Ingen må henvende sig til regentparret, ellers ryger akkrediteringen, lyder beskeden til journalister, der dækker regentparrets besøg i Faaborg. »Det er nogle helt groteske formuleringer,« siger nyhedschef Carsten Olsen. Kommunen trækker i land.
I går var regentparret på besøg i Faaborg som en del af deres årlige sommertogt. De journalister, der har dækket besøget, har dog ikke fået lov til at spørge de kongelige om noget.
Inden besøget delte kommunen sammen med programmet en skrivelse ud, hvor det fremgik meget tydeligt, at man skulle holde spørgelysten for sig selv.
"Der er INGEN, der stiller spørgsmål/henvender sig til Regentparret/følget," står der som det første punkt af en række regler. Hvis man ikke overholder dem, får det konsekvenser:
"I skal overholde vores anvisninger – ellers overtager politiet," og "I skal følge reglerne – ellers ryger akkrediteringen," skriver Faaborg-Midtfyns Kommune.
Fyns Amts Avis var et af de medier, der dækkede besøget, og brevet falder ikke i god jord hos nyhedschef Carsten Olsen:
»Det er nogle helt groteske formuleringer, og en umyndiggørelse af journalisterne som nogle små børnehavebørn,« siger Carsten Olsen til Journalisten.dk.
Han fortæller, at der ikke er noget nyt i, at der er visse regler og rammer, når kongehuset kommer på besøg. Men han har aldrig set det på skrift før.
»Det plejer at være noget, man bliver briefet om inden, og så snakker man stille og roligt om det, hvis der er noget. Jeg synes ikke, at der er nogen, der skal bestemme, om man må stille spørgsmål, men det er klart, at man ikke skal afbryde midt i alt muligt ved at råbe et spørgsmål. Det kan jeg godt forstå,« siger Carsten Olsen.
Hos Faaborg-Midtfyn Kommune beklager man, at reglerne er blevet modtaget dårligt af pressen:
»Jeg er rigtig ked af det, hvis nogen er blevet stødt over formuleringerne. Vi har modtaget nogle signaler og spurgt lidt ind til dem hos både Kongehuset, PET og politiet, og det har vi rettet os efter. Vi forsøger at skabe de bedst mulige vilkår inden for de rammer, der er. I løbet af i dag har vi også arbejdet på, at journalisterne kunne komme tættere på regentparret end det, der først var planen,« fortæller kommunikationsmedarbejder i Faaborg-Midtfyn Kommune Aino Faldborg.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
På trods af alle begrænsninger er det da lykkedes FAA at koge en tynd suppe på den royale pølsepind, som efterfølgende er hældt ud over adskillige sider i dagens avis.
– Det er muligt, at de journalistiske friheder var begrænsede, men det var forbruget af spalteplads i hvert fald ikke!?
Nu hører de årlige sommertogter med regentparret ganske vidst til fortidens oplevelser, men derfor er det alligevel underholdende at erfare, hvordan Fåborg håndterede pressen, da den store besøgelsesdag oprandt. . Uha, uha hvor er de dog blevet bange for såvel Kongehusets ansattes formanende ord og PETs strenge trusler. Vel skal der da være regler for, hvordan pressen og regentfamilien skal opføre sig (vi er lige afhængige af hinanden) og mine erfaringer siger mig, at det er meget godt, at "vi bliver lidt reguleret" for ellers ender det i skubben og masen især blandt fotografer til alles utilfredshed. Men der må da være en blonde for hvor meget man makker ret,når man skal tilrettelægge et besøg. Den kommunale presseansvarlige har faktisk til opgave at gøre arbejdsvilkårene så gode for pressen som muligt, men måske er det noget man skal lære med tiden?Og i hvert fald må der være en nedre grænse for, hvad man skriver ud til pressen - og ikke mindst - hvad man skriver. Hvor benovet over kongeligt besøg kan man blive...at man truer med at tage akkreditering fra folk? Uha, uha
Næh føjda for en ulykke... tænker man først. Men, når man så får tænkt sig lidt om, ser man profilen af en helt anden tilgang til den sag - nemlig hva' fa'n man egentlig skal spørge dem om? Det man gerne vil have at vide, kan der ikke svares på, og det man gerne må høre, er som regel inderlig uinterssant.
Perspektivet er imidlertid ikke rart, for hvad nu hvis man bliver kørt væk af poitiet, fordi man nærmer sig majestæten med notesblokken i hånden for at høre om fx kronprinsens deltagelse på landets vegne i EM-fodbold i diktaturstaten Ukraine? Nå nu skal man ikke være næsvis...
Nå men de snupper akkrediteringen, lyder truslen. Tjah,det imødgås nemmest og billigst ved at lade være at hente den...
Ahh, lidt mimoseagtigt, ikke? Nu har jeg selv været med på begge sider af et regentbesøg, så ja, der er "visse regler", og ja, de er da gammeldags og temmelig stive, men sådan er det jo. Lev med det eller bliv væk.
PET er ikke specielt fleksible og dronningen er jo fra en anden tid, da der var mere respekt for monarken, så den kombination er lidt svær. Men det plejer at lykkes nogenlunde fornuftigt. Værre er det vel ikke. :-)