Det er onsdag den 7. januar kort før middagstid, og Joachim Roncin har netop rejst sig fra redaktionsmødet på sin arbejdsplads, det franske modeblad Stylist, hvor han er ledende art director – på fransk ”Directeur Artistique”.
Mødet er blevet hævet før tid, da informationerne om terrorangrebet på Charlie Hebdo strømmer ind på alle nyhedskanaler.
Ligesom sine kolleger har Joachim Roncin slået sig ned foran sin computer for at følge liveopdateringerne. Han føler trang til at sætte ord på sine følelser.
Klokken 11.52, mindre end en halv time efter de to terroristers hærgen, lægger Joachim Roncin et billede på Twitter til sine cirka 400 følgere. ”Je suis Charlie”, står der med skærende hvide bogstaver på en kulsort baggrund.
Ord fra mit inderste
Det er ord med effekt – i de kommende dage skal han få over 7.500 følgere.
Det er først flere timer senere, efter hundredevis af retweets og kommentarer, at det går op for Joachim Roncin, at han har startet dét, der i de efterfølgende dage forvandler sig til verdens nye symbol for ytringsfrihed.
»Jeg udtrykte jo bare noget. Det var virkelig bare tænkt som en privat besked, der kom fra mit inderste. Jeg følte ikke på noget tidspunkt, at ’det var nogle virkeligt gode ord’,«
Sloganet gik verden rundt
Det var ikke blot Facebook, Twitter, aviser og hjemmesider, der bugnede af "Je suis Charlie" i timerne og dagene efter terrorangrebet i Paris.
Også alverdens statschefer, religiøse personligheder, kendte mennesker og ytringsfrihedskæmpere tog de tre simple ord i munden for at vise deres sympati og kamp for ytringsfriheden.
’Jeg er Charlie’ blev også til ’jeg er politimand’, ’jeg er jøde’, ’jeg er muslim’, og da op mod fire millioner franskmænd gik på gaden i landets største fredsmarch nogensinde søndag den 11. januar, var det disse tre ord, som mere end noget andet fyldte gadebilledet.
’Je suis Charlie’-business
Joachim Roncin har stadig svært ved at forstå, at hans simple ytring har fået så stor betydning.
»Det gør mig selvfølgelig glad, at der er så mange mennesker, der har valgt at bruge de samme ord til at ytre sig og ære ofrene. Men når det kommer til stykket, har jeg jo ikke gjort noget ekstraordinært. Jeg har bare tænkt en tanke og udtrykt den, og derefter er det de sociale mediers kraft og den folkelige opbakning, der har taget fart,« lyder det fra franskmanden.
Flere marketingfolk har dog også set deres snit til at udnytte sloganets kraft.
Kort tid efter terrorangrebet bugnede internetsider som Le Bon Coin – Frankrigs svar på Den Blå Avis – og E-bay med Je suis Charlie-gadgets og gamle numre af Charlie Hebdo-avisen til styrtende høje priser.
En uge efter terrorangrebet lå der 120 forespørgsler om retten til de tre små ord hos det franske l’Institut National de la Propriété Industrielle (INPI), svarende til den danske Patent- og Varemærkestyrelse. Alle og én har dog fået afslag på deres forespørgsel med beskeden om, at ’sloganet ikke kan blive opsnappet af en økonomisk aktør, da det allerede bruges i stort omfang af hele samfundet’.
Joachim Roncin finder det usmageligt, at så mange har prøvet at udnytte situationen kommercielt.
»Jeg har ikke noget imod de mennesker, som køber shorts, sokker, kasketter, hvad ved jeg, med ’Je Suis Charlie’. Det har de lov til, hvis det er på den måde, de viser deres solidaritet. Det vigtigste spørgsmål er dog, hvad pengene, der kommer ud af det, går til. Nogle sælgere har forsvaret sig med, at pengene vil blive givet til velgørenhed og hjælp til Charlie Hebdo, men det kan man jo ikke vide sig sikker på,« siger Joachim Roncin.
Føler større pligt til at engagere sig
Joachim Roncin har aldrig været en person, der har engageret sig synderligt meget i foreninger og kampen for ytringsfriheden, men i dag føler han en helt anden pligt til at være mere aktiv.
»Jeg håber, at alt det her vil føre til noget bedre i fremtiden. At vi i fællesskab styrker ytringsfriheden uden at være bange, og at vi kommer stærkere ud på den anden side,« siger han.
Siden de tre ord flød ud fra hans twitterprofil, er Joachim Rincon gået fra 400 følgere til over 7.500. Klikker du ind på profilen, bliver du mødt af det velkendte Je suis Charlie-logo, som i dag udgør hans profilbillede.
Han forklarer, at han i dag er mere eftertænksom, før han tweeter.
»Før skrev jeg jo bare til en lukket flok af venner, men i dag er der mange forskellige slags mennesker, der følger med. Jeg har ikke lyst til at komme til at dele et dårligt budskab, der overskygger ’Je suis Charlie’ og disse ords noble værdier for republikken,« lyder det fra Joachim Roncin.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.