
"Der er kæmpestor forskel på at give nogen efterkritik og så decideret at chikanere dem," siger Dansk Journalistforbunds formand, Tine Johansen. Foto: Benita Marcussen
Arbejdstelefonen hos Jan Kjærgaard, redaktør og journalist på Netavisen Pio, har siden lørdag bimlet og bamlet i en sådan grad, at den nærmest har været ubrugelig.
Opkaldene og sms’erne er strømmet ind i kølvandet af, at Nye Borgerlige-folketingsmedlemmet Lars Boje Mathiesen på Facebook har delt en korrespondance mellem de to, hvor de har været uenige om journalistens arbejdsmetode i forbindelse med en historie om internt fnidder i Nye Borgerlige, som Jan Kjærgaard var i gang med.
Og nok skal man altid kunne diskutere medier, journalistik og arbejdsmetoder i faget, siger Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund.
”Men der er kæmpestor forskel på at give nogen efterkritik og så decideret at chikanere dem. Det er det, der er sket her.”
”Det er ren og skær chikane og hetz. Det er der intet, der kan retfærdiggøre. Intet overhovedet,” siger Tine Johansen.
Over 100 opkald og sms’er
Lars Boje Mathiesen delte skærmbilledet af korrespondancen med Jan Kjærgaard på Facebook tidligt lørdag eftermiddag.
I korrespondancen kan man læse, at Jan Kjærgaard henvender sig til Lars Boje Mathiesen med et spørgsmål om forholdet mellem folketingsmedlemmet og Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund. Jan Kjærgaard havde hørt ”på vandrørene, at det ikke går alt for godt mellem dig og Vermund … Er det personligt eller handler det om politiske uenigheder?”, lyder det i Jan Kjærgaards henvendelse.
Til det svarer Lars Boje Mathiesen, at journalisten vist skal have tjekket sine vandrør. Det blev Lars Boje Mathiesen citeret for, før han sendte et opfølgende svar om, at han ikke ønsker at deltage i nogen artikler med Jan Kjærgaard.
Opslaget er lagt på Facebook klokken 13.15, og kort efter blev der i kommentarsporet til det lagt op til at starte en sms-storm mod Jan Kjærgaard.
Fra lørdag til mandag modtog han omkring 100 opkald om sms’er. Opkaldene er også kommet fra forsikringsselskaber, ejendomsmæglere og rejsebureauer, som har fået det indtryk, at han ønskede at få tilbud fra dem, fordi nogen har bestilt det i Jan Kjærgaards navn. Han har også flere sms’er om en BMW, han skulle have til salg for 1.500 kroner, selv om Jan Kjærgaard slet ikke ejer en BMW.
Det er en sag, som Tine Johansen betegner som både uhyggelig og bekymrende.
”Det er uhyggeligt, fordi det, at man passer sit arbejde, rykker så meget ind i privaten, når det handler om salg af bil og hus. Det kan være hårdt og opslidende, at det går på dem som mennesker og personer,” siger hun.
Håber, BMW’en bliver solgt
Samtidig ser Tine Johansen med bekymring på, at det i kommentarspor på både Twitter og Facebook om sagen bliver retfærdiggjort, at Jan Kjærgaard bliver udsat for chikane på grund af sin arbejdsmetode.
”Det er et alvorligt problem, at journalister oplever sådan noget. Konsekvenserne kan være, at der er nogen, der ikke kan holde til at være i journalistikken. Truslen, om at sådan noget her kan ske, kan på sigt afholde nogen fra bestemte typer af historier eller at gå kritisk til politikerne.”
”Det går på den helt lange bane ud over ytringsfriheden, journalistikken og demokratiet. Der er en masse ting, der ikke bliver sagt og kommer for dagen, hvis vi begynder at udøve selvcensur.”
Også Jan Kjærgaard selv frygter, at den slags chikane af journalister og debattører kan medføre, at nogen afholder sig fra at dække bestemte sager eller holder sig væk fra den offentlige debat. Og han mener, at Lars Boje Mathiesen har et ansvar for at sørge for en ordentlig debat.
”Jeg synes, at det ville klæde Nye Borgerlige at tage afstand fra den form for chikane af journalister og debattører,” sagde Jan Kjærgaard i går til Journalisten.
Det ønsker Lars Boje Mathiesen imidlertid ikke at gøre.
”Jeg er ikke kollektivist eller socialist, som Jan Kjærgaard øjensynligt virker som om, hvilket jo nok er derfor, det kommer naturligt for ham, at jeg skal tage ansvar for andre menneskers handlinger,” skrev han i går i et skriftligt svar til Journalisten.
”Og slutteligt, så håber jeg da, han får solgt sin BMW,” lød den sidste del af svaret fra Lars Boje Mathiesen.
Tine Johansen opfordrer til, at man indberetter det til den nationale hotline, hvis man som journalist oplever at blive chikaneret. Derudover kan journalistforbundet hjælpe med rådgivning i en konkret sag og hjælpe med at tage skærmbilleder af ting, der eventuelt skal politianmeldes.
”Og så kan der være hele den mentale del, som vi også kan hjælpe med, i forhold til hvordan man håndterer det her, for det kan være hårdt,” siger hun.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.