Dagbladet Information vil ikke længere overholde klausuler om offentliggørelse. Avisens nye chefredaktør, David Trads, gør op med den gamle gentleman-aftale mellem medier og myndigheder.
"Der er jo ganske mange papirer i denne verden, som folk helst vil holde hemmelige. Vi har ingen interesse i at være en del af det spil," siger David Trads, chefredaktør på Information.
I slutningen af maj meddelte han, at Information ikke længere vil overholde klausuler, der fastsætter, hvornår medierne må offentliggøre en rapport.
"Klausuler er i bund og grund ujournalistiske, fordi de er med til at tilbageholde hi-storier, som læserne kunne have gavn af," siger David Trads.
For en måneds tid siden modtog den danske presse den seneste vismandsrapport om dansk økonomi. Med rapporten fulgte en klausul om, at journalisterne først måtte skrive om rapporten en uge senere. Information brød som den eneste avis klausulen og bragte vismændenes kritik af den danske energi- og miljøpolitik fire dage før, rapporten blev offentliggjort. Avisen vurderede, at historien var vigtigere end at overholde klausulen.
Ifølge sekretariatschef i Det Økonomiske Råd, Peder Andersen, giver klausulerne en mere kvalificeret dækning af vismandsrapporter.
"Vi forsøger ikke at styre debatten, men vi er nødt til at give både rådsmedlemmer og journalister mulighed for at forberede sig. Vismandsrapporten er på mere end 200 sider, og uden forberedelse vil der blive tale om rene katapultsvar," siger Peder Andersen.
David Trads siger, at det er problematisk, at kilderne får så lang tid til at forberede deres kommentarer til en rapport.
"Det bliver ikke et umiddelbart svar. Tværtimod kan de forskellige kilder nå at orke-strere, hvad de vil mene. Citaterne til medierne bliver rene konservesudtalelser," siger David Trads.
Han frygter ikke, at avisens brud med klausulerne vil gå ud over kvaliteten af det journalistiske arbejde.
"Journalister er dygtige nok til, at de kan tage fat på sager samme dag. Der er mange indviklede sager, der først dukker op klokken fire om eftermiddagen. Så må man bare arbejde videre med dem dagen efter," siger David Trads.
Han vil hellere have sig frabedt at få tilsendt rapporter, som indeholder en klausul om offentliggørelse. Dagbladet Information fik i første omgang den seneste vismandsrapport uden om de officielle kanaler, og han frygter ikke, at avisen fremover vil få svært ved at få fat i relevante rapporter.
Berlingske Tidende overholder principielt klausuler. Så længe klausuler ikke bruges til at styre pressen, anser chefredaktør Niels Lunde dem for fornuftige, fordi de er med til at øge kvaliteten af det journalistiske arbejde.
"Indimellem diskuterer vi klausulerne, fordi de aviser, der bryder dem, har en konkurrencefordel. Dagbladet Information er ikke vigtig nok til, at vi vil bryde en klausul, fordi de gør det, men det afhænger af en konkret vurdering. Hvis de andre morgenaviser følger Information, er vi også nødt til det," siger Niels Lunde.
Redaktionschef Jens Linde på Radioavisen er enig med Niels Lunde i, at klausulerne er et godt arbejdsredskab for medierne.
"Vi har nogle faste retningslinier, som vi holder os til. Der kan være undtagelser, men i de tilfælde vil vi vurdere, om nyheden overgår DRs bestemmelser om klausuler, som Radioavisen er underlagt. Vi ser ingen grund til at ændre vores praksis på baggrund af en enkelt sag," siger Jens Linde med henvisning til Informations seneste brud med klausuler.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.