Islands medier kontrolleres af folk bag landets krise

Flere af de hovedansvarlige for Islands finansielle kollaps i efteråret 2008 kontrollerer nu landets mest centrale medier. Flere af dem er samtidig stukket af til udlandet, hvorfra de styrer mediehusene.

Flere af de hovedansvarlige for Islands finansielle kollaps i efteråret 2008 kontrollerer nu landets mest centrale medier. Flere af dem er samtidig stukket af til udlandet, hvorfra de styrer mediehusene.

Det store opgør efter Islands økonomiske krise er i fuld gang. Mandag i sidste uge placerede den særlige Sandhedskommission ansvaret for sammenbruddet på øen med præsentationen af "Den sorte rapport".

Men selv om der blev sat navne på nogle af de hovedansvarlige for landets finansielle kollaps, så er alle landets største privatejede medier fortsat kontrolleret af folk, der var dybt involverede i sammenbruddet i efteråret 2008.

Det skriver blandt andre Berlingske Tidende.

Ifølge avisen drejer det sig blandt andet om chefredaktøren for øens traditionelt største avis, Morgunblaðið, den tidligere nationalbankdirektør og tillige konservative eks-stats- og udenrigsminister, Davíd Oddsson.

I "Den sorte rapport" er han udpeget som en af de syv, hvis forsømmelighed i embedet var medvirkende til landets dybe økonomiske krise.

Alligevel sidder han fortsat i spidsen for Morgunblaðið, som han blev redaktør for i september sidste år.  

En anden af de helt store islandske kendisser og landets pt. suverænt største skyldner, Jón Ásgeir Jóhannesson, er ligeledes stadig involveret i landets absolut største mediekoncern, 365 Media Scandinavia.

Det var det selskab, som i Danmark forsøgte sig med Nyhedsavisen, og som fortsat står for omkring 80 pct. af alle medier i Island – heriblandt islandske TV2 og gratisavisen Fréttablaðið, som er landets største dagblad.

Jón Ásgeir Jóhannesson ejer dog ikke længere selskabet direkte, men har overdraget 90,2 pct. af aktierne til sin kone, Ingibjörg Pálmadóttir. Og dermed bliver det i familien.

Berlingske Tidende noterer i øvrigt som et faktum, at de islandske medier svigtede deres rolle som vagthund lige så eklatant som de statslige kontrolinstitutioner. Og nu ser det altså ud til, at de samme, som havde medansvaret for krisen, fortsat har fuld kontrol over langt størstedelen af de centrale medier.

Som en krølle på historien, så er både Jón Ásgeir Jóhannesson og hans kone Ingibjörg Pálmadóttir, nu rejst ud af landet og har bosat sig i Storbritannien.

Mere om Jón Ásgeir Jóhannessons rolle i landets økonomiske kollaps kan læses her: Glitnir's winding-up committee brings charges against Jón Ásgeir Jóhannesson

Læs også kommentarer på den private islandske blog 'The Iceland Weather Report': It's Black Report day!

0 Kommentarer