Den er god nok: Kristeligt Dagblads 40-årige kirkeredaktør er udset til at få Dagbladet Information på ret kurs. Palle Weis mener, at Information skal være mere fokuseret og langt mere vedkommende. Det kræver blandt andet levende mennesker i avisen.
SKIFT. »Det er lidt vildt, ik´?«
Palle Weis ler. Han har netop ridset sin hidtidige karriere op. En øvelse, der var til at overskue: Først to år på et lærebogsforlag og derefter syv år på Kristeligt Dagblad.
Det er alt.
Fra midten af oktober bliver kirkeredaktøren imidlertid manden, der skal få Dagbladet Information ud af en alvorlig tillidskrise mellem ledelse og medarbejdere og ud af en periode med faldende oplagstal.
Det er et gigantisk karrierespring, og det er derfor, den 40-årige Palle Weis griner lidt ad sig selv.
Men ikke ret længe.
»Jeg mener, at jeg har noget at komme med.«
Palle Weis tror, at han kan vinde medarbejdernes tillid. Og han tror, at han i løbet af kort tid kan løfte oplaget fra 20.000 til mere trygge 23.000.
»I al ubeskedenhed,« tilføjer han. Derfor har han sagt ja.
Det er søndag aften hjemme i Palle Weis' køkken på Østerbro i København. Han sidder i jeans, hvid t-shirt og med en nøgen fod smidt op på en Trip Trap-stol. Han ligner ikke en chefredaktør. Ikke engang for Information.
Men Informations ansættelsesudvalg og bestyrelse har efter flere lange møder åbenbart en anden holdning. Måske skyldes det, at Palle Weis lige fra første 'føler' har haft en klar idé om, hvordan Information skal genvinde fordums styrke.
»Det har tit undret mig, at Information aldrig har fået defineret sig selv som nicheavis. Den skriver lidt til højre og lidt til venstre.«
Han vifter med armene og udstøder så på slet skjult vestjysk:
»Fokus. Information skal finde sit fokus.«
Palle Weis overvejede kraftigt, om han skulle sige ja til udfordringen.
»Jeg føler jo ligesom, at jeg springer en klasse over.«
Han fletter fingrene over det ene knæ.
»Men jeg tror … jeg tror …« Han går i stå i en lang pause, som ikke ser ud til at genere ham.
»Altså jeg er fra Vestjylland. Jeg er god til at stikke en finger i jorden, og så har jeg et rimeligt tykt panser. Det bliver vigtige egenskaber, tror jeg.«
En anden vigtig egenskab er, at Palle Weis har erfaringer fra en succesrig nicheavis. Det har han tænkt sig at trække flittigt på.
»Jeg synes, det er meget tydeligt, at Information skal besinde sig på, at den er en nicheavis. Man kan ikke skrive om alt. Jeg tror også, at både ledelse og medarbejdere er klar over det, men ingen har bare nogensinde truffet valget. Diskussionen er aldrig taget.«
Palle Weis siger, at han vil opdyrke nogle afgrænsede felter i samfunds- og kulturdebatten. Områder, hvor avisen sætter dagsordenen. Det skal handle om værdi- og kulturdebat. Om ting, der bevæger læserne.
Mere vil han i første omgang ikke sige. Medarbejderne skal være med til at definere avisens nye identitet.
Det kan måske lyde lidt langhåret, men det skal det for Guds skyld ikke være, siger Palle Weis.
»Journalistik skal berøre. Jeg tror aldrig, at Information er kommet ned heroppefra.« Palle Weis løfter en flad hånd for at markere øverste trin på abstraktionsstigen.
