Protester

Interviewet i New York havde været planlagt i ugevis: Pludselig krævede Iran, at CNN-journalist skulle bære tørklæde

CNN afviste at imødekomme kravet og mistede derfor interviewet med Irans præsident

Der lå ugers forberedelse og en hel dags arbejde med at gøre oversættelsesudstyr klar, da CNN i sidste uge skulle gennemføre et interview med Irans præsident, Ebrahim Rashidi.

Det var CNN’s korrespondent, Christiane Amanpour, der skulle gennemføre interviewet, der ville være det første interview med Ebrahim Rashidi på amerikansk jord.

Vi er i New York, hvor der ikke er lov eller tradition angående tørklæder. Jeg pointerede, at ingen tidligere iranske præsidenter har krævet det samme, når jeg har interviewet dem uden for Iran.
Christiane Amanpour

Men 40 minutter efter at interviewet skulle være gået i gang, blev det klart for Christiane Amanpour og resten af holdet på CNN, at det ikke ville komme til at ske. En repræsentant henvendte sig til korrespondenten.

”Præsidenten, sagde han, foreslog, at jeg skulle have et tørklæde på, fordi det er hellige måneder.”

”Det afslog jeg høfligt. Vi er i New York, hvor der ikke er lov eller tradition angående tørklæder. Jeg pointerede, at ingen tidligere iranske præsidenter har krævet det samme, når jeg har interviewet dem uden for Iran,” skriver Christiane Amanpour på Twitter.

Døde demonstranter og anholdte journalister

Interviewet skulle finde sted i sidste uge, i forbindelse med at præsidenten var i New York for at deltage i et møde i FN-regi. Samtidig er der demonstrationer i store dele af Iran, i kølvandet på den 22-årige kvinde Mahsa Aminis død.

Hun blev den 16. september anholdt af Irans moralpoliti for at bryde reglerne om at bære tørklæde i landet. Øjenvidner har udtalt til internationale medier, at hun blev tæsket inde i en politibil, og senere på ugen døde den unge kvinde på et sygehus, hvor hun havde været indlagt i koma.

Iranske myndigheder afviser, at moralpolitiet skulle have noget med dødsfaldet at gøre, og oplyser i stedet, at den unge kvinde skulle være død af et hjerteanfald.

Episoden har medført protester, der ifølge Reuters har bredt sig til mere end 80 byer. Her demonstrerer folk mod landets styre, og kvinder har smidt deres lovpligtige hovedbeklædning og sat den i brand. Ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har 50 demonstranter mistet livet under protesterne. Samtidig slår landets sikkerhedsstyrker hårdere ned på journalister.

Mindst 18 journalister er ifølge pressefrihedsorganisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) blevet anholdt. Ifølge CPJ er flere af dem blevet anholdt under ransagninger i deres hjem, der er foregået om natten.

Afslog usædvanlig betingelse

Det var de begivenheder, som CNN’s korrespondent ville have spurgt Ebrahim Rashidi ind til i interviewet i sidste uge. Da præsidentens repræsentant ikke bare gjorde det til et forslag om, at hun skulle bære tørklæde under interviewet, men til et krav, afviste korrespondenten.

”Han gjorde det klart, at interviewet ikke ville komme til at finde sted, hvis jeg ikke tog tørklæde på. Han kaldte det et spørgsmål om respekt og refererede til ’situationen i Iran’. Igen sagde jeg, at jeg ikke kunne gå med til en så usædvanlig og uventet betingelse,” skriver hun på Twitter.

”Og så gik vi. Interviewet blev ikke gennemført. Som protesterne fortsætter i Iran, og folk bliver dræbt, ville det ellers have været et vigtigt tidspunkt at tale med præsident Rashidi,” slutter hun tråden på Twitter.

0 Kommentarer