Næsten halvdelen af Information er skrevet af freelancere, der gennemsnitligt arbejder for en timeløn på mellem 62 og 155 kroner. »Taksterne er så horribelt lave, at man som freelancer ofte arbejder for en tredjedel af den løn, en fast får,« siger freelancer Anders Haahr Rasmussen.
Information honorerer en nyhed med 930 kroner, mens længere feature-artikler typisk kaster 2-3.000 kroner af sig. Det viser Journalistens oplysninger, som fremgår af det blad, der udkommer i denne uge.
»Taksterne er så horribelt lave, at man som freelancer ofte arbejder for en tredjedel af den løn, en fast får,« siger freelancer Anders Haahr Rasmussen, der leverer til avisen.
Dermed følger Information trop, efter at Journalisten og Journalisten.dk har dokumenteret, at også Weekendavisen, Politiken, Berlingske og Kristeligt Dagblad på den ene side er dybt afhængige af freelancerne, men på den anden side betaler dem betydeligt mindre end de fastansatte.
Afsløringerne har medført, at freelancerne har startet en underskriftindsamling og skrevet et debatindlæg, som de vil forsøge at få i de pågældende aviser.
Undersøgelse som dokumentation
Ifølge en undersøgelse, som freelancer Anne Middelboe Christensen har foretaget blandt 35 af Informations freelancere, skriver freelancerne halvdelen af avisen til en timeløn, der alt efter genre ligger mellem 62 og 155 kroner. Undersøgelsen er fra efteråret 2010.
Anders Haahr Rasmussen er også tilknyttet Information som redaktionssekretær. Når han redigerer avisen, får han 283 kroner i timen, hvilket svarer til en fastansats timeløn.
»Jeg bliver tit spurgt, om jeg ikke vil skrive noget mere i avisen, men hvorfor skulle jeg det, når jeg får tre gange så meget ved at redigere andres artikler?« spørger han.
"Ingen pensionsopsparing her"
Konfronteret med taksterne siger chefredaktør Christian Jensen, at Information ikke skal være lønførende, hverken for fastansatte eller freelancere.
»Man kan ikke polstre sin pensionsopsparing ved at skrive for os. Til gengæld er man en del af Information. Vi stiller spalter til rådighed, det er det, der er attraktionen. Det har været vilkårene på Information til alle tider,« konstaterer han.
Ked af skyttegravskrig
Der er overenskomstforhandlinger på Information, og tillidskvinde Anita Brask Rasmussen er ked af, at debatten har udviklet sig til en skyttegravskrig mellem freelancere, fastansatte og DJ. Hun oplever, at de fastansatte på Information er blevet mere opmærksomme på, at der er et efterslæb.
»Det er takket være freelancerne selv, fordi de har været åbne om deres forhold og gode til at stå sammen. Det har også en stor betydning over for ledelsen, fordi det ikke er én freelancer, de skal forholde sig til, men en samlet og meget velorganiseret gruppe.«
Dokumentation
Undersøgelse af forholdet mellem fastansatte skribenter og freelanceskribenter ved Dagbladet Information i perioden 27. september-9. oktober 2010.
ARTIKELANTAL
1. sektion Avistillæg
Fastansatte 53 % 36 %
Freelancere 47 % 64 %
- Totalt materiale: 12 avisers 1. sektion samt seks tillæg.
- Antal artikler totalt 1. sektion: 226 artikler
- Antal artikler totalt i tillæg: 114 artikler
Hvor mange timer arbejder freelancerne ved Information?
- • Portræt: Honorar kr. 1.135. Tidsforbrug 4-25 timer. Timeløn 45-282 kroner. Gennemsnit 95 kroner i timen
- • Reportage: Honorar kr. 930. Tidsforbrug 5-24 timer. Timeløn 39-186 kroner. Gennemsnit 62 kroner i timen.
- • Nyhed (under 200 linjer): Honorar kr. 930. Tidsforbrug 2-10 timer. Timeløn 93-465 kroner. Gennemsnit 155 kroner i timen.
Undersøgelse udarbejdet af freelancer Anne Middelboe Christensen blandt 35 af Informations freelancere. Undersøgelsen omhandler også anmeldelser.
8 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Tue,
det gjorde mig rigtig glad at læse din reaktion på mit indlæg om Information og freelancerne.
