Tv-programmet "Blod, sved og T-shirts" får Indien til at nægte DR-journalister indrejse. Alle andre danske journalister er velkomne. Indien har lagt DR's journalister på is. De kan for tiden ikke få visum til det folkerige land og må derfor opgive indrejse. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
»Danmarks Radio er ekskluderet, fordi vi tidligere har haft en virkelig dårlig oplevelse med dem. Og derfor har vi ekskluderet dem fra visumafdelingen,« siger chefen for visum-afdelingen på den indiske ambassade i København.
Han vil ikke oplyse sit navn til Morgenavisen Jyllands-Posten, men han understreger, at alle andre danske journalister fra Danmark er velkomne.
Den indiske uvilje mod DR's journalister bunder i Tv-programmet "Blod, sved og T-shirts", hvor danske unge i 2010 blev sendt til Indien for at arbejde i tekstilindustrien.
Det er uvist, hvornår Indien åbner dørene for DR igen.
»Det vil tage noget tid. Vi kan ikke træffe beslutninger om at give dem lov i øjeblikket. Det tager tid,« siger chefen af visumafdelingen.
Hvad uenighederne præcist bunder i, er ingen af parterne villige til at fortælle.
»Jeg kender ikke de nærmere detaljer, og vi forsøger lige nu sammen med Udenrigsministeriet at finde en løsning, så det ikke bliver ved med at være sådan. Derfor vil vi heller ikke udadtil fortælle en hel masse,« siger DR's kommunikations- og HR-direktør Elisabeth Geday.
»Det er diplomatiet, som skal arbejde i sådan en sag, og vi har en stor forhåbning om, at dette nok skal blive løst,« siger hun.
Udenrigsordførerne i Folketinget erutilfredse med Indiens afvisning af journalister fra DR.
»Det er ikke acceptabelt, hvis der foretages politiske screeninger af journalister. Det er en indskrænkning af medie- og ytringsfriheden, og derfor er det en meget vigtig sag, som vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at løse,« siger Socialdemokraternes udenrigsordfører Jeppe Kofoed.
Den tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) mener, at inderne agerer i strid med de aftaler, som Danmark har indgået med landet.
»Det her må man protestere over. Udenrigsministeren må gøre det klart for ambassadørerne, at man ikke må hindre den frie journalistik, og at det strider imod de aftaler, vi har med Indien. De har naturligvis også ret til at være utilfredse. Men så må de gendrive DR's oplysninger eller henvende sig i Pressenævnet. Der er mange kanaler, som de kunne bruge,« siger Per Stig Møller.
Udenrigsministeriet oplyser, at de undersøger problemstillingen. Villy Søvndal (SF) har derfor ikke ønsket at kommentere sagen.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Er der nogen der ved, om Indien også har reageret over for BBC? - der jo opfandt konceptet Blood Sweat and T-shirts. Jeg talte forleden ned en medarbejder i Danidas oplysningsafdeling, der nævnte, at visa-afvisningen til DR måske også kan hænge sammen med, at Danmark nægtede at udlevere Niels Holck. .
Indrejseforbuddet er skræmmende set i lyset af at Indien betegner sig selv som demokrati. Jeg talte forleden med en medarbejder i Danidas oplysningsafdeling om, hvad grunden kan være - udover at der er tale om en straf for de kritiske programmer. Hun nævnte repressalier for afvisningen af at udlevere Niels Holck som en mulighed. Vi talte også om, hvorvidt Indien har reageret over for nogen på BBC, som jo opfandt konceptet "Blood Sweat and T-shirts", Er der nogen derude der ved det?
Umiddelbar tåkrummende og pinlig forvaltning fra ambassaden for verdens største demokrati.
Uden indsigt på nuværende tidspuknkt i hvad uenighederne præcist bunder i pga. selvvalgt mundkurv fra begge parter, tror jeg næppe, det rokker ved min holdning:
"Blod, sved og T-shirts" udmærker sig ved at være en fortrinlig, drøninnovativ og indsigtsfuldt tv-udsendelse. Undertegnede interesserede sig ikke synderligt for Indien og arbejdsforhold i det fjerne land. Det ændrede udsendelsesrækken.
Indiens afslag på fremtidige journalistvisaer til DR er ekstra ærgerligt, når der er tale om udsendelser produceret på landets præmisser dvs. hvordan folk lever livet der. Ser frem til nye udsendelser fra produktionsholdet bag "Blod, sved og T-shirts".
Mvh Mads Nyvold, journalist og redaktør Greenland Oil and Minerals