Da Journalisten fredag kunne fortælle, hvem der var indstillet til årets priser for undersøgende journalistik, var listen fyldt med gamle kendinge.
DR, TV 2, Berlingske, Politiken og Jyllands-Posten dominerede indstillingerne sammen med Fagbladet 3F. Samtidig var de lokale og regionale medier fuldstændig fraværende – ikke så meget som ét lokalt medie havde indstillet et journalistisk projekt til en pris.
»Det er nok noget, vi mere går op i internt i branchen, end man gør ude i den store verden, hvor mange sikkert føler, at journalister hele tiden skal give sig selv priser,« lyder forklaringen fra Troels Mylenberg, journalistisk chefredaktør på Jysk Fynske Medier.
En pinlig fejl på Vestkysten
På JydskeVestkysten ville de gerne have indstillet nogle af deres journalister til graverpriserne. Men en »pinlig fejl« gjorde, at de missede deadline for indstillingerne.
»Vi har besluttet os for systematisk at indstille til de her priser, frem for bare at gøre det, når det lige dukker op. Derfor har vi kalenderfastsat fristerne til en række priser, så vi kan mødes og snakke om det. Og så har vi simpelthen sat en forkert dato ind for FUJ-priserne,« siger chefredaktør Mads Sandemann.
Mads Sandemann mener, at der generelt bliver lavet masser af graverjournalistik på de lokale medier. Han peger blandt andet på, at JydskeVestkysten sidste år var med til at vælte forsvarsminister Carl Holst, og at de i år har afdækket svindel med tilskud til erhvervsakademier i Esbjerg.
»Vores intention om at indstille har været der. Så det er jo rigtigt ærgerligt. Vi vil rigtigt gerne fremme den journalistik, som skiller sig ud,« siger Mads Sandemann og nævner, at de lokale medier hvert andet år afholder Spadestiksprisen, der hylder undersøgende journalistik på lokale medier.
Han vil gerne opfordre til, at de lokale medier er opmærksomme på også at indstille til FUJ-priserne.
»Det er ærgerligt, at ingen har indstillet. Der bliver lavet virkelig meget spændende journalistik lokalt,« siger han.
Læserne er vigtigere end priser
Troels Mylenberg så gerne, at nogle af de lokale redaktører i Jysk Fynske Medier havde indstillet journalister.
»Vi har lavet masser af journalistik, der kunne indstilles. Jeg har også sendt en mail med et udkast om det rundt til vores redaktører. Men de har sikkert haft noget vigtigere at lave,« siger han og tilføjer:
»Vi er ikke så orienterede mod priser. Det er vigtigere, hvad læserne siger til produkterne, end at vi husker at indstille til priser.«
Fokus er rettet andre steder
Troels Mylenberg tror, at de manglende indstillinger skal forklares med, at lokaljournalisterne har fokus rettet andetsteds end mod priserne.
Hvad tænker du om, at ingen lokalmedier overhovedet har indstillet?
»Ikke andet end, at vi formentlig bruger tiden på at lave journalistik hver eneste dag i stedet for. Og at vi nok ikke har været opmærksomme nok på det,« siger han.
»Men jeg tror, de fleste lokaljournalister tænker, at priser, det er sådan noget, man får og giver til hinanden ovre i København.«
Er det ikke en ærgerlig indstilling at have?
»Det er ærgerligt, men jeg kan godt forstå, at de tænker det. Men jeg synes, det er godt, at vi er orienteret mod at lave journalistik,« siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.