IMS: Grand Prix-vært kvæler pressens stemme

Melodi Grand Prix har ikke medført bedre forhold for pressen i Azerbaijan trods ytringsfrihedsgaranti fra landets regering. Det konstaterer International Media Support mindre end en måned inden showet.

Melodi Grand Prix har ikke medført bedre forhold for pressen i Azerbaijan trods ytringsfrihedsgaranti fra landets regering. Det konstaterer International Media Support mindre end en måned inden showet.

Finalen i det internationale Melodi Grand Prix afholdes i år i Azerbaijan, og den dansk-baserede hjælpeorganisation International Media Support (IMS) havde håbet på, at det ville bringe bedre forhold for landets journalister med sig.

»I stedet er situationen nu blevet endnu mere utilregnelig. Ingen ved hvad der kommer til at ske,« siger Gulnara Akhundova, der arbejder for IMS i hovedstaden Baku, i en pressemeddelelse udsendt i anledning af Verdens Pressefrihedsdag den 3. maj. Værterne for Melodi Grand Prix kvæler pressens stemme ved at overfalde og chikanere landets journalister, mener IMS.

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har regeringen ellers lovet, at alle deltagere i sangkonkurrencen er garanteret ytringsfrihed. Garantien skulle både gælde sangerne og pressen. Men Human Rights Watch kritiserer Azerbajians styre for ikke at respektere dets eget folk ytringsfrihed i og med at landets egne journalister bliver chikanerede og sat i fængsel, samtidig med at regeringen har forbudt alle udenlandske radiostationer at sende på landets FM-bånd. 

Og ifølge IMS har der siden november 2011 været flere alvorlige tilfælde, der peger i retning af, at kritiske journalister bliver undertrykt af styret under præsident Ilham Aliyev.

»I november 2011 blev redaktøren Rafiq Tagi stukket ihjel uden for sit hjem i Baku. D. 18. april blev fem undersøgende journalister banket for at rapportere om et større oliefirmas nedrivning af nogle huse. Andre journalister er det sidste halve år blevet truet, tævet eller anholdt og fængslet på baggrund af tvivlsomme anklager om gadeuorden eller besiddelse af narko,« skriver organisationen.

Gulnara Akhundova fortæller desuden, at de traditionelle aviskiosker, som før kendetegnede bybilledet i hovedstaden Baku, er revet ned op til Melodi Grandprixet og erstattet af moderne kiosker, hvor aviserne er gemt så langt væk, at ingen spørger efter dem.

Azerbajian ligger nummer 162 på Reportere Uden Grænsers pressefrihedsindeks med 17 pladser ned til Eritrea på sidstepladsen. Organisationen beskriver, at antallet af anholdelser i landet er steget dramatisk, og at de blandt andet er gået ud over oppositionsjournalister og udenlandske korrespondenter.

IMS blev stiftet i 2001 af Danmarks Journalisthøjskole, Dansk Journalistforbund, Danske Dagblades Forening, Baltisk Medie Center og Det Danske Center for Menneskerettigheder med det formål at yde aktiv og hurtig støtte til medier under pres. IMS oplyser, at man blandt andet har startet en hotline, som journalister i Azerbaijan kan ringe til og søge om hjælp, råd og støtte.

Finalen i Melodi Grand Prix afholdes 26 maj.

0 Kommentarer