Information vil være international

 

 
Information bliver genfødt. Ikke flere holdningsprægede nyhedsartikler og slut med at skelne mellem "Danmark" og "verden". Til gengæld forventer den nye chefredaktør en markant stigning i oplaget.

Dagbladet Information dropper sit gamle slogan, ‘den mindst ringe avis'. Fra begyndelsen af september får venstrefløjsavisen et nyt slogan: ‘Verden kræver sin avis'.

Mere internationalt og mindre beskedent.

Information skal omlægges og vil ikke længere skelne mellem indlands- og udlandsjournalistik. Eller "Danmark" og "verden", som det hedder på avisen.

"Hele avisen skal afspejle, at vi lever i én verden, der hænger sammen. I størstedelen af de problemstillinger, vi kender, hænger det hele sammen. Vi skal anerkende, at den debat, der findes i kulturlivet, den debat, der findes her i landet og internationalt, hænger sammen. Avisen bliver mere international," siger avisens nye redaktør David Trads, der har fået sin avisopdragelse på Jyllands-Posten og gratisavisen metroXpress.

"Jeg tror, det kan lade sig gøre at få markant fremgang. Jeg har aldrig prøvet andet," siger han.

"Alle danske aviser er borgerlige, bortset fra os. Jeg mener, vi har hele den ene banehalvdel for os selv. Hvis bare vi kan kvalificere vores stof, lave en bedre avis."

David Trads læner sig tilbage, folder hænderne bag hovedet og ser ud i det store chefkontor, der ligger i en passage et stenkast fra Kongens Nytorv i København.

Lave en bedre avis. Han har allerede sagt sætningen flere gange. David Trads erkender, at avisen har været for farvet.

"Vi skal blive bedre til at adskille nyhedsstof og meningsstof," starter han.

"Der har været en tendens til, at det ikke var tydeligt afgrænset, hvornår noget var nyhed, og hvornår noget var holdning. Vi tror meget på, at den bedste afsløring af en magthaver er at citere ham for det, han siger. Frem med argumenterne. Først når du kender argumenterne, kan du gå i debat med vedkommende. Det hjælper ikke at slå én ned, før du ved, hvad han mener."

Han ser intenst frem.

"Men vi skal stadigvæk være stærkt kritiske over for magthavere af enhver slags."

 

Landegrænser udviskes
Recepten for David Trads er på den ene side at hive meninger og fordomme ud af artiklerne og på den anden side at fjerne skellet mellem indlands- og udlandsjournalistik.

Vi finder dagens avis frem. Side 4 hedder "Danmark". Øverst er der en historie om konflikten i Danmarks Radio. Herunder en artikel om Socialdemokratiets sommergruppemøde, samt en artikel om, at Bjørn Lomborg ikke ønsker at kommentere en række rapporter om verdens miljøtilstand, og nederst på siden en artikel i en serie om "Den ny økonomi".

"DR-historien er dansk," starter David Trads langsomt.

"Der skal ikke tvinges en international vinkel ned over alle hi-storier. Vi anerkender, at vi udgiver en avis i Danmark, og det er danskere, der læser vores avis. Men de tre andre historier er både danske og internationale."

Han begynder at forklare, hvordan krisen i Socialdemokratiet er en fuldstændig parallel til resten af Europa. Bjørn Lomborg-historien giver, ifølge Trads, slet ikke mening kun set med danske øjne. Det samme gælder historien om den ny økonomi.

"Det er ok nogle gange at have en ren dansk vinkel. Ligesom der også er ting, der kun er gældende for Ungarn. Men vi skal bestræbe os på at have det danske og internationale perspektiv i samme artikel."

I stedet for at dele avisen op i indland og udland vil opdelingen fremover være tema-områder. For eksempel arbejdsliv.

"Arbejdsliv er helt indlysende internationalt, fordi en overenskomst i Danmark er påvirket af en overenskomst i et andet land, fordi mange virksomheder er ejet af udenlandske virksomheder, og fordi gode ideer fra andre lande om, hvordan man indretter sig på arbejdsmarkedet, hurtigt kommer til Danmark."

"Landegrænserne udviskes, og derfor bør vi også udviske dem i avisen. Verden er kompliceret, og derfor er der nogle, der skal holde øje med, hvad der sker. Og det er os," siger David Trads og bladrer videre i avisen.

 

En moderne konkurrent
Et af Informations personlighedstræk, kulturstoffet, ryger igennem samme kværn som indland og udland. Rubrikken "kultur" bevares, men der skal være langt færre anmeldelser i ‘den nye Information', og områder som klassisk musik, jazz og teaterforestillinger bliver barberet ned.

"Et teaterstykke er ikke interessant, bare fordi det har premiere. Der er en journalistisk tendens til, at vi er styret af events. Vi skal i stedet fokusere på nye tendenser. Vi skal have mere journalistik, og vi skal være mere internationale."
I dagens avis får to boganmeldelser en fremskudt underlæbe fra David Trads. Den ene handler om en nyoversættelse af den russiske forfatter Gogol og den anden om en novellesamling.

"De vil måske være der, men fylde mindre," siger han.

En anmeldelse af debatbogen "Patter, pik og penge" er til gengæld god nok.

"Det vigtigste er, at vi skriver avis til moderne mennesker, som lever med, at der er store forandringer i samfundet," siger han og lukker avisen.

Hvis nogen mener at have hørt noget lignende før, så kunne det være fra Kresten Schultz Jørgensen, der er chefredaktør på en ny international avis, der skal udgives fra oktober. Kresten Schultz har deklareret, at han vil udgive en moderne avis – uden at skele til, hvad der er "indland" og "udland".

"Ja, de er inde på lignende tanker," siger David Trads roligt og konstaterer, at Information var først med tankerne. Informations chefredaktør afviser, at han bliver truet af den nye avis.

"Vores læsere er også internationalt orienterede. Men der er stadig stor forskel på læsere," siger han.

Tilbage er så spørgsmålet om, hvorfor en mere international avis med mere debat og færre anmeldelser skulle skaffe "markant flere læsere".

"Fordi folk gerne vil være klogere. Folk vil gerne forstå verden," siger David Trads.

Læs også: Artikler uden grænser

0 Kommentarer