IPI lægger pres på Thorning: Træk offentlighedslov tilbage

International Press Institute opfordrer i åbent brev Helle Thorning-Schmidt til at skrinlægge de to kritiserede paragraffer i den nye offentlighedslov. Også EFJ udtaler kritik af lovforslaget. Helle Thorning-Schmidt ønsker ikke at kommentere det åbne brev, men henviser til justitsministeren, der afviser IPI's brev  (Opdateret 14:15, 16:43, 16:50)

De to paragraffer 24 og 27 i forslaget til ny offentlighedslov vil indskrænke vælgernes mulighed for at få oplysninger om lovarbejdet. Derfor bør de to paragraffer trækkes tilbage. Det skriver International Press Institute IPI's direktør, Alison Bethel McKenzie, i et åbent brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

De to paragraffer vil forhindre borgerne i at holde ministre, folketingsmedlemmer og embedsmænd ansvarlige, skriver Alison Bethel McKenzie i brevet.

Brevet er samtidig sendt til justitsminister Morten Bødskov (S).

"På vegne af den Wien-baserede International Press Institute, der er verdens ældste, globale organisation for pressefrihed, skriver jeg for at udtrykke vores modstand mod afsnit af den foreslåede nye offentlighedslov, der netop nu behandles i Danmarks folketing, og som vil begrænse vælgernes adgang til oplysninger vedrørende lovgivningsprocessen," skriver Alison Bethel McKenzie.

IPI er et globalt netværk af redaktører, medieledere og førende journalister. Organisationen arbejder for at udbrede og beskytte presefrihed og fremme den frie udveksling af nyheder og informationer. IPI blev stiftet i 1950.

IPI's Alison Bethel McKenzie fremhæver i sit brev, at ingen ministre har ønsket at give konkrete eksempler på, hvor de kunne have haft brug for de to kritiserede paragraffer.

Hun fremhæver også, at flere væsentlige afsløringer ville være blevet forhindret med den nye offentlighedslov.

Mere end 75.000 mennesker har nu skrevet under på en protest mod den nye lov.

"På baggrund af denne modstand har din regering meddelt Folketinget, at de to paragraffer vil blive vurderet efter tre år. Med al respekt bør du ikke vente med at adressere den skade, disse forslag vil gøre, til efter skaden er sket. Vi opfordrer dig til at lytte til de røster, der har rejst kritik mod reglerne, til at demonstrere din støtte til demokratiet og trække disse paragraffer fra forslaget."

Derudover opfordrer IPI til, at der indføjes en klausul om "offentlighedens interesse" i den nye lov, og at der indføjes en solnedgangsparagraf, der sikrer, at fortrolige dokumenter efter en defineret årrække trækkes frem til ny vurdering og mulig udlevering.

Journalisten har – foreløbig forgæves – forsøgt at indhente kommentarer til det åbne brev fra statsminister Helle Thorning-Schmidt. Statsministerens særlige rådgiver Noa Redington skriver blot kortfattet i en sms: "Du skal have fat i justitsministeren."

Justitsminister Morten Bødskovs kommunikationschef Emil Melchior sendte tirsdag eftermiddag en skriftlig kommentar til IPI's brev:

”Jeg synes, det er naturligt, at mange journalister ønsker maksimal åbenhed. Men jeg må sige, at International Press Institute’s (IPI) påstand virker stærkt overdrevet, hvis man forestiller sig, at den danske offentlighedslov skulle igangsætte en – som IPI påstår – undertrykkende dominoeffekt verden over. En kommission med den tidligere ombudsmand som formand og med repræsentanter for mediebranchen har brugt syv år på en betænkning og et lovforslag. Regeringen har på den baggrund sammen med Konservative og Venstre indgået en politisk aftale om en ny offentlighedslov, der samlet set øger åbenheden i den offentlige forvaltning. Jeg vil i al stilfærdighed minde om, at både det grundige forarbejde og det fremsatte lovforslag bygger videre på en lang, dansk tradition for en åben og demokratisk forvaltning,” skriver Morten Bødskov via sin kommunikationschef.

Også European Federation of Journalists udtaler i dag kritik af lovforslaget.  Repræsentanter for 300.000 europæiske journalister og andre mediearbejdere har på EFJ´s kongres i Belgien vedtaget en udtalelse, der klart tager afstand fra de problematiske paragraffer i den ny offentlighedslov. Læs udtalelsen her.

 

Opdateret 14:15 med ingen kommentarer fra Helle Thorning-Schmidt

Opdateret 16:43 med skriftlig kommentar fra Morten Bødskov

Opdateret 16:50 med udtalelse fra European Federation of Journalists

0 Kommentarer