Israel-Hamas-krig

Israel irettesætter oberstløjtnant efter usande udtalelser

Det israelske medie Haaretz har faktatjekket en række påstande fra personer i det israelske militær i kølvandet på Hamas’ terrorangreb for små to måneder siden. Ifølge mediet er flere af påstandene usande

I kølvandet på Hamas’ terrorangreb mod Israel den 7.oktober, hvor 1.200 israelere blev dræbt, dukkede der stribevis af grusomme historier op i medierne.

Flere af historierne, der blandt andet omfatter påstande om halshuggede og brændte babyer, er nu blevet faktatjekket af to journalister på det israelske medie Haaretz, der er kommet frem til, at flere af påstandene ikke er sande.

Det skriver tv2.dk på baggrund af Haaretz’ artikel.

Det drejer sig blandt andet om påstanden om, at det israelske militær havde fundet otte brændte babyer efter terrorangrebet. Påstanden kom fra Golan Vach, der er oberst af reserven i den israelske hær, og kan stadig ses i en video på X fra Daily Mail.

Ganske få børn dræbt under angreb

Haaretz har undersøgt, hvor mange mindreårige israelere, der er registreret døde knap to måneder efter angrebet, blandt andet med data fra Israels nationale sundhedsforsikring, politiet og ledere af de kibbutzer, der var mål for terrorangrebet.

Og her kommer mediet frem til, at et enkelt lille barn er blevet dræbt af Hamas, mens et spædbarn omkom på hospitalet, efter at en beduinkvinde var blevet skudt i maven. Derudover melder mediet, at yderligere fem børn under seks år blev dræbt.

Men Haaretz skriver, at der ikke er nogen kendte steder, hvor børn fra forskellige familier blev samlet og dræbt.

Haaretz har kontaktet Israels militær for at få en kommentar til, at oberst Golan Vach tilsyneladende har talt usandt om de otte brændte babyer.

”Han beskrev de svære ting, han så med sine egne øjne under de forskellige missioner, han udførte, inklusive flytningen af lig under krigens begyndelse. Interviewet fandt sted på engelsk, og officeren brugte ordet ”babyer” til at beskrive antallet af børnelig, der blev fundet. Fejlen skete i god tro, og den forringer ikke intensiteten i de grusomheder, der blev begået,” oplyser militæret til Haaretz ifølge tv2.dk.

Forbrændte lig på tørresnor

Haaretz har også undersøgt en version af historien om, at forbrændte lig af spædbørn var blevet hængt op på en tørresnor.

Historien blev spredt af Yaron Buskila, der er oberstløjtnant og var talsmand for Israels militær, og videregivet i det ortodokse jødiske medie Kikar. Senere har journalisten slettet interviewet og beklaget historien på X.

”Hvorfor skulle en officer i hæren opfinde sådan en forfærdelig historie? Jeg tog fejl,” skriver han ifølge tv2.dk.

Om Yaron Buskila skriver Israels militær følgende til Haaretz ifølge tv2.dk:

”Han ankom til et stort antal gerningssteder efter angrebet og blev eksponeret for mange svære scener som en del af sin tjeneste. Detaljerne omkring denne hændelse vil blive diskuteret med officeren, og det vil blive gjort klart for ham, at hændelser, hvor detaljerne er vage og uofficielle, ikke bør beskrives.”

Irettesætter alverdens medier

Tilbage i oktober kom Det Internationale Journalistforbund (IFJ) med opsang til alverdens medier for i flere tilfælde at have været for hurtige på aftrækkeren i dækningen af krigen mellem Israel og Hamas.

”Ved at forveksle hastværk med hastighed har mange medier offentliggjort falsk information og billeder, der ikke er verificeret eller præsenteret som pålidelige,” lød det fra IFJ.

Blandt eksemplerne over medier, der i de første uger af krigen jokkede i spinaten, finder man CNN, der gik ud med en historie om, at babyer og spædbørn var blevet fundet med deres hoveder hugget af efter Hamas-angrebet 7. oktober.

I første omgang lød det fra CNN, at en talsperson for Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, havde bekræftet historien. Dagen efter var meldingen fra CNN, at præsidentkontoret ikke havde bekræftet det.

2 Kommentarer

Kasper Harboe
6. DECEMBER 2023
I artiklens tekst beskrives han som oberst af reserven. Så er man faktisk slet ikke løjtnant.
Erik Hajo Schnettler
6. DECEMBER 2023
Kan I ikke rette den lidt tossede rubrik.
En løjtnant er altså ikke højtstående, han har den lavest mulige grad i det militære system.