Pressefrihed

Iran slår ned på journalister i ”forbløffende” tempo

Siden midten af september er mindst 70 journalister blevet anholdt under protesterne i landet

Alt imens Irans chefanklager Mohammad Jafar Montzeri hævder, at landets moralpoliti er blevet nedlagt, forsvinder flere og flere journalister fra landets gader.

Mindst 70 journalister er blevet anholdt i løbet af de seneste måneder, hvor landet har været præget af protester mod præstestyret, der brød ud i midten af september.

Det viser en opgørelse fra den internationale organisation Committee to Protect Journalists (CPJ). Kun omkring 20 af journalisterne er blevet løsladt mod kaution, mens resten fortsat sidder fængslet. For manges vedkommende har de endnu ikke fået dato for, hvornår de skal stilles for retten.

Protesterne i Iran blev udløst af den 22-årige kvinde Mahsa Aminis død. Hun var på vej mod den iranske hovedstad, Teheran, da hun på vej ud af metroen blev anholdt af moralpolitiet for ikke at have dækket sit hår til. Hun døde tre dage efter i politiets varetægt – ifølge iranske myndigheder mistede hun livet som følge af et organsvigt. Hendes far benægter ifølge Reuters, at Mahsa Amini havde helbredsproblemer, og holder politiet ansvarlig for hendes død efter slag mod hoved, arme og ben.

Tvinger til tavshed

Siden er iranere gået på gaden i protest mod landets præstestyre og det berygtede moralpoliti.

”Irans myndigheder forsøger at fortie et kritisk øjeblik i landet og har bragt sig selv i front på antallet af journalistfængslinger på forbløffende kort tid,” siger CPJ’s præsident, Jodie Ginsberg.

Et af de medier i landet, der har mærket konsekvenserne af myndighedernes forsøg på at fortie protesterne, er nyhedsbureauet Iranian Labour News Agency. Fire af bureauets journalister er blevet anholdt, og det har tidligere udsendt en udtalelse, hvor det bliver beskrevet, at journalister er under stort pres fra Irans sikkerhedsstyrker. Adskillige er blevet indkaldt til afhøringer og forhindret i at forlade landet.

Udrejseforbuddet har blandt andet ramt sportskorrespondenter, der ikke har kunnet rejse til Qatar for at dække VM-slutrunden.

Journalist idømt 10 års fængsel

Den iranske avis Jahan e Sanaat blev bandlyst fra 21. november til 1. december, efter at den havde udgivet en artikel om en niårig dreng, der var blevet dræbt af sikkerhedsstyrker under en demonstration i byen Izeh.

Ifølge det internationale journalistforbund IFJ udsendte Irans regerings pressetilsynsråd en advarsel til landets printmedier for en uge siden. I advarslen blev de truet med juridiske konsekvenser, hvis de ikke tager sig i agt for at udgive information om ’hijab’.

Journalister i Iran risikerer at blive beskyldt for fremmede magters ærinde og for at være modstandere af den islamiske orden i landet, hvis de skriver kritisk om situationen i landet.

Fængselsstraffene mod journalister er også til at føle på. Vida Rabbani, der var politisk kommentator, blev i august idømt 10 år og fire måneders fængsel og fik udstedt et forbud mod at arbejde som journalist. Dommen bygger på anklager om blasfemi, for at optræde mod den nationale sikkerhed, for propaganda mod regimet og for at true den offentlige sikkerhed.

0 Kommentarer