International tv-pris til dansker

Når der bliver delt priser ud på en international film og tv-festival i Brasilien senere på måneden, er der garanti for, at en af priserne går til en dansk dokumentarist. De eneste to nominerede i kategorien for tv-serier er nemlig danskere.

Når der bliver delt priser ud på en international film og tv-festival i Brasilien senere på måneden, er der garanti for, at en af priserne går til en dansk dokumentarist. De eneste to nominerede i kategorien for tv-serier er nemlig danskere.

Jakob Gottschau er nomineret for en serie om mennesker i ekstrem fattigdom i Etiopien. Tom Heinemann er nomineret for sine film om sammenhængen med vestligt forbrug og arbejdsforholdene i flere udviklingslande.

Som de eneste er de to danskere nomineret i en kategori for dokumentarserier til den anerkendte pris FICA – Festival Internacional de Cinema e Vídeo Ambiental. Prisoverrækkelsen sker i Brasilien lørdag den 20. juni, hvor begge nominerede er inviterede med.

Jakob Gottschau – der driver Express TV-Produktion – har været nomineret til prisen to gange før og vandt den ene af gangene. Sidste år fik han både prisen for den bedste serie og publikums pris for en serie om det globale miljøs historie. En af filmene handlede om cigarettens historie, og om hvordan cigaretten er blevet markedsført globalt. Denne gang er han nomineret for portrætter af ekstrem fattigdom.

»Jeg tog tilbage til det område i Etiopien, som blev kendt for tyve år siden, da vi alle sang "Giv en hånd til Afrika",« fortæller Jakob Gottschau.

I alt fire gange 14 dage har han været i Etiopien for at filme. En lokal mand har også filmet, når der er sket afgørende ting i de menneskers liv, som filmene handler om. Filmene har været vist på DR 2 og i Sverige og Norge.

»Når man er tigger i Addis Ababa, kommer man ikke længere ned af den sociale rangstige,« som Jakob Gottschau siger om de tre portrætter af fattigdom.

Han vil helst ikke gætte på, om vinderen bliver kollegaen Tom Heinemann, som han både kender fra Månedsbladet Press og fra da de tidligere delte kontor – der vinder. Han har dog indtryk af, at politiske historier ofte løber med sejren.

»Tom er måske et mulehår foran i forhold til nogle portrætter af mennesker på verdens bund,« gætter Jakob Gottschau. Han benytter turen til Brasilien til at tage et smut til USA for at interviewe til et andet projekt.

Tom Heinemann har allerede vundet adskillige priser for sine film "Den bitre smag af te" og "Et tårn af løfter". Senest har han vundet Timbuktu Fondens pris på 100.000 kroner. Han rejser til Brasilien med sin hustru, Lotte la Cour, der også er kameramand på Tom Heinemanns film. Han tør heller ikke gætte på, hvem der løber med prisen. Han glæder sig bare til at komme af sted.

»Jeg kan altså ikke tage hele vejen til Brasilien uden at bruge et par dage på Copacabana,« lyder det fra Tom Heinemann.

0 Kommentarer