Islamkritik ind, kildekritik ud

SLAPT. DR 2's Deadline, MetroXpress, P1 Faglitteratur og andre medier interviewede i februar og begyndelsen af marts interviewede psykolog Nicolai Sennels i anledning af hans bogudgivelse "Blandt kriminelle muslimer".

SLAPT. DR 2's Deadline, MetroXpress, P1 Faglitteratur og andre medier interviewede i februar og begyndelsen af marts interviewede psykolog Nicolai Sennels i anledning af hans bogudgivelse "Blandt kriminelle muslimer". Bogen handler om Sennels' erfaringer som psykolog fra ungdomsfængslet Sønderbro. Han påstår ud fra disse erfaringer at kunne konkludere, at muslimer generelt har en anden psykologi, som gør dem uegnede til at leve i Danmark som muslimer.
Den slags udtalelser bør i sig selv få de kritiske spørgsmål til at presse sig på, men i alle omtalte medier blev der vist forbavsende lidt – hvis nogen – kildekritik over for Sennels. Nicolai Sennels er politisk aktiv i Østerbro Lokalråd for Dansk Folkeparti og skrev i maj sidste år et meget langt og mildt sagt islamfjendsk indlæg på Snaphanen.dk – en hjemmeside, der udmærker sig ved at være meget islamfjendsk.
I indlægget har Sennels ingen psykologiske betragtninger, men gennemgår, hvorledes folk med muslimsk baggrund føder flere børn end vesterlændinge. For Sennels er det i sig selv et problem, fordi muslimer efter hans mening ønsker at overtage verden og er mere kriminelle. Derefter følger nogle dybt perfide og komplet latterlige påstande om, at muslimske lande googler børnesex og sex med æsler mere end andre lande.
Nu har Sennels så skrevet ovennævnte bog, og allerede på forsiden, hvor l'erne i ordet "kriminelle" er formet som tvillingetårnene i World Trade Center, insinuerer han sin tilgang til emnet.
Det fantastiske er, at ingen journalister spørger manden, om ikke hans generalisering af, hvordan muslimer er, er problematisk, når han udelukkende baserer sine konklusioner på samtaler med unge af muslimsk baggrund, der netop er 'hardcore' kriminelle. Det svarer jo til at tale med børnene fra Tøndersagen og ud fra det konkludere, at alle kristne familier er pædofile. Er det mærkeligt, at netop disse unges familier måske er dysfunktionelle?
Alle de udtalelser, Sennels er kommet med, er ikke psykologiske endsige videnskabelige, men en række fordomme, som journalister burde stille kritiske spørgsmål ved i stedet for blot at viderebringe. Vi gør det i alle andre sammenhænge – hvorfor ikke, når det drejer sig om muslimer? •

Thomas Lemke, journalist

7 Kommentarer

Thomas Lemke
7. NOVEMBER 2010
Re: Islamkritik ind, kildekritik ud

Kære Anne Marie Buch

 Jeg er desværre først nu blevet opmærksom på dit indlæg men vil gerne svare.

 Jeg er enig med dig i at indvandrere og deres børn begår mere kriminalitet end etniske danskere ligesom de læser dårligere, har dårligere sundhed, lavere indkomst osv. Spørgsmålet er om der er en årsafssammenhæng mellem religion og disse ting. Det mener Sennels, og det mener jeg ikke. De mennesker i samfundet der er dårligst stillede har altid været overrepræsenterede i disse statistikker i alle lande til alle tider. Også i muslimske lande. Jeg mener, at folk generelt bliver kriminelle på grund af nogle socioøkonomiske faktorer og ikke deres religion. Hvis det er pga religionen, hvordan forklarer Sennels så de mennesker, der bekender sig til islam, som ikke er kriminelle?

 Jeg mener, det er skørt at generalisere over en hel religion og påstå, at samtlige millioner af muslimer alle er ens. Man kan jo heller ikke sige, at man har større tendens til at blive pædofil, hvis man bekender sig til katolicismen.

