search

Information afbryder samarbejdet med freelance-skribent

Information afbryder samarbejdet med freelancejournalist Annegrethe Rasmussen, efter at Journalisten har skrevet, at hun ikke angav, at dele af en klumme bragt hos Altinget var identisk med en leder i Economist. »Det er et spørgsmål om tillid,« siger Christian Jensen

Dagbladet Information opsiger samarbejdet med Annegrethe Rasmussen, der arbejder freelance for avisen og blandt andet skriver klummer.

»Vores tillid til Annegrethe Rasmussen har lidt et knæk efter historien i Altinget om lederen i The Economist. Vi lever af læsernes tillid til os,« siger Christian Jensen, ansvarshavende chefredaktør for Information, til Journalisten.

Opsigelsen af samarbejdet falder, efter at Journalisten kunne fortælle, at der var så store sammenfald mellen en leder i The Economist og en klumme, som Annegrethe Rasmussen skrev hos Altinget, at Altinget også har opsagt samarbejdet.

Altinget: det strider mod vores etik

Altingets stifter, Rasmus Nielsen, har over for Journalisten sagt, at der er tale om et »plagiat«, der strider mod Altingets etiske retningslinjer.

Annegrethe Rasmussen svarede tidligere i dag til Journalisten, at hun er ked af sagen.

”Jeg kan bekræfte, at jeg ikke i første omgang krediterede Economist, og den forglemmelse er jeg rigtig ked af og tager det fulde ansvar for. Jeg er glad for, at henvisningen står under artiklen nu, og henviste også til den omgående på sociale medier i adskillige omgange umiddelbart efter, at artiklen blev tilgængelig online. Jeg er taknemlig for, at Journalisten giver mig mulighed for en kommentar, og har ikke nogen yderligere kommentarer, ikke for at være uvenlig eller utilgængelig, men fordi jeg, som vel ikke er uforståeligt, er ret ærgerlig og ked af det,” lyder det i et skriftligt svar.

Information iværksætter undersøgelse

Konkret betyder Informations afbrydelse af samarbejdet, at der ikke vil blive købt flere freelanceartikler af Annegrethe Rasmussen.

»Hun har i flere år leveret en flot indsats for os, og derfor er vi kede af at være bragt i en situation, hvor vi ikke mener at kunne have tillid til hende,« siger Christian Jensen.

Der er kun fremlagt et eksempel på manglende henvisning. Er det nok?

»Det er et spørgsmål om tillid. Og når vi ikke har den, må vi reagere på den. Det er inde i kernen af det, man skal kunne stole på.«

Hvilken konsekvens tager I af mistanken?

»Vi vil iværksætte en undersøgelse af de artikler, hun har leveret til Information,« siger Christian Jensen, der ikke har overblik over, hvor mange artikler det drejer sig om.

Hvor alvorligt er det her?

»Det er altid alvorligt, når der kan drages tvivl om troværdigheden.«

Det er ikke første gang, Annegrethe Rasmussen er indblandet i en sag om plagiering. I 2001 blev hun fyret fra stillingen som chefredaktør ved Berlingske Tidende, da en leder, hun havde skrevet, indeholdt flere passager, som var kopieret fra ledere i Politiken. Annegrethe Rasmussen forklarede dengang, at der havde været tale om en kladde, hun ved en fejl sendte til tryk.

Journalisten gennemgår produktion

Annegrethe Rasmussen har været fast blogger hos Journalisten om amerikanske medieforhold. Dette samarbejde er også afbrudt, og Journalisten vil gennemgå hendes produktion i januar.

Efter at Journalisten har beskrevet sagen, har Altingets chefredaktør, Rasmus Nielsen, desuden besluttet at lukke USA-portalen, har han fortalt mediawatch.dk.

Annegrethe Rasmussen har ikke kommentarer til Journalisten til, at Information har afbrudt samarbejdet.

Kommentarer
17
Christel Thrane
16.12.15 19:56
Utroligt!!!