»Her i weekenden læste jeg en glimrende artikel i Information om danskernes forhold til arbejde. Meget fin. Meget fin,« siger han et par gange og ser et øjeblik ud som om han fortryder, men fortsætter så pludseligt:
»Det var tre eksperter stablet oven på hinanden. Man kommer ikke uden om, at hvis man skal sælge aviser, så skal man også have mennesker i avisen. Læserne skal kunne identificere sig selv. Jeg kunne for eksempel godt tænke mig at læse noget begavet journalistik tæt på læsernes liv, eksempelvis om, hvordan man får et moderne familieliv med arbejde, børn, skole, drømme, illusioner og så videre til at hænge sammen.«
Det er alt sammen bare ord. Selvfølgelig. Palle Weis skal først tiltræde midt i oktober. Men kirkeredaktøren garanterer, at læserne kommer til at kunne se redaktørskiftet i avisen.
»Ellers er det mislykkedes.«
»Om et år kan læserne forhåbentlig se en avis, der skriver tættere på folk. Skriver om den tvivl, de dilemmaer og den søgen, der præger vores liv. Men det skal også være en avis, der tør udstille sin egen usikkerhed. Vi kender heller ikke altid svarene selv som journalister.«
'Tvivl', 'søgen' og 'usikkerhed'. Det lyder bekendt. Og Palle Weis er ikke færdig med at lade sig inspirere af Kristeligt Dagblad.
»Jeg vil gerne have mere ånd i Information.«
»Ånd er livstydning. Ånd er at forstå sin samtid. Men det handler også om at forstå andre mennesker. Mere ånd i avisen betyder kloge mennesker, der øser. Den åndelige samtale. Et reflekteret interview.«
Palle Weis er en rolig vestjyde. Men nu flytter han benene ned på gulvet, løfter dem igen, læner sig ind over bordet og sætter sig tilbage igen. Han understreger, at han slet ikke er færdig med tankerne om Information.
»Jeg har været alene med de her tanker et stykke tid,« siger han så.
»Jeg var igennem en meget intens fase, hvor vi diskuterede og skrev planer. Nu går jeg mest alene og venter. Det er en lidt ensom fase. Det bliver mere og mere konkret. Men det er stadig ikke godt nok.«
Det er ikke hver dag, man hører en chefredaktør erkende, at han befinder sig i en ensom fase med tanker, der ikke er gode nok.
Men den slags gør Palle Weis en dyd ud af. Det hænger tæt sammen med hans kristne livssyn, som han ikke har tænkt sig at skille sig af med.
»Jeg hørte for nylig Ebbe Kløvedal Reich sige, at for ham er syndsbevidsthed det helt centrale i kristendom. Det kan jeg identificere mig med. At være kristen betyder for mig blandt andet at forstå, at vi er syndere, der hele tiden begår fejl, men at der også findes en tilgivelse.«
Informations kommende chefredaktør har skænket sig et glas rødvin. Han tager en nip og smiler skævt hen over bordet.
»Det får jeg sikkert brug for, når jeg cykler hjem fra Information.«
Fem skarpe til Palle Weis
Journalisten har bedt fem personer stille et spørgsmål til Informations kommende chefredaktør.
EKS-CHEFEN: Erik Bjerager, chefredaktør på Kristeligt Dagblad, spørger:
– Når du skal fortælle dine medarbejdere og læsere, hvorledes Information skal repositionere sig, med hvilke ord vil du da beskrive det fokus, som det fremtidige Information skal have?
Palle Weis: Et såkaldt godt spørgsmål, på kanten af industrispionage. I betragtning af, at det tog Kristeligt Dagblad tre år at få sat præcise ord på nichen, er det måske lidt tidligt. Overordnet er Informations niche samfunds-, kultur- og åndsdebat, men hvilke aviser kan ikke skrive under på det? Dykker man et spadestik dybere, vil jeg på nuværende tidspunkt bruge ord som værdidebat, etik, viden/uddannelse og livstydning. Det er inden for de felter, at Information skal opdyrke sine platforme, men det er klart, at det kræver meget fokusarbejde.
EKSPERTEN: Jørgen Poulsen, professor og medieforsker ved RUC, spørger:
– Har du en strategi, der både er loyal over for de traditionelle læsere og samtidig fortsætter den fornyelse af profilen, som er i gang – og måske har gået lidt stærkt over de seneste tre år?
