Institut for Statskundskab lukket af for pressen

Leder bad hele Institut for Statskundskab om ikke at udtale sig til pressen om Malene Wind og ytringsfrihedsdebatten.

Leder bad hele Institut for Statskundskab om ikke at udtale sig til pressen om Malene Wind og ytringsfrihedsdebatten.

I en mail henvendt til alle ansatte på Institut for Statskundskab, beder institutleder Lars Bo Kaspersen medarbejderne om ikke at udtale sig til pressen i debatten om EU-forsker Marlene Wind og hendes udtalelser. Det er dagbladet Information, der er kommet i besiddelse af den interne mail.

»Endvidere vil jeg gerne bede jer om at henvise til mig eller dekanen, hvis I kontaktes i denne sag (om Marlene Wind, red.). Nu skal vi have den lukket, og så må vi diskutere det principielle på et senere tidspunkt,« skriver institutlederen i mailen, der blev sendt tirsdag den 14. juni.

Lars Bo Kaspersen mener ikke han censurerer sine ansatte, og han understreger overfor Information, at medarbejderne selvfølgelig må sige, hvad de har lyst til.

»Jeg ville bare opfordre til, at man var en smule forsigtig af hensyn til Marlenes situation. Hvis der var nogle, der blev kontaktet omkring ytringsfriheden og ville tage en diskussion med Marlene om ytringsfrihedsaspektet, så syntes jeg bare, de skal henvise til mig eller dekanen, da det jo er en principiel diskussion for hele universitet,« siger han til Information.

I sidste uge, to dage efter den interne mail blev sendt til medarbejderne på Institut for Statskundskab, fortalte Københavns Universitet i en pressemeddelelse, at Marlene Wind i samråd med universitets ledelse havde besluttet at tage en mediepause. Pausen kom efter heftig blæst omkring hendes udtalelser om regeringens aftale om øget grænsekontrol. Blandt andet Søren Pind (V) og Pia Kjærsgaard (DF) mente, at EU-forskeren var meget politiserende i sine udtalelser.

I lørdags kunne Information fortælle, at Marlene Winds mediepause ikke var frivillig, men blev dikteret fra højere sted.

11 Kommentarer

Rasmus Løppenthin
24. JUNI 2011
Re: Institut for Statskundskab lukket af for pressen

@Lotte Folke

Jeg har svært ved at se, at længe-udfordringer er et videre godt argument for at lave faktuelt forkerte overskrifter og indledninger. Kunne man ikke bare have kaldt den "forskere får mundkurv på i Marlene Wind-sag"?

 @Esben

 Hvad synes du ville være en rimelig konsekvens for de ansatte, hvis de forskere ytringsfrihed på trods af institutlederens mail. I øvrigt forstår jeg ikke rigtig, hvorfor du er i tvivl om, hvorvidt han også forsøger at lukke ned for den? Han skriver jo:

"Nu skal vi have den lukket, og så må vi diskutere det principielle på et senere tidspunkt".
Michael Bjørnbak Martensen
24. JUNI 2011
Re: Institut for Statskundskab lukket af for pressen

Jeg har haft tæt kontakt med Marlene Wind under hele mediestormen - og jeg forstår altså godt både hende og hendes chefs rekation.

Marlene stod i mandags i Barcelona, hvor hun skulle præsentere et stort oplæg, hvor hun på et tidlpunkt i forrige uge valgte at bruge tiden 100% på forberedelserne  - og hendes chef bakker sin medarbejder op med en meget let forståelig argumentation: at diskussionen havde bevæget sig for langt ud af en tangent.

Jeg er rimelig sikker på, at Marlene Wind har lært en hel masse - og at mange andre eksperter nu på selvsamme vis har fået mod til at bevæge sig længere ud i kommentaren.

 Personligt og fagligt har jeg det super med en sådan udvikling, fordi politiske kommentatorer (journalister) i dag er ved at blive det rene underholdning. 

Esben Ørberg
24. JUNI 2011
Re: Institut for Statskundskab lukket af for pressen

Kære Lotte

Vores debat mudres, fordi sagen og personen er ét.

Jeg forstår godt, at en ledelse vil afskærme personen - medarbejderen, men naturligvis ikke hvis det kan dokumenteres, at ledelsen ønsker at lægge låg på en debat om offentligt ansatte forskeres ytringsfrihed/pligt.

Men det tror jeg ikke er intentionen i dette tilfælde. Og derfor kan jeg ikke se ret meget relevans og væsentlighed i historien. Og da slet ikke den journalistiske over-vinkling om at instituttet er lukket for pressen.

Jeg vil dog medgive, at det ikke er krystalklart, hvad for en debat, ledelsen ønsker stoppet - og genoptaget på en senere tidspunkt. Men jeg vælger at tro, at ledelsen bare er kede af postyret omkring kollegaen og derfor ønsker at tale på instituttets vegne.

Du spørger, hvordan jeg som kommunikationschef i DJ ville stille mig, hvis en bestemt journalist blev kritiseret for nogle artikler. Om jeg i så fald kunne finde på at henstille til, at hendes kolleger ikke måtte diskutere kritikken, men kun måtte henvise til forbundets ledelse? Svaret er, at jeg slet ikke ville stille mig. Det ville ikke rage mig. 

Måske tænker du, at det kunne være en journalist på fagbladet Journalisten. Svaret er det samme. Magasinet og journalisten.dk er fuldstændig uafhængig af det øvrige forbundsapparat - både administration og politisk ledelse. Det sætter jeg virkelig stor pris på, både som kommunikationschef og som almindeligt medlem.

Men det er svært med kasketterne. Det er jo dybest set også, hvad Wind-sagen og instituttets forskere handler om. Jeg vil nemlig gerne udtale mig på baggrund af min faglige viden og erfaring fra 30 år i journalistik og kommunikation og 500 journaliststuderende som eksaminander gennem tiden. Men jeg har ikke lyst til at udtale mig på vegne af DJ. Jeg ved ikke, hvad der er DJs formelle holdning i denne sag. Eller om DJ overhovedet har/kan få en holdning. Men jeg ved, at DJ aldrig ville udtale, at jeres artikel var meget lidt væsentlig. Det er bare min mening. 

Venlig hilsen

Esben

 

Lotte Folke
24. JUNI 2011
Re: Institut for Statskundskab lukket af for pressen

hej Martin,

tja - sagen er bare at det her ikke primært er en personalesag men derimod en kritik af og diskussion om nogle offentligt fremsatte ytringer.

VH Lotte FK

 

Martin Flink
24. JUNI 2011
Re: Institut for Statskundskab lukket af for pressen

Altså, det er vel ikke den store videnskab i, at en principiel sag, der vedrører én bestemt medarbejder skal håndteres af ledelsen og ikke af samtlige medarbejdere, der må mene eller andet om ytringsfrihed i den sammenhæng? Jeg mener, det er det, der på mange arbejdspladser - offentlige såvel som private - hedder "en pressepolitik", at det kun er ledelsen, der udtaler sig i bestemte (og ofte personale-) sager. Og egentlig en meget fornuftig en af slagsen.  

Er den så relevant? Tjah...hvis man som medie gerne vil holde historien i live og her på dag otte mangler en vinkel, er den vel fin nok. Er den interessant? Næppe for mange andre end medier, der vil piske en stemning op: "Kommet i besiddelse af en intern mail" - det lugter lidt af fisk, ikke sandt...?

Flere