Protest

Internationalt forbund vil til bunds i sag om vicepræsidents støtte til censur

Det vækker harme, at formand for det russiske journalistforbund og vicepræsident i IFJ har bakket op om Ruslands forbud mod medierne

Der kan være gode grunde til, at pressen kun bruger officielle russiske kilder til at beskrive Ruslands invasion af Ukraine, og at det er i orden at bede medier fjerne artikler, der ikke passer til præsident Vladimir Putins beskrivelser af krigen i Ukraine.

Sådan lød det forleden i et interview med formanden for det russiske journalistforbund, Timur Shafir, der også er vicepræsident for Det Internationale Journalistforbund (IFJ).

Det er en udtalelse, som har vakt kras kritik fra Nordisk Journalistforbund, der forleden har sendt en klage til IFJ. Og de nordiske forbund har fuld opbakning fra Det Europæiske Journalistforbund (EFJ).

”Jeg blev dybt chokeret, da jeg læste Timur Shafirs kommentar til den russiske censur, og finder det særdeles alvorligt, at vicepræsidenten for IFJ, som er vores tætteste samarbejdspartner, på den måde bryder med hele grundlaget for pressefriheden og den etik, vi står for,” siger Mogens Blicher Bjerregård, der er præsident for EFJ.

”Derfor er det også helt på sin plads, at stadig flere journalistforbund både i Norden og andre steder ikke bare tager afstand fra udtalelserne, men kræver handling fra IFJ,” tilføjer han.

Mogens Blicher Bjerregård forklarer, at det russiske journalistforbund i en årrække har undladt at betale kontingent til EFJ, og at det meldte sig ud sidste år.

”Derfor kan vi ikke komme med sanktioner, men det kan IFJ. Vi afventer lige nu svaret fra IFJ til de af vores medlemmer, som har sendt særdeles alvorlige anklager. For jeg forventer da, at der kommer en meget stærk reaktion derfra,” siger Mogens Blicher Bjerregård.

Kan ikke acceptere medlemskab

I brevet til IFJ, skrev formændene for Nordisk Journalistforbund, at Timur Shafirs udtalelser står i grusom kontrast til de principper om ytringsfrihed og pressefrihed, som IFJ repræsenterer.

”Den her udtalelse er skrevet for at udtrykke vores utilfredshed og understrege det faktum, at vi ikke kan acceptere, at et medlem af IFJ’s øverste bestyrelse bakker op om statscensur.”

Formanden for Norges journalistforbund har også udtrykt sig helt klart:

”Han kan ikke være repræsentant for fri og uafhængig journalistik. Derfor kræver vi hans afgang,” siger Dag Idar Tryggestad, der er leder af det norske forbund.

IFJ har kvitteret de nordiske formænd for brevet, men er ikke vendt tilbage med et egentligt svar. Til Journalisten oplyser Anthony Bellanger, der er generalsekretær for IFJ, at der er en intern proces undervejs efter det nordiske forbunds klage.

”Af respekt for vores interne regler kan jeg ikke oplyse yderligere, da der er en undersøgelse i gang for at komme til bunds i denne sag,” skriver han i en mail til Journalisten.

To medier lukket

Timur Shafirs udtalelser om den russiske censur af medierne kom, efter at de russiske myndigheder flere gange har indskærpet, hvordan medierne må dække krigen.

De må blandt andet ikke betegne invasionen af Ukraine som ’invasion’ eller ’krig’, men skal i stedet beskrive det som for eksempel en specialoperation, som den russiske præsident, Vladimir Putin, selv betegner den.

Derudover må medierne kun citere officielle russiske kilder for oplysninger om ’specialoperationen’. Forbryder medierne sig mod det, kan de få udstukket en bøde på op til 400.000 kroner eller få inddraget sendetilladelsen.

To uafhængige russiske medier blev i Moskva  i går blokeret og fik inddraget deres sendetilladelse, fordi de ifølge russiske myndigheder har spredt falske oplysninger om invasionen.

Det er radiostationen Ekho Moskvi og tv-kanalen Dozhd TV, der er gået i sort, efter at Ruslands anklagemyndighed har bedt landets tv-nævn, Roskomnadzor, om at blokere de to medier.

0 Kommentarer