Hos dagbladet Information har man nu droppet idéen om at have faste journalister til stede på Christiansborg. Det sker som en del af avisens sparerunde, hvor man før jul nedlagde ni stillinger.
Her nedlagde Information også sin sidste faste Christiansborg-stilling, og nu står det klart, at stillingen ikke bliver genopslået, fortæller indlandsredaktør Anton Geist. Dermed er avisen inden for en femårig periode gået fra tre til én og nu til nul faste journalister på Christiansborg.
”Lige nu har vi ikke nogen egentlig Christiansborg-redaktion. Og vi har ikke tænkt os at flytte en anden over og være fast på Christiansborg," fortæller Anton Geist og fortsætter:
”Men overgangen er ikke så dramatisk for os, fordi vi kun havde en enkelt mand på Christiansborg fast."
Beholder sit kontor
Avisen beholder dog sit kontor på Christiansborg og sin plads i Folketingets Presseloge, hvor op mod 200 journalister er medlemmer.
”Det er et meget godt sted at være repræsenteret. Vi har bare tænkt, at vi ikke skal have en fast Christiansborg-redaktion,” siger Anton Geist og fortsætter:
”Vi tænker umiddelbart at bruge vores kontor som et sted, hvor journalister – primært fra indland, men også fra andre redaktioner – kan komme og sidde nogle bestemte dage om ugen. Eller i perioder, hvor man arbejder med bestemte sager. Jeg har også længe selv haft ambitioner om at bruge mere tid på Christiansborg.”
Anton Geist understreger dog, at han ikke kan sige mere om, hvor meget kontoreret vil blive brugt. "Det er lidt oppe i luften," som han siger det.
Det handler om penge
Årsagen til nedlæggelsen er, at avisen skulle spare 4,5 millioner kroner.
”Men jeg ville absolut helst have beholdt vores mand på Christiansborg,” siger Anton Geist.
Sparerunden endte med, at syv medarbejdere tog en frivillig fratrædelse og to medarbejdere fik en fyreseddel. Direktør Stine Carsten Kendal forklarede dengang til Journalisten:
"Vores gennemsnitlige indtægter på annoncer falder, og det gør vores indtægter på abonnementer også. Selvom vi får flere abonnenter, tjener vi mindre, fordi vores forretning bliver mere digital."
Men hvorfor skal netop Christiansborg-redaktionen droppes?
”Lige nu vurderer vi, at de folk, vi har på vores indlandsredaktion, gør det rigtig godt derfra. Og så vil vi gerne forsøge at gøre det lidt mere elastisk. At nogle kan være på Christiansborg i perioder, i stedet for at sidde fast derovre," siger Anton Geist.
Ikke ment som et debat-indlæg
Beslutningen har altså ikke noget at gøre med debatten om, hvorvidt journalisterne er for tæt på politikere og spindoktorer. En debat, der har stået på i årevis.
"Vi har brug for en journaliststand, der er mindre fedtet ind i politikernes andedam," skrev en debat-skribent eksempelvis i Politiken i februar 2016. Og i februar 2017 sagde Pia Kjærsgaard (DF) til Politiken, at flere folketingsmedlemmer "absolut hellere så pressens hæl end tå." Også forskere har deltaget i debatten. Men Informations beslutning skal ikke ses i det lys, forklarer indlandsredaktøren.
”Det her er ikke et indlæg i debatten om, hvorvidt journalister skal være på Christiansborg. Det er ikke et statement om, at vi ikke vil være tæt på politikerne,” siger Anton Geist.
Tror ikke, det får "større konsekvenser"
Kan I dække Christiansborg-politikken lige så godt som før, uden at være fysisk til stede?
"Det, tror jeg ikke, bliver det store problem. Nu er vi heller ikke en omnibus-avis og laver ikke ret mange politiske melde-historier. Vi laver nok en større andel af det, jeg vil kalde substanshistorier, i forhold til proceshistorier. Og det er jo meget proceshistorier, der er gode at lave fra Christiansborg: Det er de historier, hvor man har en særlig fordel ved at sidde der,” siger Anton Geist.
”Så på den måde, tror jeg ikke umiddelbart, det vil få større konsekvenser. Men vi er klar over, at det at være til stede giver mening. Derfor har vi også planer om at bruge vores kontor. Bare på en lidt anden måde end tidligere.”
Kan andre mindre medier med fordel gøre det samme: spare den faste Christiansborg-redaktion væk?
”Det vil jeg nødigt gøre mig klog på. Men fra vores side er det ikke udtryk for en grundlæggende utilfredshed med, at journalister er på Christiansborg. Men mere et udtryk for, at vi desværre har måttet spare penge til øgede udgifter til levering af aviser.”
Anton Geist ved ikke, om der er tale om en permanent løsning, eller om Christiansborg-redaktionen bliver genoprettet, hvis økonomien bliver bedre.
”Jeg vil ikke udelukke, at det en eller anden dag kunne komme på tale,” siger han.
Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra Informations sidste Christiansborg-journalist, men det var ikke muligt før deadline.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.