Information jagter sin hylde

  Palle Weis har været øverste chef for Dagbladet Information i et år. Vi spurgte redaktøren, hvad der blev af de 23.000, de levende mennesker og det skarpere fokus, han talte om i sit køkken for et år siden. NICHE. Palle Weis ser træt ud. De mørke øjne er endnu mørkere end normalt, ansigtet alvorligt.

Palle Weis har været øverste chef for Dagbladet Information i et år. Vi spurgte redaktøren, hvad der blev af de 23.000, de levende mennesker og det skarpere fokus, han talte om i sit køkken for et år siden.

NICHE. Palle Weis ser træt ud. De mørke øjne er endnu mørkere end normalt, ansigtet alvorligt.

Han rejser sig fra sit skrivebord, der er dækket af papirer, og begynder at lede efter noget kaffe ude på gangen.

Det var slet ikke meningen, at vi skulle være her på chefredaktør-kontoret på tredje sal. For et år siden sad vi hjemme i Palle Weis' køkken på Østerbro. Dengang arbejdede han stadigvæk som kirkeredaktør på Kristeligt Dagblad, men gik i al ensomhed og planlagde, hvad han skulle med Dagbladet Information.

Idéen var, at vi skulle have siddet hjemme i køkkenet igen. Men det blev der ikke noget af.

»Du kan skrive, at der er blevet mindre tid. Og at tiden med familien er blevet mere hellig.«

Palle Weis tager sin blazerjakke af. Han har en sort langærmet t-shirt på og et par jeans med hængerøv. Der var ikke noget kaffe, men han planter to halve liter kildevand på det ovale mødebord. Så sætter han sig tungt.

Hvordan har du det?

»Jeg har det fint,« starter han i sin karakteris-tiske nølende bas, som han ikke fraviger et eneste sekund den næste halvanden time.

»Jeg er lidt småsyg i dag. Men bortset fra det – fint. Det har været et hårdt år. Fordi der har været meget arbejde. Jeg har skullet vænne mig til at sidde her. Vænne mig til at have et andet ansvar. Have ansvaret for en avis. Så på den måde har det været et hårdt år.«

Han kigger dunkelt hen under PH-lampen.

»Når jeg var færdig på Kristeligt Dagblad, gik jeg hjem. Så holdt jeg fri. Det gør jeg ikke her.«

– Hvad gør du så?

»Jamen, spekulerer. Tænker. Det er meget det, man gør.«

Stemmen forsvinder næsten i det rummelige kontor, som også indeholder to læderstole og et tv.

»Bruger vi ressourcerne rigtigt? Hvor skal vi hen? Hvordan finder vi ud af, hvordan fanden den nu bliver, den dér niche? Det har holdt mig … det har været psykisk hårdt. Det sidste år.«

Han trækker vejret tungt og siger så med pludselig energi i stemmen:

»Men bortset fra det, så har jeg det fint.«

Palle Weis har haft travlt, men har dog haft tid til at læse det et år gamle nummer af Journalisten, hvor han blev interviewet som kommende chefredaktør på Information. Dengang sagde han, at oplaget skulle løftes fra 20.000 til 23.000. Det er ikke sket. Hvis man sammenligner september 2004 med september 2005, har oplaget klemt sig fra 20.092 til 20.408 eksemplarer.

Palle Weis fastslog også, at Information skulle være mere vedkommende. Der skulle mere ånd og flere mennesker i avisen. Og som om det ikke var nok, kom han også til at love læserne, at de ville komme til at se redaktørskiftet i avisen.

»Ellers er det mislykkedes,« sagde han.

Og videre:

»Om et år kan læserne forhåbentlig se en avis, der skriver tættere på folk.«

Det er tarveligt, men den slags skal man jo følge op på. Derfor griber Journalisten mandags-udgaven af Information og kaster den hen foran Palle Weis.

Hvor kan man se redaktørskiftet?

»Formatet,« siger han og begynder at bladre.

Information gik fra broadsheet til tabloid kort efter Weis' tiltrædelse. Det var ikke hans idé, men han har brugt meget af sin tid på arbejdet.

»Ja, hvor skal man kigge hen,« mumler han, »nu er det her måske nok lidt småkedeligt.«

Og mens han stadig bladrer og skimmer, begynder han langsomt at tale sig op ad abstraktionsstigen.

