Mediedækningen af IT Factory før konkursen får DR's seerredaktør, Jacob Mollerup, til at minde om, at kilder nogle gange lyver. Også kilder i jakkesæt. Mollerup advarer også mod mediernes brug af populærpsykologi.
"Husk: De lyver!" står der efter sigende på en seddel på redaktør John Hansens opslagstavle på Jyllands-Posten. John Hansens påmindelse "Husk: De lyver!" er overskriften på en kommentar, som DR's seerredaktør Jacob Mollerup har skrevet om mediernes dækning af IT Factory – før og efter den spektakulære konkurs.
I sin kommentar skriver Jacob Mollerup, at journalisterne bør skærpe den kritiske sans over for alle typer af kilder. Sagen viser nemlig, at forretningsfolk med en pæn facade også kan være løgnagtige.
"Uden en god portion skepsis og uden tjek af kendsgerninger og uden kritiske spørgsmål, passer journalister ikke deres arbejde. Og det er en skepsis, der er brug for, uanset hvor fin facaden er, og uanset hvor magtfuld og succesrig, chefen kan se ud. At de praktiske arbejdsforhold så jævnligt gør det hulens svært, er en anden ting", skriver Jacob Mollerup.
Ifølge Jacob Mollerup må en kritisk indgang ikke forveksles med at være sur og negativ.
Omvendt har positive historier kun værdi, hvis de holder – og det gjorde de ikke, da Computerworld i september kårede IT Factory til årets bedste it-virksomhed, eller da Børsen i november sammen med Ernst & Young priste IT Factory som årets værkvirksomhed.
Han påpeger, at nu hvor erhvervsskandalen er en kendsgerning, er der opstået nye problemer i mediernes dækning. Ligesom TV 2's seerredaktør Lars Bennike, advarer Jacob Mollerup mod, at medierne fælder dom over direktør Stein Bagger, før brikkerne er faldet på plads.
Jacob Mollerup skriver, at det for eksempel er blevet præsenteret som en kendsgerning, at mange af pengene fra IT Factory var endt i Stein Baggers egen lomme. Og Jens Olaf Jersild fortalte, at Bagger "lavede falsknerier på egen hånd", da Asger Jensby var gæst hos Jersild sidste torsdag.
Desuden har medierne kastet sig over populærpsykologien, og det er problematisk. Det begyndte med, at bestyrelsesformand Asger Jensby udtalte, at Stein Bagger havde "psykopatiske egenskaber". Det fik journalister, psykologer og andre til at vurdere den medieombruste eks-stjernes sjæleliv, skriver Jacob Mollerup.
"Heller ikke DR har set sig for fin til at inddrage en mindreårig datter i persongalleriet. Det er urimeligt. Og det er problematisk med de nedsættende, populærpsykologiske mærkater, der i flere indslag rask væk er blevet sat på sagens hovedperson".
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.