Individet mod Gruppen

 Enkelte freelancere er vrede på Journalistforbundet.

 

Enkelte freelancere er vrede på Journalistforbundet.

Forbundet bad for flere måneder siden alle freelancere undersøge, om InfoMedia krænkede deres ophavsret ved – uden at spørge og betale – at lægge deres artikler på databasen.

Det gjorde forbundet for at kunne rejse en sag over for InfoMedia på vegne af freelancerne. Det viste sig, at nogle freelancere fandt rigtig mange af deres artikler på InfoMedia.

I stedet for at forsøge at forhandle en erstatning hjem til hver enkelt, endte det med, at sagerne indgik i en kollektiv aftale.

Det er nogle freelancere vrede over. De ønsker, at en uvildig jurist skal vurdere, om forbundet er i sin ret til at lade sager indgå i et forlig om en kollektiv aftale.

Jens Trudsø, freelance-journalist og jurist, er vred. Han mener ikke, at forbundet kan ekspropriere den enkeltes økonomiske krav. Problemet kom op på forbundets hovedbestyrelsesmøde 20. maj, hvor hovedbestyrelsen besluttede sig for ikke at lade en uvildig jurist undersøge forløbet.

Forbundets direktør, Anne Louise Schelin, erkender, at forbundet har skruet freelancernes forventninger til en erstatning alt for højt op – nemlig 12,5 procent oven i honoraret for hver artikel. Det gjorde, at en freelancer forventede en erstatning på 1,5 million kroner. Vedkommende stemte for aftalen, der endte med, at freelancerne får 150.000 kroner til deling.

Jens Trudsø vil ikke anlægge sag mod forbundet, selv om han er overbevist om, at forbundet handlede forkert.

0 Kommentarer