Iran har fængslet 33 journalister

Med 33 journalister og bloggere i brummen rangerer Iran nu som verdens største fængsel for journalister - på niveau med Kina. I weekenden blev to prominente journalister sat bag lås og slå, oplyser Reporters Sans Frontièrs.

Med 33 journalister og bloggere i brummen rangerer Iran nu som verdens største fængsel for journalister – på niveau med Kina. I weekenden blev to prominente journalister sat bag lås og slå, oplyser Reporters Sans Frontièrs.

Organisationen, der har base i Paris, slår alarm efter fængslingen af en række højt profilerede journalister – heriblandt Jila Baniyaghoob og hendes mand, Bahaman Ahamadi Amoee, som i lørdags blev fjernet fra deres hjem, skriver AFP.

Baniyaghoob, der blandt andet har vundet priser for sit journalistmod, stod bag et website med fokus på kvinders rettigheder, og hendes mand skrev for en række forskellige reformvenlige magasiner.

De to blev anholdt af embedsmænd fra Efterretningsministeriet, og det er usikkert, hvor de to nu befinder sig. Efter al sandsynlighed er de bragt til Teherans Evin-fængsel, hedder det i en officiel meddelelse fra Reporters Sans Frontièrs (RSF).

De to journalister var i øvrigt ikke de eneste, der blev anholdt i lørdags. Lederen af det iranske journalistforbund, Ali Mazroui, blev også taget til fange.

Før det blev Mohammad Ghochani, redaktøren af oppositionsavisen Etemad Meli, anholdt i torsdags, mens en af Irans mere berømte bloggere, der skriver om menneskerettigheder, Shiva Nazar Ahara, blev fjernet fra sit hjem i Teheran sidste søndag.

"Den islamiske republik Iran rangerer nu på linje med Kina som verdens største fængsel for journalister," erklærer RSF og tilføjer:

"Iran har nu i alt fængslet 33 journalister og cyber-dissidenter."

Ifølge pressefrihedsorganisationen presses de fængslede til at komme med indrømmelser, som optages på film, og der er beretninger om tortur.

Sidste år lukkede det iranske styre i øvrigt døren for et dansk-støttet udviklingsprojekt hos det iranske journalistforbund. Det skete uden nærmere forklaring. 

I løbet af de foregående tre år havde Dansk Journalistforbund og International Federation of Journalists, IFJ, ellers samarbejdet om at træne iranerne i at forhandle løn og i at organisere journaliststuderende.

Læs også: Twitter-brugere angreb CNN's Iran-dækning

samt: USA udpeger Twitter som hovedmedie til at hjælpe Iran

I øvrigt kan man følge udviklingen i Iran via Twitter ved følgende søgning på Twitter: #IranElection

0 Kommentarer