Utroligt!!!
Det er jo en sand heksejagt. Alle lader sig da inspirere af andres artikler og laver analyser ud fra alt det de har læst om sagen..
Plagiat er det næppe.
Fandme tyndt, Information!!
Fremhævet af Journalisten
Holger Jepsen
16.12.15 20:01
Enig. Det er hysteriske
Enig. Det er hysteriske kællinger, der nu render i flok. Annegrethe rammes af MQ sagen, der er af en helt anden kaliber. Det tåler ingen sammenligning. Annegrethe rammes nok osse af sagen fra 2001. Men denne her sag er isoleret ingenting.
Fremhævet af Journalisten
Holger Jepsen
16.12.15 20:01
Enig. Det er hysteriske
Enig. Det er hysteriske kællinger, der nu render i flok. Annegrethe rammes af MQ sagen, der er af en helt anden kaliber. Det tåler ingen sammenligning. Annegrethe rammes nok osse af sagen fra 2001. Men denne her sag er isoleret ingenting.
Fremhævet af Journalisten
Gretelise Holm
16.12.15 20:32
"Den af jer, som er ren,
"Den af jer, som er ren, kaster den første sten."
Fremhævet af Journalisten
Trine Nygaard
16.12.15 20:58
Nu må I stoppe! Pinligt at
Nu må I stoppe! Pinligt at Information rider med på den bølge af hysteri overfor en dygtig medarbejder der har leveret et utal af artikler og loyalt promoveret avisen ved enhver given lejlighed. Man burde, som det mindste, slå koldt vand i blodet indtil man har undersøgt sagen.
Fremhævet af Journalisten
Trine Nygaard
16.12.15 20:58
Nu må I stoppe! Pinligt at
Nu må I stoppe! Pinligt at Information rider med på den bølge af hysteri overfor en dygtig medarbejder der har leveret et utal af artikler og loyalt promoveret avisen ved enhver given lejlighed. Man burde, som det mindste, slå koldt vand i blodet indtil man har undersøgt sagen.
Fremhævet af Journalisten
Anders Hede
16.12.15 22:17
I skal også passe på I ikke
I skal også passe på I ikke opfører jer som de første journalister efter Qureshi sagen som også gik helt amok i personligt forsvar for MQ.

Det er trælst når en god kollega tages med hænderne i kagedåsen, men der er nu mere end nogensinde brug for at man ikke kan stille spørgsmålstegn ved plagiering.
Fremhævet af Journalisten
Kim Elmose
16.12.15 22:46
Anders Hede: Man er uskyldig
Anders Hede: Man er uskyldig indtil andet er bevist - og når du sætter de to artikler op over for hinanden, så synes jeg ikke, at man kan bruge ordet "plagiat".

Hun burde have henvist til The Economist i forhold til et citat, men at der - som Rasmus Nielsen er citeret for - er tale om "en tredjedel af klummen" , dét kan jeg ikke se.

Lige nu bliver hun ( i mine ikke uvildige øjne: jeg kender AGR via mit professionelle netværk ) udsat for en standret og kædet sammen med Michael Qureshi-sagen. Det er som at sammenligne æbler og kartofler.

jeg vil se beviser - og ikke "et andet medie har opsagt samarbejdet med AGR på grund af mistanke om plagiat - og så gør vi det samme".

Fremhævet af Journalisten
Bent Gringer
16.12.15 22:52
Anders for dælen - synes du
Anders for dælen - synes du virkelig, at Qureshi og Annegrethe er samme kagedåse??? Det synes jeg overhovedet ikke. Annegrethe lader sig inspirere af nogle formuleringer i The Economist og et godt argument/en analyse, som hun viderebringer. Herefter er det dælme hendes eget "værk". Man må antage, at hun var enig i synspunktet - også før hun læste det. Vi står alle på skuldrene af nogle andres ord og tanker. Mærkeligt hvis journalister tror, at det er anderledes. "Det er trælst...", skriver du, "...men der er mere end nogensinde brug for..." ØV. Brug for hvad? Udnævne en heks og kaste hende på bålet i håbet om, at det vil lutre standen og hæve dens anseelse?
Fremhævet af Journalisten
Anders Hede
17.12.15 08:11
Jeg tror der er brug for
Jeg tror der er brug for tiltro til at cheferne gør deres arbejde. En folkestemning den ene eller anden vej er aldrig klædelig. Min pointe med Qureshi er ikke at sammenligne dem direkte, men at forklare at her var der også mange der skyndte sig at rende i forsvar indtil de så tilpas dumme ud da omfanget gik op for dem.

Det ser heller ikke pænt ud når journalister har så travlt med at dække eller omfavne hinanden. Personlig venskab gør det svært at se objektivt på sagerne.

Hvem holder øje med den 4 statsmagt? Ja det er der kun andre journalister til og her breder sig et indtryk af at man for guds skyld ikke må være hård og kritisk over for en produktiv og sympatisk journalist.
Fremhævet af Journalisten
Dorte Toft
17.12.15 10:20
Jeg ser ikke denne sag, som
Jeg ser ikke denne sag, som at alle journalister har "travlt med at dække eller omfavne hinanden". Nogle af os påtaler, at der savnes ordentlig belysning af sagen, fremfor lyn-domfældelse. Nogle af os forklarer om arbejdsprocesser i et presset erhverv. Nogle erkender, at man kan fejle i farten, og så gælder det bare om at få rettet op lynhurtigt, når man bliver klar over det.