Palle Weis: Det er klart, at der skal ske en fortsat modernisering af avisen. Men jeg tror ikke, man både kan modernisere og forvente at få alle læsere med.
FORGÆNGEREN: Torben Krogh, tidligere ansvarshavende chefredaktør på Information, nu journalist på P1, spørger:
– Hvordan gør man Information uundværlig for en større del af avisens naturlige målgruppe?
Palle Weis: Blandt andet ved at definere en skarp niche, der ligger tæt på gruppens værdier og ved at skrive vedholdende, fastholdende, levende og perspektiveret om de store politiske, moralske og kulturelle bølger, som skyller ind over os i disse år, og som er med til at fostre den store søgen og længsel efter noget at tro på og holde fast i.
MEDARBEJDERNE: Karen Syberg, tillidsrepræsentant på Information og ansat siden 1985, spørger:
– Information er det eneste danske dagblad, der er udkommet hver eneste udgivelsesdag, siden det blev grundlagt. Medarbejderne har aldrig strejket. Hvad uddrager du af det?
Palle Weis: At her er en avis med en utrolig loyal og engageret medarbejderskare. En avis, der går i blodet på folk, og som er mere end bare en arbejdsplads. Hvis ikke man har forståelse og respekt for den historik, tror jeg man som den sidst ankomne hurtigt kan løbe ind i problemer.
KONKURRENTEN: Tøger Seidenfaden, chefredaktør på Politiken, spørger:
– Vil du fastholde den nedprioritering af kulturstoffet, der har fundet sted i Information på det seneste, eller vil du gå den modsatte – eller en anden – vej?
Palle Weis: Nej, jeg vil ikke fastholde nedprioriteringen af kulturstoffet. Jeg vil gå en anden vej. Kultur er vigtigt, men jeg tror, at Information med fordel kan tænke kulturdækningen bredere, som det også fremgår af mit svar til Erik Bjerager. Vi kan måske også godt arbejde lidt med formidlingen af kulturstoffet.
* Blå bog – Palle Weis
40-årige Palle Weis er opvokset i landsbyen Bryndum mellem Varde og Esbjerg. Han er cand.mag. i historie og Østeuropa-studier fra RUC og Københavns Universitet.
I slutningen af studietiden fik han sin journalistiske ilddåb som telegrammedarbejder på Politiken.
Derefter var han redaktør på forlaget Samfundslitteratur.
I 1997 kom han til Kristeligt Dagblad som kronik- og debatredaktør. I 1999 stod han i spidsen for tillægget 'Liv og Sjæl', og i 2003 blev han redaktør for kirke-redaktionen.
Palle Weis bor sammen med freelance-journalist Anne Mette Ahlgreen og parrets tre piger på otte, fem og to år.
Informations chefer
Rygtet siger, at Information skifter chefer som andre skifter kontaktlinser, men er det rigtigt? Vurdér selv – listen over de seneste 15 års chefredaktører ser således ud:
1989-94: Lasse Ellegaard.
1994-96: Georg Metz.
1996-2001: Jacob Mollerup og Jørgen Steen Nielsen (de to skiftedes til at være ansvarshavende chefredaktør og journalistisk chefredaktør i intervaller à et år).
2001-2002: Jørgen Steen Nielsen.
2002-2004: David Trads.
18. juni 2004-medio oktober: Adm. dir. Henrik Bo Nielsen (konstitueret).
Fra medio oktober 2004: Palle Weis.
Dertil kommer en række medredaktører med forskellige titler.
Kilde: Dagbladet Information
Dansen omkring de 20.000
»Udviklingen er rimeligt stabil, men vi vil godt have den et lille gear op,« siger konstitueret chefredaktør og administrerende direktør Henrik Bo Nielsen om Informations oplagstal.
Oplaget har længe ligget og vippet omkring de 20.000. I 2. halvår 2003 var tallet nede på 19.958. Nedenstående tal er alle opgørelser fra 1. halvår.
1999: 20.771
2000: 21.742
2001: 21.149
2002: 21.463
2003: 21.297
2004: 20.465
Kilde: Dansk Oplagskontrol
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.