Information i flugtens tegn

Et hold af flygtninge lagde torsdag sidste hånd på den fredagsudgave af Information, som de har fået lov at skrive fra A til Z. Journalisten var med på sidelinjen

Godt nok er det en anderledes torsdag på Information, men morgensangen på redaktionsmødet bliver der ikke pillet ved. Det er ’Dance me to the end of love’ af Leonard Cohen, i dagens anledning valgt af Mustafa Ismail.

Mustafa Ismail er en af de gæstejournalister, Information i to uger har haft tilknyttet redaktionen for at lave en avis, der udelukkende er skrevet af flygtninge. Og dette møde indleder den afsluttende produktionsdag, hvor artiklerne skal færdigøres, avisen skal disponeres, de aktuelle nyheder skal samles op – og det alt sammen skal gå op i en højere enhed.

Chefredaktør Christian Jensen starter med at konstatere, at fredagsavisen bliver en moppedreng på 48 sider mod de 20, den plejer at være, inden Anders Fjordbak-Trier tager over og opremser de aktuelle begivenheder, der skal dækkes. Folketinget åbner. Det skal Farhiya Khalid dække med opbakning fra Ulrik Dahlin. Rusland bomber i Syrien. Her har Daham Alasaad, der selv kommer fra Syrien, nogle ideer om at bruge lokale syriske medier samt nogle kilder, han selv har i Syrien.

»Så er der Fifa-bossen?« siger Anders Fjordbak-Trier.

»Åh ja. Jeg skulle nu selv til at nævne Nobelprisen i litteratur. Den vil Mustafa helt sikkert gerne dække,« responderer kulturredaktøren Anna Sperling med henvisning til, at Mustafa Ismail ud over at være flygtning i Danmark også er en af de mest kendte kurdisksprogede digtere.

Historien om dem, der blev efterladt

Rundt om det ovale bord sidder ud over Informations fasts stab syv-otte af de flygtninge, der lægger pen til fredagens avis. De får lov at fremlægge nogle af deres historier.

Lawja Jawad Mohammadi, der kommer fra den irakiske del af Kurdistan, har valgt at se på konsekenserne af flygtningestrømmen. Ikke for flygtningerne, men for dem, der bliver ladt tilbage.

»Mange mennesker forlader de kurdiske områder. Vi har et tal på 300 om dagen. Tre fjerdedele af disse er unge mænd. Jeg har fokuseret artiklen på den store pris, kvinderne betaler for denne flugt,« fortæller hun.

Hun har talt med tre kurdiske kvinder, blandt andet én, der blev forladt af sin mand, da hun var gravid, og aldrig så ham igen.

God historie, mumles der anerkendende rundt omkring i krogene.

Nobels fredspris skal droppes

Zeinab Uzbak fra Afghanistan har lavet en artikel om et initiativ, hvor flygtninge kom på besøg hos forskellige danske familier i Aalborg. En stor oplevelse og øjenåbner for begge parter, fortæller hun.

Lederne bliver også diskuteret. Mustafa Ismail har skrevet om arabisk poesi og kunsten at sige noget højt, uden at sige det. Lilas Hatahet foreslår en tekst om Nobels fredspris, hvis pointe er, at den i solidaritet med de mange flygtende mennesker slet ikke uddeles.

»Og så skal vi også have dem til at skrive nogle noter – det bliver sjovt,« kommer det mere lavmælt fra Anders Fjordbak-Trier efter mødet, hvor redaktionslederne får de sidste ting på plads.

Øjenvidne til udlandshistorie

Flygtningene, som Information har taget ind som gæstejournalister, er hver især blevet koblet på en af Informations faste journalister for at kunne få hjælp til research og artiklens endelige udforming.

Daham Alasaad danner par med Charlotte Aagaard. Hans historie om illegal handel med oldtidslevn fra den ødelagte arkæologiske verdensarv Palmyra, som er en vigtig indtægtskilde for Islamisk Stat, bliver en af avisens tophistorier.

Alasaad, der har fået asyl i Danmark efter at være flygtet fra krigen i Syrien, har selv været i Tyrkiet og set artefakterne blive solgt.

Charlotte Aagaard har oversat hans artikel og omprioriteret nogle afsnit. Hun læser op på engelsk, hvad hun selv har ændret til dansk.

»Som rubrik skriver jeg:  IS sælger Palmyra bid for bid,« siger hun.

»Det er ok,« siger Daham.

»Og så vil jeg gerne have en kilde her. At det er næststørste indkomstkilde for IS. Har vi nogle, vi kan citere for det her?«

Fik en chance

Daham Alassad, der oprindelig var turistguide, har siden 2011 arbejdet for syriske medier i den nordlige del af landet, hvor Assad ikke havde kontrol. Historien om handlen med Palmyra-oldtidslevn har han selv researchet med henblik på at sælge den freelance til nogle aviser.

»Det var en ven, der gjorde mig opmærksom på, at Information søgte personer til det her projekt. Og det var jo en god chance for mig til at få historien ud. Jeg har drømt om at skrive for en avis, men da jeg ikke skriver dansk, har jeg ikke rigtig kunnet gøre det. Så jeg er meget glad for den her mulighed,« siger han.

Sådan lød det næsten også ordret på morgenmødet, da Lawja Jawad Mohammadi som en fin, afrundende gestus rejste sig og takkede Information for at åbne deres døre for hende.

»Jeg er ikke en handicappet kvinde, der ligger hjælpeløs derhjemme. Jeg har noget at bidrage med, og jeg har ledt efter sådan en mulighed for at vise det, som Information har givet mig.« 

0 Kommentarer