International presse på spring ved Libyens grænse

Libyen er næste store fokuspunkt for det internationale pressekorps, der stadig holdes ude af landet. Imens er myndighedernes angreb på lokale journalister taget til.

Libyen er næste store fokuspunkt for det internationale pressekorps, der stadig holdes ude af landet. Imens er myndighedernes angreb på lokale journalister taget til.
Det store internationale presseopbud, der i de sidste uger har dækket oprøret og de politiske omvæltninger i Egypten, er nu allerede på vej videre. En lang række filmhold og korrespondenter for internationale medier står nu på spring ved den egyptisk-libyske grænse og venter på en mulighed for at komme ind i landet.

"Den internationale presse i Cairo er nu i stor stil på vej mod grænsen og venter bare på, at sluserne skal åbne sig," lyder det i en Twitter-besked fra Ashraf Khali, freelance-korrespondent for Wall Street Journal og Times med base i Cairo.

Det har hidtil været forbudt for udenlandske journalister at rejse ind i Libyen, og BBC er således det eneste medie med en korrespondent i Tripoli. Men det fælles håb er, at begivenhederne vil tage en drejning, så grænserne vil blive åbnet for udenlandsk presse.

Nyheds-produktionsselskabet ITN, der producerer bl.a. Channel 4 News, oplyser, at de har otte mand, der fra grænsen til Libyen forsøger at dække opstanden mod Gadaffi så godt, som det lader sig gøre.

»Vi arbejder tæt sammen med lokale kilder i Libyen for at dække denne begivenhed, så godt vi kan. Selv om vi ikke kan komme ind i Libyen, forsøger vi stadig at give seerne en grundig dækning,« siger en ITN-talsmand til den britiske avis Guardian.

Mens den internationale presse er stort set fraværende i Libyen, beretter organisationen Journalister Uden Grænser, hvordan lokale journalister begynder at opleve angreb.

»Vi er blevet kontaktet af familier til libyske journalister, der er blevet arresteret i løbet af weekenden, og som stadig ikke er blevet løsladt,« fortæller Heather Blake, direktør for den engelske afdeling af organisationen til Guardian.

Yderligere mistænkes Libyen også for at stå bag en blokering af satellit-signalet fra tv-stationen al-Jazeera.

»De (Libyens styre, red.) ser, hvad disse kanaler viser om hændelserne I deres land, og de blokerer sendemasterne … så al-Jazeera bliver påvirket, og det gør vi også,« udtaler Libanons minister for telekommunikation, Charbel Nahhas, ifølge Reuters.

0 Kommentarer