Italien stækker pressefriheden markant – minder om Mussolini

"The massacre of freedom". Sådan lyder det i dag blandt italienske journalister efter Senatet har vedtaget en ny lov, som straffer journalister, der citerer lækket materiale eller refererer fra aflyttede samtaler. Medier risikerer tilmed bøder på 450.000 euro - godt 3,3 mio. kroner. Stor opstand i landet.

"The massacre of freedom". Sådan lyder det i dag blandt italienske journalister efter Senatet har vedtaget en ny lov, som straffer journalister, der citerer lækket materiale eller refererer fra aflyttede samtaler. Medier risikerer tilmed bøder på 450.000 euro – godt 3,3 mio. kroner. Stor opstand i landet.

Pressefriheden ser ud til at lide et alvorligt knæk i Italien, efter senatet i aftes godkendte et restriktivt lovforslag, som stækker den undersøgende journalistik og giver kriminelle langt større spillerum.

Blandt andet lægges der voldsomme begrænsninger på brugen af aflyttede samtaler, og som noget nyt indføres der tilmed store bøder til journalister, som viderebringer lækket materiale, skriver blandt andre Corriere della Sera

Avisudgivere og forlag risikerer således at skulle betale op mod 450.000 euro og 30 dages fængsling, mens den enkelte journalist risikerer at skulle betale 10.000 euro, såfremt man viderebringer enhver form for lækket materiale tilvejebragt via telefonaflytninger.

Den ny lov, som formelt endnu mangler den endelige behandling i Deputeretkammeret, forbyder samtidig, at alle dokumenter, der vedrører uafsluttede undersøgelsessager, ikke må offentliggøres i deres fulde længde. Og forbryder man sig også mod den del af loven, så venter der oveni bøder på op mod 300.000 euro.

Endelig kommer en række andre begrænsninger – blandt andet brugen af mikrofoner på privat områder.

Og til trods for kraftige advarsler fra dommere, som mener kampen mod økonomisk og organiseret kriminalitet vil lide et "kæmpe tilbageslag", så valgte et flertal i senatet altså i går at sige ja.

Vedtagelsen af den ny lov sker i øvrigt blot få måneder efter, at Silvio Berlusconis egen telefon blev aflyttet. Ifølge Reuters afslørede de aflyttede samtaler, at Berlusconi har forsøgt at lukke kritiske tv-programmer. Blandt andet brokkede han sig til et medlem af det statslige kommunikationsråd, Agcom, over prgrammer på tv-kanalen RAI.

Kort før vedtagelsen af loven i går forlod medlemmerne af det Demokratiske Parti senatet med ordene: «Questa è la morte della libertà» – "Dette er døden over pressefriheden".

Og rundt i landet var der demonstrationer. Blandt andet samledes folk foran Silvio Berlusconis hjem, Palazzo Grazioli, hvor de protesterede højlydt og kom med ironiske kommentarer som "Tak til mafiaen".

Enkelte aviser har tilmed sammenlignet situationen med tiden under Benito Mussoli. Avisen L'Unita udtrykte det ved blandt andet at benytte samme skrifttype til forsidens overskrifter, som i sin tid blev brugt mens Mussolini var leder i Italien og kontrollerede medierne.

Endvidere udtrykte lederen af International Press Institute (IPI), David Dadge, i går aftes stor skuffelse over det italienske senats beslutning.

"IPI opfordrer nu Italiens Deputeretkammeret til at afstå fra at underskrive forslaget og gøre det til lov."

Den endelige tredjebehandling af lovforslaget er sat til den 9. juli og meget tyder på, at det blot er et spørgsmål om formalia inden den endelige vedtagelse.

Se tv-indslag her fra vedtagelsen af loven fra Corriere TV.

Fra Wall Street Journal: Italy's Senate Approves Wiretap Bill

Læs også den spanske dækning af den ny lov: El Senado avala la 'ley mordaza' de Berlusconi contra las escuchas

0 Kommentarer