Men blev der overhovedet givet en fair chance for det, eller faldt øksen straks? Bebudede den journaliststuderende i sin mail til Altinget og AGR, at han under alle omstændigheder ville forære sin "afsløring" til Journalisten? Spillede tidsforskel, rejseaktivitet eller andet en rolle for muligheden for, at AGR selv fik chance for at korrigere? Ligger der andet bag, som ingen fortæller os?

Disclaimer: Jeg husker at have mødt kort AGR én gang, hvor hun var ordstyrer ved en konference. Kender hende ikke privat, men har været enig og uenig med hende på FB nogle gange.

I øvrigt er det godt, at journaliststuderende er meget opmærksomme over for citatangivelse. Og apropos Anders Hedes brug af Quershi - også opmærksomme over for kildevalg herunder -validtet. Hvis de studerende så også tager godt med tid til at kigge hinanden efter i sømmene, vil det være rigtig godt. Hermed antyder jeg ikke, at tidligere tiders afslørede snyderi blandt studerende stadig eksisterer, men at der er meget rigtigt i, hvorledes man i de bedste amerikanske medier lader kolleger tjekke de helt store historier, inden de publiceres. Måske skulle afgangseksaminer på journalistuddannelser også omfatte dybdetjek af hinandens hovedopgaver.
Fremhævet af Journalisten
Lene Rimestad
17.12.15 10:36
Kære Dorte, det er faktisk en
Kære Dorte, det er faktisk en glimrende ide at lade studerende kontrollere studerende. Det bærer jeg videre.
De to sager Q og A er meget forskellige typer af problem, er det ikke?
Fremhævet af Journalisten
Dorte Toft
17.12.15 10:54
Jo, Lene. Q minder vel lidt
Jo, Lene. Q minder vel lidt om den berømte sag om Stephen Glass' bevidste snyd - opfundne kilder - hvor A-sagen er mere i retning af, hvad der kendes i en del sammenhæng. En kildeangivelse savnes, og det kan være en svipser, eller går-den-så-går-den-som-MIN-historie. Og den igen er lidt i familie med, når f.eks. et stort medie nasser en historie fra en provinsavis.

Som jeg skrev på FB i forbindelse med A-sagen, har jeg selv været ude for en sær ting vedr. kildeangivelse. I en artikel jeg som freelance havde skrevet til en avis (print), fremstod den publicerede version UDEN to kildeangivelser. De var, så vidt jeg husker, til konkurrerende medier, der havde gravet lidt ekstra frem. Måske skulle redaktionssekretæren have været fyret:-)
Fremhævet af Journalisten
Jens Langergaard
17.12.15 14:36
Kommer der aviser i næste uge
Kommer der aviser i næste uge?

Først Ekstra Bladet, så det Berlingske Hus og nu Information og Journalisten. Alle disse medier har, med baggrund i to vidt forskellige sager, nedsat ”undersøgelseskommissioner for at se hvor og i hvor mange artikler, hvor der er enten opdigtede kilder eller ”plagiat” som Altinget – der har valgt ikke at lave en ”undersøgelseskommission” – udtrykker det.

Det drejer sig selvfølgelig om Michael Qureshis ”pseudonym-kilder” og Annegrethe Rasmussens mangel på kildekreditering/henvisning i et par tilfælde.

Jeg kender kun sagerne fra (sociale) medier og kender ikke Michael Qureshi. Har jeg læst nogle af hans artikler, husker jeg dem ikke.
Jeg kender Annegrethe Rasmussen, ikke en nær af slagsen, men læser nu og da hendes indlæg i Altinget, Information, Journalisten og på Facebook.

Med det in mente bringer jeg ikke de to ”sager” i sammenhæng fordi de to journalisters brøde – ud fra det jeg har læst om dem – er lige alvorlige eller kan sammenlignes, men fordi reaktionen og sanktionen fra de medier, de har leveret til, har været bemærkelsesværdigt identiske, på trods af at de netop er vidt forskellige.

Quereshis brøde er, som den er oplyst, i den tunge ende. Han har, må man forstå, systematisk opdigtet kilder/citater og dermed kørt over for rødt gentagne gange. Sanktionen har været tilsvarende, og berettiget, tung. Man kan undre sig over, at det ikke blev opdaget for lang tid siden og mens det skete.

Annegrethes brøde er ikke, i noget der ligner, samme kaliber. Man bør naturligvis citere og kildehenvise, når man skriver artikler, ledere eller klummer hvor der er gengivet længere passager fra andre medier. Og dét er så smuttet for Annegrete et par gange. Om det er på grund af glemsomhed, sjusk eller for ”høj fart” efter devisen ”uden saks og klister, ingen journalister” ved kun Annegrete.