Jo, der var mange af de dømte i Tøndersagen, der var udlændinge. Men forældrene var danske.

 Mvh Thomas Lemke

Mikkel Kuchenschrieber
1. APRIL 2009
Re: Islamkritik ind, kildekritik ud
Jeg er tillige bekymret over Journalistens imødekommelse af Hr. Lemkes tirade hvorimod min egen, venligt formulerede, påpegen af visse kritiske punkter i hans argumentation, blev SLETTET - med henvisning til en så lille detalje som underskrivelse med for- OG efternavn.
(Hvoraf mit indlæg indeholdt mit personlige fornavn, min korrekte emailadresse og i alle (andre) henseender opfyldte udskrvne regler for god tone og debatførelse)

Min pointe denne gang er ikke længere Hr. Lemkes tossede indlæg, men derimod Journalistens tossede politik for debatindlæg: dersom man vitterligt ønsker at skjule sin identitet, er det forholdsvis nemt - første skridt er at opgive et uægte navn. Men endnu vigtigere er det at pointere at Journalisten prioriterer afsender over indhold.... Dette er i sig selv en form for dobbeltmoral idet en stor procentdel af journalistik foregår uden navn: skrevne nyheder fra anonyme nyhedsbureauer, TV-nyheder fra journalister og redaktionschefer hvis forhold og indflydelse ikke er gennemsigtige. Dertil kommer at internettets debatforaer oftest består af egenpåtagede tilnavne oftest uden betydning.
Men værre er det da for... nå ja, ytringsfrihed er nok et for stort ord at bruge... debatten!

Er pennen stærkere end sværdet? Går man efter bolden eller manden? Ser man på HVAD der skrives eller på HVEM der skriver det? Jeg er, som tidligere påpeget, ikke journalist (og hedder heller ikke Andersen til efternavn) men jeg har da med sikkerhed ikke opnået et positivt indblik i branchen. ..og på nuværende tidspunkt er det da ikke et fornuftigt indtryk at gøre.

Venligst

Mikkel Kuchenschrieber
(måske)


Ole Kristensen
31. MARTS 2009
Re: Islamkritik ind, kildekritik ud

@Mikkel Vare

Det lyder jo altsammen meget fint. Men har i ikke samtidig en mindstemål af krav til at indlægget skal være sagligt, underbygget og ikke blot latterlig tilsvining fra en mand der tilsyneladende ikke engang har læst pågældende bog, eller ihvertfald ikke rigtigt har forstået den.

Modtager i så få debatindlæg, at i uden videre bringer dem alle ?

Eller hvilke kriterier ligger til grund for udvælgelsen, og her vil jeg gerne høre den konkrete begrundelse for ovenstående groteske indlæg. 

 Hvis i vitterligt ønsker at bidrage til samfundsdebatten, at højne debatniveauet kunne i jo starte med at frasortere indlæg der tydeligvis er drevet frem af utroligt følelsesladede personer uden indsigt i emnet. I stedet kunne i tilstræbe indlæg der dokumenterer og argumenterer og tilstræber en eller anden form for nuancering.  

Mikkel Arre
31. MARTS 2009
Re: Islamkritik ind, kildekritik ud

Kære Anders Kristensen

Som det fremgår af boksen i den øverste højre del af teksten, har Thomas Lemke forfattet et debatindlæg, ikke en anmeldelse for Journalisten. Vi finder det stærkt relevant at lægge såvel spalter som website til debat om journalistik og medier, herunder også diskussioner om danske journalisters dækning af nyudkomne bøger.

Med venlig hilsen
Mikkel Arre, redaktionssekretær

Anders Kristensen
30. MARTS 2009
Re: Islamkritik ind, kildekritik ud
Hvorfor er det lige nøjagtigt, at Journalisten synes, det er relevant at lade en journalist fra Ingeniøren anmelde en bog, der omhandler et psykologisk-kulturelt emne? Hvis Journalistens anmeldelser skal tillægges nogen relevans og tyngde, var det måske en idé at finde en person med en smule faglig pondus inden for det givne område.

Flere