»Det, jeg har prøvet at gøre meget ud af, er at lave en mere uforudsigelig avis. Det handler ofte om at huske at høre modparten. Information var og er måske præget af et støvet ry. Den lå politisk korrekt på venstrefløjen. Vi har prøvet at finde tilbage til den uafhængige opposition.«

Ud over formatet, kan du så pege på noget, du har været med til at skabe?

»Flere mennesker og flere interviews. Fokusere på mennesket frem for sagen.«

Men der kommer ingen konkrete eksempler fra avisen. Journalisten smider weekend-udgaven på bordet. En mandagsavis er aldrig rar at blive stillet til regnskab for. Palle Weis bladrer i den lidt tykkere avis, men efter få minutter lukker han den igen.

»Det er jo meget intellektuelt og tungt,« siger han så.

»Normalt ville vi have et stort eksistens-interview om lørdagen. Men det glippede så. Det skulle have været Steffen Brandt.«

Information havde nok at slås med, da Palle Weis tiltrådte. Den tidligere chefredaktør, David Trads, havde forsøgt at skabe en moderne avis, der kunne klare sig uden støttekroner. Men i farten havde han mistet medarbejdernes tillid og omkring 1.000 abonnenter.

Det er en del af forklaringen på, at den nye chefredaktør ikke har detoneret indholdsmæssige bomber det første år.

»Vi har prøvet at få skabt en ordentlig stemning,« siger Palle Weis.

Ikke for at forsvare sig. Det gør han tilsyneladende meget lidt ud af. Og som han sidder der med rødsprængte øjne af efterårs-influenza, får man næsten lyst til at komme ham til undsætning.

Det er især fristende, fordi der i interviewerens taske ligger tre meget positive vurderinger af Palle Weis' arbejde det seneste år. Et fra hans tidligere chef, Erik Bjerager, der mener, at Information er blevet klart bedre. Et lige så positivt fra P1-journalist Torben Krogh, der har været redaktør på Information. Og endelig nogle linjer fra Informations tillidskvinde Mette-Line Thorup, der bekræfter, at tilliden er genoprettet mellem ledelse og medarbejdere.

Vi lader roserne ligge i tasken, og Palle Weis forklarer, hvorfor jobskiftet har været hårdt.

»Man skal bruge noget tid på at se i øjnene, at man bliver en anden. Man har en rolle, som man hælder noget personlighed ind i. Før var jeg mellemleder. Det betød på den ene side, at jeg var fanget som en lus. Men det gav også frihed til både at skyde opad og nedad. Denne rolle er anderledes. Der er ingen til at give skylden.«

– Har du skullet justere på din personlighed?

»Nogle ting holder man tilbage.«

Han knurrer lavt et øjeblik og fortsætter så:

»Det er andre ting, der overskygger: Det fornuftige. Jeg skal have overblikket. Bevare roen. Jeg bruger meget tid i den her stilling på at administrere og træffe beslutninger.«

»Det er lidt splittet. På den ene side skal jeg have et bud på, hvor avisen er på vej hen. Og samtidig skal jeg ned i den daglige avis. Det synes jeg har været svært.«

Da Palle Weis for et år siden sad i sit køkken, havde han et slagord for, hvad han ville med Information: Fokus.

Han sagde:

»Jeg synes, det er meget tydeligt, at Information skal besinde sig på, at den er en nicheavis. Man kan ikke skrive om alt.«

Palle Weis har ikke ændret holdning. Snarere tværtimod. Og han mener også, at avisen er blevet skarpere.

Hvad har I valgt fra?

»Trafik. Alle de små mellemregninger på Christiansborg, for eksempel,« starter Palle Weis.

»Men vores niche er ikke klar som hos Børsen og Kristelig Dagblad. Du laver ikke en avis om fra at være en relativt uklar omnibus skråstreg nicheavis til en mere rendyrket nicheavis over night. Men vi arbejder på det.«

Kort før deadline fik Journalisten de nyeste regnskabstal for Dagbladet Information. De viser et 'historisk godt resultat' med et overskud før skat på 2,8 millioner kroner. Det betyder, at avisen præsenterer et overskud, selv om man fraregner støtten fra Dagspressens Finansieringsinstitut.

0 Kommentarer