

Tirsdag aften kunne tv-seere se DR’s forbrugerprogram ”Kontant” stille skarpt på Magnus Kjøller. Som iværksætter står han bag en række foretagender, der er blevet kritiseret af Forbrugerombudsmanden. Sager, som Kontant tidligere har taget under behandling.

»Når man får en henvendelse fra Kontant, er man dømt på forhånd,« siger Magnus Kjøller.

Journalisten.dk går i det følgende ikke ind i programmets substans. Vi beskæftiger os udelukkende med Magnus Kjøllers kritik af journalistikken bag.

I 2010 var Magnus Kjøller i Kontant første gang. Men i modsætning til 2010 valgte Magnus Kjøller i denne omgang at hyre et tv-hold, der skulle filme konfrontationen mellem ham selv og Kontants Jakob Krogh. Efterfølgende skrev Magnus Kjøller et blogindlæg om sin medvirken i programmet. Bloggen er 24 timer efter publicering blevet læst af over 35.000 personer.

Over for Journalisten kalder han det rettidig omhu, at han hyrede et tv-hold:

»Vi havde en tese om, at vi ville blive fremstillet på en bestemt måde, så jeg ville sikre mig, at vi kunne vise vores egne optagelser,« siger Magnus Kjøller.

Han mener, at skurkene i programmet ikke får lov at svare for sig.

»Jeg har været i Kontant tidligere, og der fik jeg indtrykket af, at hele historien var skrevet på forhånd. Som ”skurk” får man tre-fire minutter til at forklare sin side af sagen. Er det fair og balanceret journalistik?« spørger Magnus Kjøller.

Journalisten har forelagt kritikken til Kontant-journalisten Thomas Gade.

»Magnus Kjøller ville helst lave interviewet live, men vi er et redigeret program, så vi forbeholder os altid retten til at klippe i interviews, men vi gør det efter de presseetiske regler. Jeg forklarede Magnus Kjøller, at vi gerne ville gøre interviewet så live som muligt, men at hvis han ikke svarede på spørgsmålene, ville vi klippe i det,« siger Thomas Gade.

»Jeg havde aftalt med Magnus Kjøller, at vi ville prøve at holde interviewet på omkring otte minutter, som vi så kunne klippe ned til fire. Interviewet endte med at vare 32 minutter, blandt andet fordi de første 10-12 minutter var flere runder på det samme spørgsmål, som han ikke svarede på,« fortsætter Thomas Gade.

Kritik på bloggen

DR linker fra Kontants hjemmeside til Magnus Kjøllers blog. Hvis det stod til Magnus Kjøller, var bloggen blevet nævnt i selve tv-udsendelsen.

»Mange af pointer, jeg kommer med, vil jeg gerne uddybe, for jeg ved, at jeg bliver klippet ned. Derfor henviser jeg flere gange under interviewet til min blog, men det klippede DR ud. Det er under lavmålet, at de ikke vil lade mig komme til orde.«

Thomas Gade mener, at Kontant har strakt sig langt ved at linke til Magnus Kjøllers hjemmeside.

»Jeg kender ingen tv-medier, der linker til en blog i en konfrontation. De fire minutter interviews, der er med i programmet, er dækkende for substansen i råfilen på 32 minutter,« siger han.

Både på sin blog og over for Journalisten fokuserer Magnus Kjøller på, at Kontant retter fokus mod ham som person.

»DR burde fokusere på casen – i vores tilfælde markedsføringen. Det er helt fair at gøre. Men hvorfor skal de hive ulækre ting frem om mine biler for eksempel? Kontant tager ting frem, som seerne kan få ondt i røven over, men de udelader alle de gode ting om mig og mit firma,« siger Magnus Kjøller.

På DR mener de, at fokus på Magnus Kjøller som person er med til at underbygge programmets tese.

»Det viser, at Magnus Kjøller har tjent mange penge på en måde, som han gentagne gange har fået at vide ikke er okay. Her er en mand, der igennem tre år har vidst, at den måde, han tjener penge på, er i strid med markedsføringsloven,« siger Thomas Gade.

Han har i øvrigt ingen problemer med, at Magnus Kjøller fik filmet interviewet.

»Vi oplever jævnligt, at folk spørger, om de må optage. Det er okay, for vi har intet at skjule.«

Men hvorfor valgte Magnus Kjøller at stille op i Kontant, når han mener, at deres journalistik er på kanten?

»Med Kontant når DR ud til 700.000 seere. Jeg deltog, fordi jeg vil have mulighed for at forsvare mig selv. Også selv om jeg kun får 10-20 procent af udsendelsen,« siger Magnus Kjøller.

Kontant har efter Journalistens henvendelse svaret på Magnus Kjøllers blog. Et svar, der også ligger på Kontants hjemmeside.

2 Kommentarer

Jonas Hansen
20. OKTOBER 2013
Spændende udvikling, at
Spændende udvikling, at journalister på f.eks. Kontant nu også selv må stå på mål for kritiske forbrugere som ikke automatisk godtager den vinkling de vælger i deres program.

Magnus Kjøllers fulde optagelser fra Kontant-indslaget er set 68.000 gange på YouTube og hans blogindlæg har fået 132 kommentarer (mod 22 kommentarer på DR Kontant's hjemmeside).

Kilde: http://magnuskjoeller.dk/aftermath-dr-kontant/

Eksempel på kommentar:
Jeg har lige set den alternative optagelse fra interviewet og har mistet al respekt for Kontant. Udsendelsen her til aften er jo definitionen på journalistisk nyheds-manipulation af første grad (jeg har arbejdet i mediebranchen og det her lugter af en rådden fisk). Seriøst? er det den her slags udsendelser mine licens-penge bliver brugt til?
Per Meinertsen
11. OKTOBER 2013
At det længe har været
At det længe har været moderne at erstatte visse gamle stillingsbetegnelser med nye kompetenceafstivende og mere eller mindre fancy engelsksprogede navnekonstruktioner, er jeg bevidst om.
Men at det gode gamle og velrenommerede danske begreb bondefanger nu kaldes iværksætter, er nyt for mig.