Jeg vil med mit 25-årige kendskab til branchen, som journalist såvel som kommunikations og pressechef, hævde, at Annegrete langt fra er den eneste, det er sket for.

Og jo, det kan da være passende og rigtigt at en redaktør skrider ind overfor den slags, med ét klip i ”kørekortet”. Men allerhelst skulle det jo opsnappes inden det gik i trykken i form af en ledelse der udøver en høj standard og et erfarent redaktionssekretariat. Men reaktionen og sanktionen overfor Annegrethe fra tre redaktører har jo så at sige været identisk med sanktionen til Quereshi: tre klip og ubetinget frakendelse af kørekortet.

Og det er derfor jeg spørger: Kommer der aviser i næste uge?
Hvis nye kendskab til at journalister – det være sig fastansatte eller freelancere – en enkelt gang eller i ny og næ har glemt eller undladt at kildehenvise, må det jo også fører til ”undersøgelseskommissioner” og ophør af samarbejdet.

Så bliver der altså endnu mere halvtomt på de i forvejen halvtomme redaktioner. Og de ”reneste rene”, som er tilbage, får deres at se til med at undersøge ex-kollegers artikler for ”plagiat” og manglende kildehenvisning.

Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt, hvor proaktive – som det hedder nu om dage – Berlingske, Ekstra Bladet, Information, Altinget og Journalisten har været i disse to vidt forskellige sager.
Principielt bifalder og efterlyser jeg, at pressen er langt mere proaktive med at beklage når der er fejl eller upræcisheder i artikler, og ikke mindst og vigtigst at ledelserne på mediehusene lærer af dem, efterser deres processer og vedligeholder og udbygger en kultur der har respekt for klassiske journalistiske dyder som, kildekritik, faktatjek, kildehenvisninger og dobbelttjek af oplysninger.

Om reaktionen og sanktionen i de to ovennævnte sager er en start på det, vil jeg tillade mig at tvivle lidt på. Det ser ud til, at man snarere har grebet til det helt tunge universal-våben, for at vise handlekraft når ”noget” bliver opdaget i stedet for at vise ledelse, og udøve og indføre de kontroller – ja et element af kontrol er krævet for at have tillid - der er nødvendige for at man minimerer fejl, upræcisheder og forkerte fakta, mangel på kildehenvisninger og så videre.

Kommer der aviser i næste uge?


Fremhævet af Journalisten
Lars Jensen
17.12.15 16:24
Vil Information undersøge
Vil Information undersøge alle sine skribenter - eller kun dem, der bliver opdaget?
Fremhævet af Journalisten
Henrik Skov
17.12.15 22:07
Først copypaster AGR for år
Først copypaster AGR for år tilbage dele af en leder, som jo formentlig udtrykker en anden mening end Berlingskes egen. Så copypaster hun dele af andre udenlandske artikler. Man behøver vel ikke at skrive en lang kronisk mumbo-jumbo om, hvorvidt man er enig med Information og Altinget eller ej. Eller skyde budbringeren for den sags skyld. De to medier kan ikke gennemgå alverdens medier for at tjekke, om en artikel/kommentar er stjålet eller ej. At medierne får et tip og tjekker, er bare i orden. Det er ikke 'heksejagt'. Mener de to medier, at manipulationen har fundet sted, har de lov til det. Jeg tror i hvert fald mest på fra Altinget og Information.
Fremhævet af Journalisten
John Strand
20.12.15 02:03
Problemet i Danmark er at der
Problemet i Danmark er at der er for mange dovne journalister som primært producere citat historier fra internationale medier hvor de ofte ikke forstår emnet, ikke gider sætte sig ind i det alternativt ikke forstår at udvise den nødvendige kildekritik over for det de citere.

Problemet eskalere når journalister går fra at plagiere et medie til at klippe og klistre ting fra flere medier sammen til noget de mener lyder troværdigt og det uden at de har sat sig ordenligt ind i stoffet.

I et lille land som Danmark hvor de fleste læser danske nyheder så er det fristende for den dovne journalist at oversætte artikler fra udenlandske medier og så publicere dem som en citat historie hvor original kilden er mere eller mindre synlig.

De to sager der er har været i mediere i den sidste tid er kun toppen af isbjerget i et land hvor mange journalister giver branches økonomi skylden for en dårlig vare,

På samme måde som at en dårlig kok kan ødelægge gode råvare så kan en journalist dovenskab også ødelægge en god historie.


Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen