SIKKERHED

Indsamling runder en million: ”Velviljen har været imponerende”

Usikkerheden for ukrainske journalister har sat skub i DJ-medlemmernes villighed til at støtte kolleger i knibe. ”Lige om lidt runder vi en million kroner,” siger DJ-formand Tine Johansen

Krigen i Ukraine betyder, at støtten fra DJ til udsatte og truede mediearbejdere i udlandet i år sætter rekord. Sidste år blev der indsamlet 530.000 kroner til Safety-fonden.

I år er der allerede indsamlet 991.626 kroner blandt medlemmerne.

”Lige om lidt runder vi en million kroner, og det er mere end nogensinde før,” siger DJ-formand Tine Johansen.

Tine Johansen forklarer, at væksten skyldes et meget stort ønske om at støtte mediearbejdere i Ukraine, som har behov for beskyttelse.

”Der er ikke nogen tvivl om, at situationen i Ukraine har fået medlemmerne i grupper, kredse og medarbejderforeningerne til lommen. Krigen i Ukraine har betydet, at behovet for hjælp er rykket tæt på, og derfor slår indsamlingen alle rekorder,” siger Tine Johansen.

På DJ’s hjemmeside er det muligt at se, hvor meget grupper, kredse og medarbejderforeninger har indbetalt indtil nu.

”Det er imponerende med den velvilje, der har været,” siger Tine Johansen.

Sikkerhedsveste og hjelme

Safety-fonden administreres af International Media Support (IMS), og midlerne falder i to kategorier. Den ene del er kollektiv hjælp til medier, der for eksempel har behov for at blive genhuset.

Den anden del er den individuelle hjælp til mediearbejdere på flugt, eller som har behov for udstyr i form af for eksempel sikkerhedsveste og hjelme.

En af de ukrainske mediearbejdere, som allerede har fået støtte fra Safety-fonden, er Olga Simanovych, der arbejder som redaktør i det globale netværk af undersøgende journalister (GIJN).

Hun har modtaget 1.200 euro til transport og til at dække basale fornødenheder.

Da krigen startede, arbejde hun i Kyiv, men måtte i slutningen af februar flygte til Bukarest i Rumænien.

”Her kan jeg arbejde mere effektivt, og min datter er i sikkerhed. Nu er jeg i Bukarest og føler mig tryg, men også skyldig, fordi jeg efterlod mine venner og noget familie,” forklarer hun til DJ.

Tidligere har Safety-fonden blandt andet hjulpet med at genopbygge et sønderbombet redaktionslokale i Palæstina og med at finansiere sikre opholdssteder til afghanske journalister på flugt. Pengene i fonden er ikke øremærket Ukraine.

”Men lige nu er det altoverskyggende fokus på Ukraine, Rusland og Belarus,” siger Tine Johansen.

0 Kommentarer