Danske tv-stationer har ingen planer om at målrette nyheds-tv til unge. De vil heller ikke ændre nyhedskriterierne, så de passer til unges interesser. Der er ikke seere og penge nok i det, selv om en medieforsker siger, at unge gerne vil se nyheder, der vedkommer dem.
Boogie, Banjos Likørstue, Popstars, Raketfart, Jill og Lars uden filter og Modeljagten. Amerikanske serier, quizzer, gameshow og reality-tv. Det vælter med tv-tilbud til den attraktive unge målgruppe under 30 år.
Men der er stort set ingen nyheds- eller aktualitetsprogrammer, som henvender sig direkte til unge, om for eksempel regeringens lukning af Den fri ungdomsuddannelse eller om børnenes utilfredshed med dårlige skolebøger og forfaldne skoler. Der er heller ingen planer om det.
"Intet."
Så kort er svaret fra TV 2s nyhedschef, Jens Gaardbo, når man spørger ham, hvad han vil gøre ved, at unge ikke gider se hans nyheder.
TV3s pressechef, Niels Jørgen Langkilde, er også afvisende:
"TV3s profil er serier, sport, film og underholdning. Det er vores måde at prøve at fange de unge på. Der er ikke penge nok i nyheder for os med to public service stationer på markedet."
Samme holdning har TvDanmarks programdirektør, Bjarne Bo Berthelsen.
"Det handler først og fremmest om at komme i kontakt med de unge. Det gør man ikke ved at lave nyheder på traditionel vis. Vi har godt fat i de unge med både BigBrother og "Jill og Lars uden filter", som møder unge i deres eget univers."
Heller ikke DRs nyhedschef, Lisbeth Knudsen, vil lave tiltag for at trække unge hen til skærmen.
"Unge har aldrig set ret mange tv-nyheder. Jeg tror heller ikke, vi skal forvente, at de bare kommer af sig selv, når de bliver ældre. Vi kan kun håbe, at de kommer, fordi vores nyheder har ry for at være troværdige."
Mediernes dilemma
Men det er ikke så sikkert, at de unge senere hen vil hoppe på nyhedsvognen, mener medieforsker Kirsten Drotner.
Hun udgav for nylig undersøgelsen "Medier for fremtiden – børn, unge og det nye medielandskab", hvor børn fra 6-16 år blev interviewet om deres medievaner.
"Det er en illusion at tro, at de unge i samme grad som den øvrige befolkning skulle begynde at se eller læse nyheder, når de bliver ældre. Dertil er der for mange nye medier, som har bedre fat i dem," siger Kirsten Drotner.
Grunden til, at de fleste unge ikke følger med i nyhederne, er, at de ikke vil bruge deres fritid på noget, som minder dem om lektier og skolen. Det gør nyhederne, viser Kirsten Drotners undersøgelse. Dermed er risikoen for en opdeling af befolkningen i et informationsmæssigt A- og B-hold større end tidligere, siger Kirsten Drotner.
"Førhen var der ikke så mange tilbud, så da sad børnene og så TV-Avisen sammen med de voksne, men det er ikke tilfældet i dag."
Derfor skal tv-nyhederne forsøge at appellere til de unge, mener Kirsten Drotner:
"Det, som nyhederne traditionelt vægter højest, er økonomi og politik. Først langt nede i rækken kommer bolig, uddannelse og kultur, de lidt bløde områder. Men det er netop de områder, som de unge er interesserede i.
Tv-kanalernes prioritering er altså det omvendte af, hvad de unge gerne vil se. Det er det dilemma, som tv-nyhederne står i."
Løsningen er, ifølge Kirsten Drotner, at tv-nyhederne ændrer profil både i prioritering og form, så nyhederne også er vedkommende for de unge. Men det vinder ikke gehør hos nyhedschef Jens Gaardbo:
"Ideen om at målrette nyheder til unge er meget besværlig i forhold til nyhedskriteriet og formen. Det er ikke, fordi jeg er gammeldags og vil holde fast i de klassiske tv-fortællemåder. Jeg tror bare, det er nyttesløst. Det vil ikke få flere unge til at se med," siger nyhedschefen.
Jens Gaardbo mener i stedet, at vejen frem er at være til stede i alle medier på alle tidspunkter af døgnet.
"Klokken tolv om natten sidder tusindvis af unge og spiller kort og skak på nettet. Mens modspilleren sidder og overvejer, hvor løberen skal stå, så har de et andet vindue åbent på skærmen. I det vindue skal jeg sørge for, at der er nyheder fra TV 2," siger Jens Gaardbo.
Læs også: En ølkasse til unge
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
@ Oskar
Fint initiativ - håber I får en masse til både at skrive og læse. I skal også være opmærksomme på Ekstra Bladets gratis-tilbud, hvor I kan lave 1000 aviser via skolens login.
http://web.ekstrabladet.dk/VisArtikel.iasp?TemplateID=13812
Så er det jo godt der er noget der hedder Ungnyt.dk - Danmarks første nyhedssite for unge på nettet! :-)