Israel censurerer i hver tiende artikel

Mindst hver tiende avisartikel i Israel får en påtale fra censurmyndighederne, og aviserne må ændre i indholdet for at kunne udkomme.

Mindst hver tiende avisartikel i Israel får en påtale fra censurmyndighederne, og aviserne må ændre i indholdet for at kunne udkomme.

Af hensyn til statens sikkerhed kan et selvstændigt censurorgan i Israel tvinge medier til at tilbageholde oplysninger. Hver måned læser panelet tusinder af artikler igennem og mellem ti og 15 procent af artiklerne bliver påtalt, skriver Politiken.

Så ryger artiklerne retur til mediet med »specifikke diskvalifikationer«, og hvis kravene efterkommes kan artiklerne offentliggøres.

»Som regel er det ikke mere end en enkelt sætning,« siger Sima Vaknin-Gil, der er Israels øverste censor.

I omkring én procent af tilfældene nedlægges der totalt forbud mod offentliggørelse.

Selvom Sima Vaknin-Gil selv bærer oberstuniform afviser hun, at censurkorpset sorterer under militæret. Det er forsvarsministeren, der udpeger chefcensoren, men herefter er hun underlagt højesteret.

Den israelske censur kom for nyligt under stor kritik, fordi der blev nedlagt totalt referatforbud i en sag, hvor en kvindelig soldat blev sat i husarrest, fordi hun angiveligt havde lækket fortrolige dokumenter til en journalist. Ingen Israelske medier måtte skrive om situationen i fire måneder.

»Det er vigtigt at slå fast, at det var en dommer og ikke chefcensoren, der gav pressen mundkurv på. Det gør en stor forskel,« siger Sima Vaknin-Gil, der vedgiver, at referatforbuddet var for langvarigt.

0 Kommentarer