Indsats for hviderussisk forbund

   

 

 

 

STØTTE. »Reporter myrdet, flere andre gennembanket«. »Avis beordret til at lukke ned i tre måneder«. »Journalist overfaldet uden for regeringsbygning i Minsk og tilbageholdt af politiet«. Det er blot nogle få af mange telegrammer om overgreb mod journalister og medier i Hviderusland fra den seneste måneds tid.

Mest spektakulært er det nylige mord på Veronika Cherkasova i oktober. Journalisten fra Minsk plejede at skrive om kultur- og socialstof for den uafhængige avis Solidarnost ('Solidaritet'). Af og til rørte hun ved politisk følsomme emner såsom narkomisbrug, og for et stykke tid siden skrev hun en serie om overvågningsmetoder i den hviderussiske sikkerhedstjeneste. Lige inden sin død var hun i gang med at researche til en artikel om religiøse sekter i landet. Politiet »udelukker ikke den mulighed, at hun blev myrdet for sit arbejde som journalist,« skriver den internationale organisation IFEX, der arbejder for ytringsfrihed.

Dansk Journalistforbund (DJ) har i nogen tid støttet et af de hviderussiske journalistforbund, Belarussian Association of Journalists, hvor både journalister og udgivere er organiseret. Midlerne, der blandt andet kommer fra Udenrigsministeriets Demokratifond og Naboskabsprogrammet, er blevet brugt til et kvartalsmagasin kombineret med konferencer, coaching og organisationsopbygning – alt sammen med medieforhold som hovedemne. Projektet bliver gennemført af blandt andre DJ og International Media Support (IMS), som DJ i øvrigt selv har været med til at stifte.

Sidste nye idé er at udvikle fælles projekter mellem et dansk mediehus og den uafhængige hviderussiske avis Belorusskiy Rynok. Idéen dukkede op under en lobby-tour til Bruxelles, hvor Dansk Journalistforbund og det hviderussiske forbund i fællesskab besøgte EU-kommissionen og Europarådet såvel som Avisudgivernes Verdensforbund og en række andre organisationer.

Avisudgiverne var positive over for idéen om et fælles projekt mellem danske og hviderussiske aviser, og de var også villige til at formidle kontakten til andre af de store vesteuropæiske avishuse, der i forvejen har vidtgående erfaring med at købe og udvikle medier i Central- og Østeuropa. Det fremgår af en DJ-rapport fra turen.

Belarussian Association of Journalists fik sidste måned EU-parlamentets Sakharov-pris, der gives for en særlig indsats for netop ytringsfriheden.

0 Kommentarer