Information bruger ungdomspolitiker som case

Information havde mandag et interview med en ledig elektriker, der kom med flere politiske udtalelser. Men avisen oplyste ikke, at manden sidder i Socialistisk Ungdomsfronts ledelse. Ansv. chefredaktør Christian Jensen afviser, at det er et problem.

Information havde mandag et interview med en ledig elektriker, der kom med flere politiske udtalelser. Men avisen oplyste ikke, at manden sidder i Socialistisk Ungdomsfronts ledelse. Ansv. chefredaktør Christian Jensen afviser, at det er et problem.
Information bragte mandag artiklen 'Unge mænd er krisens store tabere'. Her fortæller Jonathan Simmel, en ung ledig elektriker, om situationen som arbejdsløs og forholder sig politisk til sin situation. Information fortæller ikke, at han er politisk aktiv. Det er heller ikke noget problem, svarer Christian Jensen.

Jonathan Simmel forklarer i artiklen blandt andet, at politikerne skal stole mere på de unges lyst til at påtage sig et arbejde "i stedet for bare at svinge pisken". Desuden skal det offentlige gå forrest i skabelsen af nye arbejdspladser.

»Alle politikere snakker om at skabe job, og det kan man kun være enig i. Men det må da være indlysende, at man kan starte i det offentlige. Det er jo ikke mange ekstra penge, det koster statskassen at sætte de unge i arbejde, fremfor at give dem understøttelse for at være arbejdsløse.«

Jonathan Simmel sidder i ledelsen i den revolutionære ungdomsorganisation Socialistisk Ungdomsfront, og han har flere gange optrådt som talsperson for organisationen, som samarbejder med Enhedslisten. Han er desuden formand for Dansk El-forbunds Lærlinge- og Ungdomsudvalg. Han er siden interviewet med Information valgt til Enhedslistens kandidatopstilling.

Information gør i artiklen ikke opmærksom på, at Jonathan Simmel er politisk aktiv. Men det behøver avisen heller ikke at gøre, fordi han udelukkende udtaler sig om personlige forhold, siger Informations chefredaktør Christian Jensen til Journalisten.dk.

»Det centrale er, at vi tog ud på et jobcenter et tilfældigt sted i byen og prikkede en tilfældig mand på skulderen, fordi vi var ude og lave en voxpop om unge arbejdsløse. Tanken var, at vi skulle have fat i en lang række unge arbejdsløse, og det bringer vi også i avisen i morgen. Så vælger vi at tage ham ud, fordi vi får historien om unge arbejdsløse mænd efterfølgende, og bruge ham som case,« forklarer Christian Jensen om baggrunden for artiklen.

»Det er hans personlige historie som arbejdsløs, vi tager udgangspunkt i. Når han derudover udtaler sig om politik, er det hans personlige opfattelse af, hvad politikerne kan gøre for at gavne ham som privatperson, så jeg har overhovedet ingen problemer med det.«

Jonathan Simmel forklarer til Journalisten.dk, at han selv gjorde journalisterne opmærksom på, at han er politisk aktiv, og at journalisten skulle have det med i sine overvejelser. Han havde læst om TV Avisens brug af blå cases og nævnte det netop af den grund. 

Siden torsdag i sidste uge, hvor interviewet fandt sted, er Jonathan Simmel blevet nummer ti på Enhedslistens kandidatopstilling, forklarer han 

Han fortæller, at han i interviewet kommer ind på, at det offentlige skal skabe vækst. Men at der er tale om generelle udtalelser.

»Men det er fint at orientere læseren og lytteren, hvis noget bliver partipolitisk betonet, eller der er tale om et hedt politisk emne. Særligt hvis udtalelserne drejer i en særlig retning,« forklarer han.
Og Christian Jensen vurderer, at læsernes indtryk af artiklen ikke ville ændre sig, hvis de fik at vide, at kilden var politisk aktiv

»Han fortæller, at han tidligere har været formand for erhvervsskoleelevernes sammenslutning. Og det er fint nok. Og han sagde, at han havde lavet arbejde for SUF, men vi vidste ikke, han sad i ledelsen, hvad han tilsyneladende gør. Ligegyldigt hvad han beskæftiger sig med, handler det for os om, at han udtaler sig som arbejdsløs ung. Det er uproblematisk.

Og så er det ikke relevant at bringe de andre informationer om kilden?

»Han udtaler sig som arbejdsløs, og det er det, vi beder ham om. Vi skal ikke gå rundt og lave sindelagskontrol på hvem som helst vi taler med, når de udtaler sig som privatperson,« svarer Christian Jensen.

Journalisten.dk bragte i februar måned en artikel, hvor souschef på DR Nyheder Jakob Kwon beklagede, at TV Avisen havde bragt et indslag, hvor borgerlige politikere blev brugt som almindelige cases, der var imod regeringens politik og betalingsringen.
»Jeg mener ikke man kan sætte lighedspunkter, « siger Christian Jensen.

0 Kommentarer