Godt at høre, at du kræver løn for din anmeldelser netop i lyset af de fastansattes forhold og løntrykkerproblematikken. Gid der var flere af din slags!
Naturligvis skal der gang på gang forsøges at tage kollektive tiltag fra fagforeningens side, også på dagbladene, og det er her der er taget de første tiltag, når DJs hovedbestyrelse i slutningen af juni debatterer freelanceforhold.
Men realistisk set er der meget lang vej til Information, når DJs konsulenter går i byen for at tale freelanceforhold, det var blot det jeg ville sige.
Iben, jeg forstår ikke hvad det er for en kamp, vi skal komme ind i. Til gengæld kan jeg se, at du mener at lønforhandlinger skal være individuelle og ikke kollektive. Det synes jeg er et mærkeligt perspektiv at have, hvis man i øvrigt går ind for fagforeninger.
Det er helt rigtigt, at mange af os har så specialiseret en viden, at Information ikke kan og heller ikke bør fastansætte os. Der er ikke fuldtidsarbejde til sådan en som mig (der primært anmelder dansk skønlitteratur) i avisen. Jeg har et job ved siden af - på universitetet, ikke gymnasiet - men det betyder jo ikke, at jeg ikke vil have en ordentlig løn for det jeg laver. Det med synlighed er sjovt i et par måneder, så bliver det ligegyldigt.
Det betyder heller ikke, at det ikke også er i de fastansattes interesse, at jeg får en ordentlig løn. Ellers ender vi freelancere med at fungere som lønpressere uden egentlig at ville det. Støtter Dansk Journalistforbund ikke op, ja, så har vi heller ikke mulighed for kollektivt at reagere mod det.
Freelancere lever ikke af Information
Det kan godt være, at Information lever af freelancere, men freelancere lever ikke af Information.
Vi har nogle freelancere som seriøst og engageret skriver for avisen, men der er jo ingen der kan leve af det. Det er kamikaze, at tro det. Om så DJs forhandlere lagde sig på måtten udenfor Store Kongensgade, så ville der ikke blive ændret meget på det.
I den ellers sunde og velkomne debat om dagbladene og freelancerne skal vi holde op med at slå os selv og hinanden oven i hovedet.
Vi har nogle helt andre konkurrenter som er en stigende trussel mod vores levebrød og lønninger specielt i aviser som Information. Det er de glade amatører, som bare gerne vil se deres egen byline i en avis. Det er embedsmanden, som har lidt tid til overs i arbejdsdagen, og bliver eksperten, som runder et tema af. Det er gymnasielæreren, som har dedikeret sit liv til en nicheviden, og hellere end gerne vil udbrede sig gratis om det. Det er virksomhedens ansatte som faktisk opfordres til at skubbe en artikel som helt diskret omtaler et produkt ind.
Det er skønt, at have sin byline i Information. Sjældent har jeg fået så mange reaktioner, som da jeg skrev om filmatiseringen af Homo Faber og et interview med instruktøren Volker Schlöendorff. Det var min allerførste freelanceartikel i 1992, to overnatninger på vandrehjem i Göteborg, togtransport og dårlig mad, men akkreditering og adgang til den vidunderlige filmfest, og 800 kroner fra Information.
Det var mindeværdigt og fantastisk, og det gjorde jeg aldrig mere!
Nogle år senere da jeg var blevet "rigtig" freelancer, fik jeg en versioneret artikel om uledsagede flygtningebørn på vej tilbage til Mozambique i Information efter en rejse med Red Barnet. Der var prisen steget til 1100 kroner.
Som professionel freelancer satser man ikke på den slags aviser. Du der gerne vil være freelancer, tænk anderledes. Meld dig til et Kalasnikow kursus, og lær at brede dine ideer ud.
Og se hvad der faktisk stod i artiklen i Journalisten, at de få freelancere som tør satse, de kan få forhandlet sig op naturligvis med risiko for at miste. FreelanceGruppen holder forhandlingsdage med DJ's Claus Iwersen efter sommer, så vær med der. Kom ind i kampen!
Ja, undskyld, hvis det er fornærmende...
Men hvis man bruger 25 timer på et portræt / 24 timer på en reportage / ti timer på en nyhed, er det så ikke helt reelt et spørgsmål om, om man skulle have valgt en anden branche end (freelance)journalistikken?
Flere