Information afbryder samarbejdet med freelance-skribent

Information afbryder samarbejdet med freelancejournalist Annegrethe Rasmussen, efter at Journalisten har skrevet, at hun ikke angav, at dele af en klumme bragt hos Altinget var identisk med en leder i Economist. »Det er et spørgsmål om tillid,« siger Christian Jensen

Dagbladet Information opsiger samarbejdet med Annegrethe Rasmussen, der arbejder freelance for avisen og blandt andet skriver klummer.

»Vores tillid til Annegrethe Rasmussen har lidt et knæk efter historien i Altinget om lederen i The Economist. Vi lever af læsernes tillid til os,« siger Christian Jensen, ansvarshavende chefredaktør for Information, til Journalisten.

Opsigelsen af samarbejdet falder, efter at Journalisten kunne fortælle, at der var så store sammenfald mellen en leder i The Economist og en klumme, som Annegrethe Rasmussen skrev hos Altinget, at Altinget også har opsagt samarbejdet.

Altinget: det strider mod vores etik

Altingets stifter, Rasmus Nielsen, har over for Journalisten sagt, at der er tale om et »plagiat«, der strider mod Altingets etiske retningslinjer.

Annegrethe Rasmussen svarede tidligere i dag til Journalisten, at hun er ked af sagen.

”Jeg kan bekræfte, at jeg ikke i første omgang krediterede Economist, og den forglemmelse er jeg rigtig ked af og tager det fulde ansvar for. Jeg er glad for, at henvisningen står under artiklen nu, og henviste også til den omgående på sociale medier i adskillige omgange umiddelbart efter, at artiklen blev tilgængelig online. Jeg er taknemlig for, at Journalisten giver mig mulighed for en kommentar, og har ikke nogen yderligere kommentarer, ikke for at være uvenlig eller utilgængelig, men fordi jeg, som vel ikke er uforståeligt, er ret ærgerlig og ked af det,” lyder det i et skriftligt svar.

Information iværksætter undersøgelse

Konkret betyder Informations afbrydelse af samarbejdet, at der ikke vil blive købt flere freelanceartikler af Annegrethe Rasmussen.

»Hun har i flere år leveret en flot indsats for os, og derfor er vi kede af at være bragt i en situation, hvor vi ikke mener at kunne have tillid til hende,« siger Christian Jensen.

Der er kun fremlagt et eksempel på manglende henvisning. Er det nok?

»Det er et spørgsmål om tillid. Og når vi ikke har den, må vi reagere på den. Det er inde i kernen af det, man skal kunne stole på.«

Hvilken konsekvens tager I af mistanken?

»Vi vil iværksætte en undersøgelse af de artikler, hun har leveret til Information,« siger Christian Jensen, der ikke har overblik over, hvor mange artikler det drejer sig om.

Hvor alvorligt er det her?

»Det er altid alvorligt, når der kan drages tvivl om troværdigheden.«

Det er ikke første gang, Annegrethe Rasmussen er indblandet i en sag om plagiering. I 2001 blev hun fyret fra stillingen som chefredaktør ved Berlingske Tidende, da en leder, hun havde skrevet, indeholdt flere passager, som var kopieret fra ledere i Politiken. Annegrethe Rasmussen forklarede dengang, at der havde været tale om en kladde, hun ved en fejl sendte til tryk.

Journalisten gennemgår produktion

Annegrethe Rasmussen har været fast blogger hos Journalisten om amerikanske medieforhold. Dette samarbejde er også afbrudt, og Journalisten vil gennemgå hendes produktion i januar.

Efter at Journalisten har beskrevet sagen, har Altingets chefredaktør, Rasmus Nielsen, desuden besluttet at lukke USA-portalen, har han fortalt mediawatch.dk.

Annegrethe Rasmussen har ikke kommentarer til Journalisten til, at Information har afbrudt samarbejdet.