Ingeniøren flytter sammen med sine ejere

Det uafhængige Ingeniøren flytter ind hos ejerne IDA. Medarbejdere frygter for frihedsbrevet, fortæller tillidsmand. IDA's formand garanterer uafhængigheden. »Hele fundamentet for, at det her er en god ide, er, at vores frihedsbrev er fuldstændig intakt,« fastslår chefredaktør Arne R. Stenmark

Det meste af Mediehuset Ingeniøren ejes af Ingeniørforeningen (IDA), men mediehuset er et selvstændigt selskab og et af de få fagmedier, der stadig har et redaktionelt frihedsbrev. Det frihedsbrev frygter medarbejderne dog for nu.

Til sommer skal Ingeniøren forlade lokalerne i Valby og flytte ind hos IDA på Kalvebod Brygge i København. Formålet er blandt andet at spare penge ved at dele opgaver som regnskab, reception, IT, HR, rengøring og kantine.

»Hvis vi kan optimere noget af det, der ikke er kerneproduktet, kan vi sætte flere ressourcer fri til at investere i det redaktionelle samt i at skabe noget unikt sammen. Vi kunne jo godt øge bidraget til Ingeniøren, men det vil være som at tisse i bukserne,« siger IDA’s formand, Frida Frost, til Journalisten.

Ingeniøren kommer til at bo i bygningen Punkthuset, der hænger sammen med resten af IDA's domicil ved en gangbro.

Vil redde det uafhængige fagblad

I sommeren 2013 gennemførte Mediehuset Ingeniøren en sparerunde, der kostede otte medarbejdere jobbet, heraf fire DJ-medlemmer.

»Vi kan desværre konstatere, at bladet bliver tyndere og tyndere. Jeg får nogle pip om, at nu kan det vel ikke blive tyndere, men så blev det alligevel i sommers. Ingeniøren er under økonomisk pres. Det har været svært at skabe en forretning med de forandringer, der sker i medieverdenen,« siger Frida Frost.

Hun peger konkret på faldende annonceindtægter og problemer med at tjene penge på netjournalistik – udfordringer, de fleste i mediebranchen kan nikke genkendende til.

Nu griber IDA ind for at redde fagbladet.

»Vi er glade for Ingeniøren, som skaber en sammenhængskraft for vores medlemmer. Vi har brug for et talerør, der kan sætte teknologi på dagsordenen. Derfor tør vi ikke risikere, at den funktion, bladet har, ikke kan eksistere,« siger Frida Frost.

»Der er nogle oplagte samarbejder, hvor 1 plus 1 giver 3. Vi har eksempelvis karriererådgivning her i huset, hvorfor ikke samkøre det med det jobunivers, Ingeniøren har? Vi har mere end 30 faglige netværk, der laver 2.000 arrangementer årligt, som det er oplagt at bruge i Mediehuset Ingeniørens aktiviteter. Det er egentlig bare logik,« fortsætter hun.

Medarbejdere frygter for frihedsbrev

Men nogle medarbejdere frygter for, om Ingeniørens traditionsrige frihedsbrev bliver presset, når mediehuset både flytter sammen med ejerne og skal samarbejde om flere ting. Det fortæller tillidsrepræsentant Ulrik Andersen.

»Vi er blevet garanteret, at det redaktionelle frihedsbrev vil være fuldstændigt intakt. Men det er klart, at hvis vi skal dele kantine og samarbejde mere med dem, vi skal skrive kritisk om, så er det en anden arbejdssituation, end vi har i dag. Vi skal være meget opmærksomme på, at sammenflytningen ikke må gøre det sværere at skrive kritisk om IDA, og at det stadig skal være redaktionen, der bestemmer, hvad der skal skrives om,« siger han.

Den 27. februar fik medarbejderne at vide, at mediehuset skal flytte. Her til eftermiddag mandag kommer Frida Frost på besøg på redaktionen for at svare på spørgsmål.

»Vi er vant til at være kritiske over for vores egne ejere, men det er noget andet at gå op og ned ad hinanden. Jeg ved ikke helt endnu, om jeg skal være nervøs, eller om det kommer til at fungere fint,« siger Ulrik Andersen.

Hvad er det, der bekymrer medarbejderne?

»Det er jo en stor forandring, og det er ikke et ønske, der kommer fra medarbejderne, men fra vores ejere. Det gør selvfølgelig, at vi spørger os selv: Hvad er det egentlig, de vil? Usikkerheden handler meget om det praktiske. Der er det for tidligt at sige, hvad der vil ske,« siger han.

Redaktør: God mulighed for os

Ansv. chefredaktør og adm. direktør i Mediehuset Ingeniøren Arne R. Stenmark støtter ændringerne. Men han slår fast, at det kun er, fordi han er helt sikker på, at frihedsbrevet ikke lider skade.

»Hele fundamentet for, at det her er en god ide, er, at vores frihedsbrev fra 1961 er fuldstændigt intakt. Hvis det ikke var på plads, så talte du slet ikke med mig nu. Jeg synes, det her er en god mulighed for at udvikle vores mediehus.«

Han forklarer, at Ingeniøren må erkende, at alternative indtægtsmuligheder kommer til at være afgørende for mediehusets økonomi i fremtiden. Her er et tættere samarbejde med IDA en fordel, mener han.

»Hvis man anlægger et langsigtet perspektiv på mediehusets udvikling, så er nogle af de steder, vi kan lave forretning efteruddannelse, webinarer for ingeniører og så videre. Det er ikke en publicistisk metier, men ren forretning. På de områder kan vi få meget ud af at samarbejde med vores ejere. Hvis vi ikke gør det, bliver vi konkurrenter,« siger Arne R. Stenmark.

For tidligt at sige hvad pengene skal bruges til

Flytningen kommer til at frigøre ressourcer til at styrke Ingeniøren redaktionelt.

»Hele pointen er, at det ikke er en guldrandet forretning. Vi har brug for flere penge til at lave journalistik. Nogle af de penge, der bliver sparet, kan vi bruge på at styrke tilbuddet til vores læsere.«

Det er dog for tidligt at sige, hvad pengene skal bruges til.

»Du får mig ikke til at sige, at nu ansætter vi en masse journalister. Vi har levet på en sten meget længe. I øjeblikket kører det meget godt, men vi har brug for at investere i vores produkt for at sikre os i fremtiden. Det gælder både det redaktionelle, men det gælder også fx at styrke vores betalingsmodeller,« siger Arne R. Stenmark.

Han er meget opmærksom på, at nogle medarbejdere er bekymrede for frihedsbrevet.

»Jeg er fuldstændigt klar over, at journalisterne er meget optagede af det, og det er jeg også selv som chefredaktør. Men i den proces, der har været omkring flytningen, har frihedsbrevet slet ikke været til debat,« fastslår han og fortsætter:

»Hvis der er IT-skandaler i IDA eller noget som helst andet, som er relevant for os at skrive, så skriver vi det – uanset om vi deler kantine eller ej. Vi redigerer ikke vores medier efter vores ejeres interesser. Du kan spørge Berlingske om det samme: Skriver de kritisk om Mecom? Ja, men kun når det er relevant. Vi vil fortsat skrive om IDA, når det er relevant for vores læsere.«

Formand garanterer uafhængigheden

Formand for IDA Frida Frost understreger også, at frihedsbrevet ikke er i fare.

Kan du se, at frihedsbrevet på nogen måde kommer under pres, når I skal bo sammen og samarbejde mere?

»Jeg kan godt forstå, at nogen kan se det sådan, men jeg er uenig. Vi er meget forsigtige. Formålet er faktisk at styrke vores uafhængige fagblad, fordi bladet virker, og vi er stolte af det. Derfor er vi nødt til at få ro på økonomien,« siger hun.

Kan du garantere, at I ikke kommer til at blande jer i det redaktionelle indhold på Ingeniøren?

»Ja, vi har intet at gøre med det redaktionelle. Mediehuset Ingeniøren bevares som et selvstændigt selskab med egen ledelse og professionel bestyrelse. Hvis vi virkelig ville udfordre frihedsbrevet, så ville vi integrere Ingeniøren som en afdeling i IDA. Men netop fordi det er så vigtigt for os med en uafhængig redaktion, bevarer vi Ingeniøren som et selvstændigt selskab,« siger Frida Frost.

0 Kommentarer